Η άνοιξη των επαγγελματικών αστικών ευθυνών

Του Γιάννη Βερμισσώ

Με τον απόηχο της παλιάς εποχής ως προς τις ευθύνες του και τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πελάτες του πορεύεται ακόμα και σήμερα η πλειονότητα των επαγγελματιών βιώνοντας επικίνδυνες συνθήκες.

Παρά τον περισσότερο επαγγελματισμό που καλλιεργήθηκε με την εξέλιξη της αγοράς, και παρά την αυξανόμενη σοβαρότητα την οποία επιζητεί ο κάθε πελάτης όταν αποδέχεται τις υπηρεσίες του επαγγελματία οι συνθήκες είναι όπως παλιά.

Ο κλάδος επαγγελματικών αστικών ευθυνών, διαπιστώνεται, ότι  παραμένει σε χαμηλή ζήτηση. Και όμως η καθημερινότητα, η ζωή, ο εκσυγχρονισμός έχουν δημιουργήσει κάποια νέα συνείδηση στους πολίτες η οποία τους ωθεί να απαιτούν, να διεκδικούν το δίκιο τους, και ζητούν την επαγγελματική συνέπεια εγείροντας απαιτήσεις όταν διαπιστώνουν πώς οι παροχές επαγγελματιών δεν ήταν αυτές που όφειλαν να είναι ή στη χειρότερη εκδοχή τους προκάλεσαν ζημιές. Αυτή η διαφαινόμενη τάση αυξανόμενων απαιτήσεων αποστέλλει μήνυμα προς κάθε επαγγελματία ότι η εποχή της ανοχής και της αδιαφορίας απέναντι στις υπηρεσίες που προσφέρει περνά…

Αυτή η τάση θα πρέπει να συγκινήσει τους επαγγελματίες και να σπεύσουν να ασφαλιστούν, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί. Γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, λογιστές, φαρμακοποιοί, και πόσα ακόμα επαγγέλματα έχουν ανάγκη από τη σημαντική ασφαλιστική κάλυψη των αστικών ευθυνών και σήμερα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ασκούν το επάγγελμά τους αφήνοντας στην τύχη το να συμβεί κάτι απρόοπτο…

Το φαινόμενο δε μπορεί να κρατήσει για πολύ. Σταδιακώς θα γίνει κατανοητό ότι και σε αυτό το επίπεδο όπως της Υγείας και της Σύνταξης θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα. Ένα ακόμη πεδίο που η αγορά ιδιωτικής ασφάλιση μπορεί να κινηθεί.

Ο δρόμος τώρα χαράσσεται…

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics