Η Αθήνα μπορεί να αλλάξει με τη συμβολή της επιχειρηματικότητας  

Του Γιάννη Βερμισσώ

Γνώριμοι στην ασφαλιστική αγορά και όχι μόνο. Ο Παναγιώτης Παντελής και ο Νικόλαος Μακρόπουλος. Δυο  χαρισματικές προσωπικότητες με υψηλό επαγγελματισμό και αναγνώριση στην ελληνική επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική ασφάλιση. Και οι δύο συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές. Και οι δύο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη.

Πιστεύουν ότι η Αθήνα και πρέπει και μπορεί να αλλάξει, αναφέρονται στο κίνητρό τους να συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές και αναδεικνύουν τη συμβολή της επιχειρηματικότητας στην εξέλιξη της πόλης.

Ο κ. Π.Παντελής ιδρυτής της εταιρείας Pantelis & PartnersTax&AccountingSpecialists,  και ασφαλιστής με συμβουλευτική δράση στον κλάδο και Οικονομικός Επόπτης του ΕΕΑ, και ο κ. N. Μακρόπουλος ιστορικό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς με τη μακρά και πολύπλευρη ιστορία του στην ιδιωτική ασφάλιση πρόεδρος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, μιλούν και οι δύο στο insurance-eea  και αποστέλλουν το δικό τους μήνυμα στους Αθηναίους.

Ακολουθούν οι συνεντεύξεις των κυρίων Παναγιώτη Παντελή και Νικόλαου Μακρόπουλου καθώς και τα βιογραφικά τους σημειώματα. 

Παναγιώτης Παντελής 

 Η Αθήνα μπορεί να αλλάξει είναι εφικτό;

Π.Π: Περνώντας τα 28 τελευταία χρόνια στην Ακαδημία Πλάτωνος, βλέπω την εικόνα της όλο και πιο απογοητευτική, όλο και πιο γκρίζα. Φτάνει πια! Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί! Η πόλη που αγαπάμε, η πιο όμορφη, η αρχαιότερη, το ορόσημο του πολιτισμού, δεν μπορεί να συνεχίσει να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα. Θα παλέψουμε για μια Αθήνα πράσινη, με πάρκα, με παιδικές χαρές, με χώρους άθλησης και ποδηλατόδρομους για μικρούς και μεγάλους.  Για μια πόλη φιλική για τα ΑμΕΑ και τη μετακίνησή τους. Για τη δημιουργία νέων δομών για ένταξη των μεταναστών/προσφύγων, με δομές για τους άστεγους, με νέες δομές για εποπτευόμενη χρήση ναρκωτικών, με στοχευμένη πρόληψη και με σκοπό την επανένταξη των χρηστών, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Και όλα αυτά όχι μόνο στο κέντρο. Αθήνα είναι και οι γειτονιές της!

Για ποιον λόγο συμμετέχετε στις εκλογές και  πως θα συντελέσετε στο σχέδιο για μια νέα Αθήνα;

Π.Π.: Καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασής μου να ασχοληθώ με τα κοινά και να διεκδικήσω θέση δημοτικού συμβούλου, έπαιξε η αγάπη μου για την πόλη που ζω και εργάζομαι. Από τη στιγμή που ο Κώστας Μπακογιάννης μοιράστηκε μαζί μου το όραμά του για τον Δήμο Αθηναίων, κατάλαβα τη σοβαρότητα του εγχειρήματος και αποφάσισα να ενώσω κι εγώ τις δυνάμεις μου με αυτές των άξιων συνοδοιπόρων μου σε αυτήν την εκλογική μάχη. Αισθάνθηκα χρέος μου να συμμετέχω σε έναν συνδυασμό που διακρίνεται για την πολυσυλλεκτικότητά του και τον υπερκομματικό του χαρακτήρα. Μπορώ να προσφέρω στην πόλη μας και θα αποδώσω την εμπειρία μου στην πρόοδο της Αθήνας.

Γιατί Κώστας Μπακογιάννης;

Π.Π.: Τον συνάντησα για πρώτη φορά κατά την επίσκεψή του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και πέρασαν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο της Αθήνας. Μου έκανε τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι είναι άνθρωπος που «ακούει» και αυτό δεν το προσπερνάς. Είναι παιδί της αυτοδιοίκησης, τα διαπιστευτήριά του είναι δεδομένα.

Εξάλλου ο Δήμος Καρπενησίου και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το μαρτυρούν με τον καλύτερο τρόπο: έχει αξιοποιήσει τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα περισσότερο και από τις πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις!

Η επιχειρηματικότητα τι θα προσφέρει;

Π.Π.: Πολλοί μου έχουν κάνει αυτήν την ερώτηση, τι μπορώ να προσφέρω στον Δήμο. Να τους θυμίσω ότι έστω κι εάν είναι η πρώτη φορά που αποφάσισα να εκτεθώ στα κοινά, έχω ήδη αρκετά χρόνια εμπειρίας στο ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Είμαι ο Οικονομικός Επόπτης του. Το Ε.Ε.Α. είναι το μόνο από τα 59 επιμελητήρια της χώρας που είναι πλεονασματικό και που πραγματοποιεί περισσότερες δράσεις από όλα τα άλλα μαζί.

Θα πρέπει στον Δήμο και σε κάθε Δημόσιο Οργανισμό να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε όπως στην επιχείρησή μας, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Το Ε.Ε.Α. έχει εδώ και χρόνια προτείνει προγράμματα στον Δήμο, με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την εύρυθμη λειτουργία των Μ.Μ.Ε., αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ένα μήνυμα, μια πρόταση, μια παραίνεση προς τους πολίτες της Αθήνας;

Π.Π.:Επισκεπτόμενος τις γειτονιές της Αθήνας, μιλώντας με τους Αθηναίους, έχω δει από πρώτο χέρι τα προβλήματα στις γειτονιές. Τα παράπονα πολλά: εγκατάλειψη, έλλειψη καθαριότητας και φωτισμού, σπασμένα πεζοδρόμια, καθόλου ασφάλεια. Οι Αθηναίοι μπορούν και πρέπει να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση! Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ήδη γνωστός για το έργο του. Ως μέλος αυτής της υπέροχης ομάδας, καλώ τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να με τιμήσουν με την ψήφο τους.

Όλοι με γνωρίζουν, είμαι άνθρωπος της αγοράς, επαγγελματίας, με πολλά ένσημα και μια πετυχημένη πορεία στον χώρο μου. Την πείρα μου αυτή θα πρέπει να τη μεταφέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αλλάξουμε την πόλη μας, όχι μόνο για μας, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας.

Βιογραφικό Σημείωμα Παναγιώτη Παντελή: Ο Παναγιώτης Παντελής είναι παντρεμένος κι έχει μια κόρη. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Κατάνης στην Ιταλία. Είναι Διδάκτωρ Οικονομολόγος και Λογιστής – Φοροτέχνης Α’ Τάξης. Έχει εκλεγεί στη Διοικητική Επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) με την ιδιότητα του Οικονομικού Επόπτη. Πριν 28 χρόνια ίδρυσε τη Φοροτεχνική Εταιρία Pantelis &Partners Tax&Accounting Specialists, που δραστηριοποιείται στην Ακαδημία Πλάτωνος. Από το 1998 είναι και ασφαλιστικός σύμβουλος και σήμερα πράκτορας, εγγεγραμμένος στα Μητρώα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Από το 2006 που εκλέχτηκε για πρώτη φορά μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α., έχει μέχρι σήμερα ασχοληθεί με τα προβλήματα του κλάδου της διαμεσολάβησης, με τελευταίο τις συναντήσεις του Ε.Ε.Α. με την Α.Α.Δ.Ε. για την αυτόματη μετατροπή του ΚΑΔ ασφαλιστικού συμβούλου σε ΚΑΔ ασφαλιστικού πράκτορα, χωρίς την ταλαιπωρία των φορολογούμενων διαμεσολαβητών, όπως προβλέπει ο νόμος.
Αποφάσισε για πρώτη φορά να θέσει υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη. Στόχος του, να συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις του, στην προσπάθεια να ανεβάσουμε όλοι μαζί την Αθήνα μας ψηλά. «Όλοι μαζί για μια Αθήνα πρότυπο»

Νικόλαος Μακρόπουλος

Η Αθήνα μπορεί να αλλάξει;  Είναι εφικτό;

Ν.Μ: Βεβαίως. Και  συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια για να γίνει καλύτερη για όλους η πόλη μας . Για να επιτευχθεί η αλλαγή χρειάζεται σχέδιο, άνθρωποι με ενδιαφέρον, γνώση και  θέληση. Αυτοί μπορούν να φέρουν την εξέλιξη στην Αθήνα. Ο συνδυασμός «Αθήνα Ψηλά» έχει πληθώρα από εχέγγυα ότι μπορεί να πετύχει πολλά.

Για ποιον λόγο συμμετέχετε στις εκλογές; Και πώς θα συντελέσετε στο σχέδιο μια νέας Αθήνας;

Ν.Μ:  Συμμετέχω για να προσφέρω στην πόλη , ανιδιοτελώς, την εμπειρία μου.  Αγαπώ την Αθήνα, μεγάλωσα και ζω εδώ, δημιούργησα μια προσωπική και επιχειρηματική ιστορία, έχω μια διακριτή πορεία. Θέλω να δω την Αθήνα να βελτιώνεται. Να γίνεται διαρκώς και καλύτερη για όλους. Υπάρχει σχέδιο για την ολική της εξέλιξη. Κάθε γειτονιά, κάθε περιοχή περιλαμβάνεται και στον γενικό και στον ειδικό σχεδιασμό του προγράμματος του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» Έχουν προσδιοριστεί και θα δοθούν λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα θέματα της καθαριότητας, του κυκλοφοριακού, του πρασίνου, της ασφάλειας. Είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί ένας ευρύτερος εκσυγχρονισμός σε όλα και για όλα σήμερα απασχολούν τους πολίτες ή τους επισκέπτες. Και ο Κώστας Μπακογιάννης  με εμπιστεύθηκε, έχει σχέδιο στο οποίο θα συμβάλλω και εγώ με τις δικές μου απόψεις και γνώσεις να υλοποιηθεί.

