Οι 10+1 λόγοι που δεν καταβάλλονται σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές τα 800 ευρώ

Του Γιάννη Βερμισσώ


Τους λόγους για τους οποίους κάποιοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν έλαβαν τα 800 ευρώ αναζήτησε το insuranceeea με στόχο να δοθεί μια πρώτη απάντηση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί και απασχολεί σημαντικό αριθμό επαγγελματιών. Συζητώντας με αρμοδίους, διευκρινίστηκε μεταξύ άλλων ότι εάν στην υποβολή του αιτήματος δεν υπήρξε καθυστέρηση κάποια αστοχία, ή έλλειψη, τότε είναι πιθανόν αυτές οι περιπτώσεις επαγγελματιών να μην πληρούν τις προϋποθέσεις οι οποίες καθορίζονται με ακρίβεια στα όσα έχουν ανακοινωθεί (ΠνΠ και εγκύκλιο ΑΑΔΕ). Όμως επειδή το θέμα προβληματίζει ιδιαιτέρως, από το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ότι θα γίνει επανέλεγχος και θα αιτιολογηθεί η απόρριψη ενώ, στην περίπτωση που  διαπιστωθεί λάθος τότε θα αναγνωριστεί και θα καταβληθεί το ποσό στους δικαιούχους.

Οι αιτίες που αποτελούν βάσει της νομοθεσίας εμπόδιο στην καταβολή του επιδόματος και σε αυτές μπορεί να στάθηκε η ΑΑΔΕ κατά την αξιολόγηση κάθε αίτησης είναι συγκεκριμένες. Αυτές προσδιορίζονται από τους ειδικούς και το insuranceeea σε συνδυασμό με τα όσα συζήτησε και με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Λογιστών του ΕΕΑ κ. Ηλία Χατζηγεωργίου τις κατέγραψε. Οι 11 αυτές περιπτώσεις όπου έστω και μία να υπάρχει τότε , αποτελεί λόγο μη καταβολής του επιδόματος, είναι που μπορεί να επικαλείται και η ΑΑΔΕ αιτιολογώντας τις απορρίψεις των αιτημάτων. Ωστόσο με τον συνολικό έλεγχο όπως έχει ανακοινωθεί θα αποκαλυφθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

ΟΙ 11 ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ

  1. Εάν ο αιτούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος, ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης ή προσωπικής εταιρείας, ΕΠΕ ή ΙΚΕ.(κάθε άλλη περίπτωση εξαιρείται)
  2. Εάν δεν έχει έδρα ή τη μόνιμη εγκατάστασή του στην Ελλάδα.
  3. Αν απασχολεί περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
  4. Εάν ο κύριος ΚΑΔ της επιχείρησης όπως εμφανίζονταν στις 20 Μαρτίου 2020 ή τυχόν δευτερεύων ΚΑΔ του αιτούμενου με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα στο Ε3 του 2018 (υπουργική απόφαση) δεν ανήκουν στους ΚΑΔ που θα λάβουν την αποζημίωση όπως αυτοί προσδιορίζονται στις υπουργικές αποφάσεις.
  5. Εάν δεν έχει υποβάλει μέχρι και τις 20.3.2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα του μηδενός. (εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη μετά την 1.10.2018)
  6. Στην εξαιρετική περίπτωση που κάποιος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, φαίνεται να είναι ενταγμένος στο καθεστώς ΦΠΑ για κάποια άλλη παράλληλη δραστηριότητα, υπάρχει πιθανότητα να εξαιρέθηκε εάν δεν έχει υποβάλει μέχρι και τις 16.4.2020 όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για τις φορολογικές περιόδους από 1.1.2018 μέχρι και τις 29.2.2020 (σύμφωνα με τα όσα ορίζει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ)
  7. Εάν εμφανίζεται σε αδράνεια από την 1.4.2019 μέχρι 16.4.2020, σύμφωνα με τους όρους της ΚΥΑ 39162/16.4.2020.
  8. Εάν στην –εξαιρετική και πάλι για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση περίπτωση- ο αιτούμενος –επιχείρηση- που έχει δηλώσει έναρξη εργασιών μέχρι τις 31.3.2019, δεν έχει υποβάλει, μέχρι και τις 16.4.2020, πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ με μηδενικές εκροές για όλες τις φορολογικές περιόδους από την 1.4.2019 μέχρι και τις 29.2.2020.( εγκύκλιος ΑΑΔΕ)
  9. Εάν έχει ανασταλεί η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης-δραστηριότητας για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
  10. Εάν ο αιτούμενος την αποζημίωση ο οποίος έβγαλε προσωπικό σε αναστολή εργασίας , δεν διατήρησε τον αριθμό εργαζομένων που είχε κατά το διάστημα από 17 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2020.
  11. Εάν δεν υποβλήθηκε εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων η αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics