Η απόδοση των επενδύσεων στην ιδιωτική ασφάλιση

Του Γιάννη Βερμισσώ

Μέρα με τη μέρα η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα κάνει την πρόοδό της. Μια μεγάλη εξέλιξη έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Και η  αγορά  πράγματι μεταμορφώθηκε. Σήμερα, το έδαφος είναι έτοιμο για πολλά περισσότερα από αυτά που σήμερα ισχύουν σε επίπεδο παραγωγής.

Ωστόσο , οι εταιρείες δεν περιμένουν αλλά αντίθετα συνεχίζουν και επενδύουν κεφάλαια, εκσυγχρονίζονται τεχνολογικά, ανανεώνουν τις ασφαλιστικές τους προτάσεις και διογκώνουν την προετοιμασία τους. Και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, το έμψυχο δυναμικό, που αναπτύσσει την ιδιωτική ασφάλιση, τη στηρίζει, την αναδεικνύει, δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα. Η εξέλιξη της διαμεσολάβησης είναι εξίσου σημαντική με αυτή των εταιρειών. Νέα δεδομένα ισχύουν στον κλάδο και αναδεικνύονται διαρκώς. Οι επαγγελματίες είναι φορτωμένοι με υποχρεώσεις αυτοεξέλιξης για να είναι εντός αγοράς και έτοιμοι να προσφέρουν το απαιτητικό έργο τους.

Όλα λοιπόν στην ιδιωτική ασφάλιση είναι έτοιμα και απομένει η άνοδος των εργασιών. Ωστόσο οι έρευνες, οι διεθνείς μελέτες, δείχνουν ακόμα υποτονικότητα στην παγκόσμια αγορά η οποία για να «γυρίσει» θέλει και άλλες επενδύσεις, νέα εργαλεία, νέες υποδομές, νέα στρατηγική. Άρα η αναμενόμενη ανάπτυξη απαιτεί «και άλλο» και «από όλους» και «σε όλα». Πόσο άραγε εγκυμονεί ο κίνδυνος τα όσα συμβαίνουν να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που χρειάζονται για να υποδεχθούν τα όσα θα έλθουν.

Οι τεράστιες επενδύσεις θα επιβεβαιωθούν άραγε σε μια μελλοντική ισχυρή ανάπτυξη ή μήπως η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε μια λογική αναγκαίας συντήρησης μικρών και μεγάλων επιχειρηματικών οντοτήτων που θα έχουν την δική τους ισορροπία;

Το ρίσκο αυτό απασχολεί τους σημερινούς ηγέτες της αγοράς, οι οποίοι βλέπουν την τεχνολογία να φεύγει ολοένα πιο μακριά και να ζητά αφενός να γίνει κτήμα των ασφαλιστικών εταιρειών και ακολούθως οι ίδιες να την… ασφαλίσουν.

Υ.Γ: Πορεία χωρίς εναλλακτικές

 

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics