Οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Γράφει ο Θράσος Μίαρης.


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση άμεσα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προβλέπει τα εξής:

– Θεσπίζονται κίνητρα προκειμένου εύποροι φορολογούμενοι του εξωτερικού να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Τα κίνητρα αυτά εξετάζεται να πάρουν τη μορφή της προνομιακής φορολόγησης του εισοδήματος που αποκτούν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
– Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος θα “απαιτεί” η Εφορία από το 2020. Η σχετική υποχρέωση επεκτείνεται, εκτός από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, και σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους. Είναι ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένους κλάδους των ελευθέρων επαγγελματιών να μετρούν στο διπλάσιο της αξίας τους.
– Θέσπιση νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει έως και 24 δόσεις για τακτικές φορολογικές οφειλές, αντί για έως 12 που προβλέπονται σήμερα, και έως 48 δόσεις για έκτακτες φορολογικές οφειλές.
– Αλλαγές στη φορολόγηση του εισοδήματος σε είδος, δηλαδή των παροχών σε είδος που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.
– Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% αναδρομικά από τη φετινή χρήση.
 Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% από τη χρήση 2019.
– Επιστροφή κατά 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στις επιχειρήσεις.
– Κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να ανανεώσουν τον στόλο των οχημάτων τους με ηλεκτρικά Ι.Χ.
– Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια, αναδρομικά από τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μετά την 1/1/2006.
– Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια.
– Μείωση φόρου για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων.
Το 40% της δαπάνης θα εκπίπτει από τον φόρο, αλλά μόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά.
– Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.
– Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, από 24% που είναι σήμερα, για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία.
– Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, από 24%, για τα κράνη μοτοσυκλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.
– Θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και μειώνονται κατά μία εκατοστιαία μονάδα οι φορολογικοί συντελεστές που εφαρμόζονται πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Η νέα κλίμακα
Εισόδημα Συντελεστής
Έως 10.000 ευρώ 9% (από 22%)
10.001-20.000 ευρώ 22%
20.001-30.000 ευρώ 28% (από 29%)
30.001-40.000 ευρώ 36% (από 37%)
40.001+ευρώ 44% (από 45%)

Μισθωτοί και συνταξιούχοι από τον πρώτο μήνα του 2020 θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους, λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η φορολογική ελάφρυνση, που φτάνει τα 1.300 ευρώ, θα φανεί στην εκκαθάριση των δηλώσεων των εισοδημάτων του 2020.

Τα περιθώρια της κυβέρνησης για επιπλέον παροχές

Τα κρίσιμα στοιχεία για τα έσοδα 11μήνου-μεγάλο αγκάθι του ΠΔΕ

Το πακέτο παροχών που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί/ενταχθεί στον Προϋπολογισμό του 2020 και θα ακολουθήσουν τη νομοθετική οδό φέτος (όπως είναι οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,9% από τον Ιούλιο του 2020, αλλά και τα νέα επιδόματα).

Μπορεί να μην είναι οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας φέτος και το 2020.

Από την εν λόγω κίνηση σε συνδυασμό με την πορεία του ΑΕΠ, των εσόδων, της συγκράτησης των δαπανών και του κόστους δανεισμού θα φανούν τα περιθώρια για πρόσθετες παροχές το 2020. Βεβαίως, όλα συνδέονται και με το σχέδιο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και με το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει το 2020.


Θράσος Μίαρης
Φοροτεχνικός
Αντιπρόεδρος Ένωσης Φορολογουμένων Ελλάδας
Φορολογικός Συνεργάτης ΕΕΑ

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics