Η αλλαγή στην Υγεία μπορεί να γίνει αρκεί να ληφθεί απόφαση και να αλλάξουν νοοτροπίες.

του Γιάννη Βερμισσώ

Μια νέα προοπτική, ουσιαστική, στοχευμένη και με ουσία για το πώς πρέπει να επαναπροσεγγίσει η Ελλάδα το σύστημα υγείας προκειμένου να εξελιχθεί όπως σε άλλες χώρες, προς όφελος των πολιτών και φυσικά αξιοποιώντας δημόσιες και ιδιωτικές δυνάμεις σε ένα κοινό σκοπό ανέδειξε η παρέμβαση του κ. Ηλίας Μόσιαλου στην σχετική διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσαν οι εταιρείες Generali Hellas και Affidea.

Στην ομιλία του προσδιόρισε ένα έλλειμμα στρατηγικής, και επιτελικής αντιμετώπιση του τομέα. Έθεσε τα καίρια ερωτήματα: ποιοι είναι οι εθνικοί στόχοι για την υγεία; πώς καταγράφονται οι επιπτώσεις-εξελίξεις  των νοσημάτων; ποιος συντάσσει εκθέσεις για την νοσηρότητα, την πορεία των ασθενειών, τις εισροές και εκροές από τα νοσοκομεία, τα νοσήματα που πλήττουν την χώρα και πολλά άλλα. Επίσης επισήμανε την ανάγκη παρακολούθηση της Υγεία “επιτελικά”, όπως και των θεραπειών, όπως και της πρόληψης.. Όλες οι αναφορές τους εστίασαν στο μεγάλο οργανωτικό κενό που υπάρχει. Ένα κενό που θα πρέπει να καλυφθεί μέσα από δράσεις πρωτοβουλίες και αποφάσεις που αφορούν την παρακολούθηση της υγείας, τον έλεγχο, την καταγραφή των δεδομένων, και ότι αφορά τον τομέα, με ειδικούς που θα ενασχολούνται με την βελτίωση της υγείας συνολικά. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά αλλά πολύ κατανοητά πράγματα που είπε είναι ότι δε μπορεί ο κάθε πολίτης να πηγαίνει από μόνος του χωρίς κατεύθυνση από γιατρό σε γιατρό αναζητώντας (αυτό που αναζητεί) δείχνοντας την ανάγκη δημιουργία δομών που θα κατευθύνουν τον πολίτη, που θα τον παρακολουθούν από την εκκίνηση και θα συντελούν στην καλύτερη υγεία του. Αναφέρθηκε ο κ. Μόσιαλος και στην Ιδιωτική Υγείας και την σημασία της σε μια συντονισμένη συμπληρωματική πορεία με το δημόσιο σύστημα. Δεν ενοχοποίησε κανέναν, ούτε απέδωσε ευθύνες. Αντιθέτως έδειξε ευκρινώς τον δρόμο των συνεργειών για το κοινό καλό. Στο πλαίσιο αυτό είπε πώς υπάρχει πεδίο αναδιοργάνωσης, το περιθώριο εξέλιξης πιο συνεργατικών μορφών, και η ανάπτυξη αντίληψης για -πιο- ολιστική διαχείριση των ασθενών. Μέσα από αυτή την συνολική παρέμβαση θα αντιμετωπιστούν φυσικά και τα υφιστάμενα δομικά προβλήματα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας και η χώρα θα βγει κερδισμένη.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο κ. Μόσιαλος άνοιξε ένα νέο παράθυρο στην σκέψη των αρμοδίων. Πράγματι η ανάγκη για εθνική παρακολούθηση της Υγείας των πολιτών η συνεργασία φορέων , κέντρων, ιδιωτών και δημοσίου, δημιουργεί μια διαφορετική προοπτική από το παρελθόν. Η σημερινή διαδικασία του χαώδους τοπίου, την διαρκούς επανάληψης για υπερφόρτωση του δημόσιου συστήματος και  η  καλλιεργούμενη ιδέα ότι η ιδιωτική υγεία είναι πανάκεια ή σωτήρια όταν καταφεύγει κανείς σε αυτή μπορούν να δώσουν την θέση τους σε πιο εξελιγμένα συστήματα. Μέσα από την αναδιοργάνωση θα βγουν κερδισμένοι όλοι καθώς σήμερα όλα τείνουν στο αδιαχώρητο. Δημιουργείται κορεσμός. Όσο τράβηξε αυτό το σύστημα τράβηξε. Πλέον η φούσκα θα σκάσει. Οπότε όσο πιο γρήγορα αναληφθούν πρωτοβουλίες από την πολιτεία και με την στήριξη των ιδιωτών θα υπάρξει ένα ακόμα καλό αποτέλεσμα στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας.  Ευχόμαστε να επέλθει γρήγορα αυτή η οργάνωση για να γνωρίζουμε που πάμε και να ενταχθούν όλοι σε αυτή την λογική ιδιώτες και δημόσιο βάζοντας τέλος στον μοναχισμό..

 

ΥΓ: Και είπε ο κ. Μόσιαλος, ότι επιδιωκόμενος είναι η βελτίωση όχι η ποινικοποίηση και οι καταγγελίες.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics