Η αδιαφορία στην παρανομία βλάπτει τον νέο ΚΟΚ και επιτρέπει το “έγκλημα” των τροχαίων

του Γιάννη Βερμισσώ

Μπορεί ο νέος ΚΟΚ να θέλει να βάλει κάποια τάξη στα όσα συμβαίνουν στον δρόμο σχετικά με την εκτός κάθε κανόνα συμπεριφορά των οδηγών όμως δε θα επιτευχθεί ο στόχος του εάν δεν αλλάξει και η συνολική αντίληψη που έχει επικρατήσει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Διότι είναι παράδοξο όμως αληθινό ότι συμβαίνουν τόσες παρανομίες μπροστά στα μάτια των ανθρώπων της αστυνομίας, δηλαδή αυτών που είναι επισφορτισμένοι με το έργο της τήρησης της νομοθεσίας, και αυτοί συνήθως παραμένουν αδιάφοροι.

Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να είναι αστυνομικός στο δρόμο -με τις μηχανές ή να ρυθμίζει την κυκλοφορία- και να υπάρχουν μπροστά τους οδηγοί χωρίς ζώνη, ή άλλοι να μιλούν στο κινητό, άλλοι να κάνουν παράνομη αναστροφή ή να σταματούν στο πεζοδρόμιο και πόσα ακόμα παράνομα και αυτοί να μη τα βλέπουν.. Δηλαδή έχουν εξοικειωθεί τόσο με την παρανομία που δεν ασχολούνται πλέον με αυτή. παρά μόνο όταν εντεταλμένα πηγαίνουν και κάνουν έλεγχο για ζώνες, δακτύλιο, λεωφορειολωρίδα κ.λπ.

Τις άλλες ώρες απολύτως συμβιβασμ΄νοι με το χάος των δρόμων παραμένουν αδιάφοροι στην ασυδοσία των οδηγών ή κάποιες φορές ασχολούνται και αυτοί με το κινητό τους τηλέφωνο όπως και οι οδηγοί τους οποίους και θα έπρπε να τους σταματούν επιτόπου.

Μια κοινωνία και τόσες επαγγελαμτικές ομάδες εξοικειωμένοι με την μή τήρηση των νόμων και των κανόνων. Μια κοινωνία που εξελίσσεται και ανήκει στην Ευρώπη αλλά έχει πρωτιές σε τροχαία και μάλιστα θανατηφόρα.

Δεν αρκεί το ΚΤΕΟ ούτε ο νέος ΚΟΚ, χρειάζεταικάτι περισσότερο κυρίως από αυτούς που πρέπει να μεριμνούν για την τήρηση των νόμων στον δρόμο. Θα πρέπει να σταματήσει αυτό το “έγκλημα” που σκοτώνει ανθρώπους που επιβαρύνει οικογένειες, που προσβάλει την ανθρώπινη υπόσταση.

Η οδηγική συμπεριφορά είναι ένα συστατικό του πολιτισμού μιας χώρας, μιας κοινωνίας. Δε μπορεί να παραμένουμε αδιάφοροι και να θεσμοθετούμε τα τυπικά που όμως είναι ανεφάρμοστα πλής των ωρών του “μπλόκου” και την ενταταλέμνης υπηρεσίας.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics