- 19/08/2015
Η ασφαλιστική αγορά σε αριθμούς για το 2013
Κυκλοφόρησε η Ετήσια Στατιστική Έκθεση της ΕΑΕΕ «Η Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα 2013», η οποία παρουσιάζει χρήσιμα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς κατά την περασμένη χρονιά.
Κυκλοφόρησε η Ετήσια Στατιστική Έκθεση της ΕΑΕΕ «Η Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα 2013», η οποία παρουσιάζει χρήσιμα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς κατά την περασμένη χρονιά.
Ας δούμε μερικά από αυτά.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, σημειώθηκε μείωση παραγωγής ασφαλίστρων κατά 9%, η οποία διαμορφώθηκε στα 4 δισ. ευρώ.
Οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες ανήλθαν σε 2,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 14,8% σε σχέση με το 2012. Από αυτές τα 900 εκ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε αποζημιώσεις ασφαλίσεων κατά Ζημιών και το 1,8 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις ασφαλίσεων Ζωής.
Αύξηση καταγράφηκε στις επενδύσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 11,4 δισ. το 2013 από 11 δισ. το 2012. Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος μέσω των επενδύσεών του σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) καλύπτοντας, όμως, τις απώλειες από τους ίδιους τους μετόχους.
Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (45 ανώνυμες ασφαλιστικές εταιρείες, 19 υποκαταστήματα αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιρειών και 3 αλληλασφαλιστικοί συνεταιρισμοί) κατέγραψαν κέρδη προ φόρων ύψους 548,1 εκ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά φόρων 409,6 εκ. ευρώ, έναντι ζημιών 502,6 εκ. και 610,9 εκ. αντίστοιχα το 2012.
Το 2013 το ποσοστό των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 2,20% έναντι 2,27% το 2012.
Το ποσοστό των επενδύσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων επί του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 6,26% και είναι η υψηλότερη τιμή που έχει λάβει. Ωστόσο το ποσοστό αυτό συνεχίζει να απέχει αρκετά από το αντίστοιχο μέσο ποσοστό των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Ο δείκτης των συνολικών κατά κεφαλήν ασφαλίστρων ανήλθε στα 350 ευρώ ανά κάτοικο το 2013, μειούμενος συνεχώς από το 2009, οπότε είχε σημειώσει τη μέγιστη τιμή του, ανερχόμενος στα 483 ευρώ ανά κάτοικο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συγκέντρωση της παραγωγής ασφαλίστρων στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Έτσι στις ασφαλίσεις Ζωής, οι 5 πρώτες επιχειρήσεις σε παραγωγή ασφαλίστρων κατέχουν το 73,6% το 2013 έναντι 69,5% το 2012. Μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 10% εμφανίζουν το 2013 πέντε ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ενώ επτά διαθέτουν μερίδιο μεγαλύτερο από 2% έως 10%.
Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, οι 5 πρώτες ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε παραγωγή διαθέτουν το 37,6% της αγοράς, έναντι 37,9% το 2012. Μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 10% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών εμφανίζει μόνο μία Ασφαλιστική εταιρεία, ενώ 16 εμφανίζουν μερίδιο μεγαλύτερο του 2% έως 10%.
Το ποσοστό της ιδίας κράτησης επί των ασφαλίστρων εμφανίζει μεγάλη μείωση το 2013, διαμορφωμένο στο 76,6%, έναντι 85,4% το 2012.
Νέα πτώση σημείωσε ο δείκτης Ζημιών (loss ratio) φθάνοντας στο 38,3%, οδηγούμενος κυρίως από την πορεία των ζημιών στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την πλήρη μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.