Γιατί Κώστας Μπακογιάννης;

N.M: Γιατί έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του σε όλη την έως σήμερα διαδρομή του που συνοδεύεται από έργα, προσφορά, λύσεις, ιδέες και επίτευξη στόχων. Εγώ ως επιχειρηματίας τα αναγνωρίζω, και μπορώ να συνδράμω στο μεγάλο του σχέδιο για την εξέλιξη της Αθήνας. Το πρόγραμμα που υπάρχει είναι σαφές, μετρημένο, με πηγές χρηματοδότησης, με νέα στοιχεία, με καινοτομίες. Δίνει λύσεις σε όλα όσα σήμερα προβληματίζουν τους Αθηναίους και ανοίγει νέους ορίζοντες, διεθνοποίησης της πόλης. Όλα αυτά με πείθουν, και με εμπνέουν  να συνταχθώ στην προσπάθειά του. Οραματίζομαι, μια σύγχρονη πόλη με όλες τις προδιαγραφές, με υψηλή αισθητική, εξοπλισμένη τεχνολογικά, καθαρή, ασφαλή, με χώρους περιπάτου, πρασίνου. Τόσα πράγματα που σήμερα λείπουν. Θέλω να δω μια Αθήνα που θα προβάλλει τις μοναδικότητές της και θα είναι αξιοζήλευτη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της.

 Η επιχειρηματικότητα τι  θα προσφέρει στον Συνδυασμό;

Ν.Μ:  Ό,τι προσφέρει και στην οικονομία, δηλαδή ανάπτυξη. Χρειάζεται ανανέωση η όλη προσέγγιση της επιχειρηματικότητας της Αθήνας. Υπάρχει ανάγκη για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης, και ανανέωσης, και εκσυγχρονισμού της. Προσωπικά δηλώνω έτοιμος να συντελέσω στην επιχειρηματική  πρόοδο της πόλης μας η οποία θα επιτευχθεί  μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος του Συνδυασμού.  Μέσα από εξειδικευμένες προτάσεις εστιασμένες, με προϋποθέσεις χρηματοδότησης  νομίζω ότι μπορεί να μπει κάποιο τέλος σε αυτή την φθίνουσα πορεία των τελευταίων ετών. Σε αυτό θέλω και μπορώ να συμβάλλω δυναμικά και να στηρίξω το επιχειρησιακό σχέδιο του συνδυασμού στο οποίο περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ένα μήνυμα, μια πρόταση, μια παραίνεση προς τους πολίτες της Αθήνας;

Ν.Μ: Να εμπιστευθούν τις συγκεκριμένες προτάσεις για την εξέλιξη της Αθήνας. Να στηρίξουν τον ρεαλισμό και την αναγνωρίσιμη επιτυχία του Κώστα Μπακογιάννη τόσο ως δήμαρχου στο Καρπενήσι όσο και ως περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.  Να στηρίξουν την «Αθήνα Ψηλά» για να μπορέσουν να δουν την πόλη μας την Αθήνα να εξελίσσεται διαφορετικά από αυτό που έως σήμερα έχουμε όλοι βιώσει. Μπορούμε να δούμε καλύτερες ημέρες, να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες. Οι άνθρωποι φέρνουν τις αλλαγές..

Βιογραφικό Σημείωμα Νικόλαου Μακρόπουλου: Ο Νικόλαος Α. Μακρόπουλος  μεγάλωσε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στο London Academy και στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Το 1970 «μυήθηκε» στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, ξεκινώντας τη σταδιοδρομία του αρχικά στο Λονδίνο και μετέπειτα στην Αθήνα, από  το γραφείο του πεθερού του, αείμνηστου τέως Δημάρχου Αθηνών και διακεκριμένου ασφαλιστή Γ. Πλυτά και το 1993 ίδρυσε Ασφαλιστικό Συγκρότημα στο οποίο ανήκουν η Ευρώπη Ασφαλιστική στην οποία το 1998 στο μετοχικό κεφάλαιο της εισήλθε με μειοψηφική συμμετοχή η Εθνική Ασφαλιστική η μεγαλύτερη Ασφαλιστική εταιρία της Ελλάδας αναγνωρίζοντας το κύρος και τη φερεγγυότητά της όπως και την αναπτυξιακή της προοπτική, και οι θυγατρικές τις ΝΙΜΑ Μεσίτες Ασφαλειών και Αντασφαλειών Α.Ε. (η πρώτη εταιρία που αναγνωρίσθηκε στην Ελλάδα ως εξουσιοδοτημένος ανταποκριτής Binding Authority των LLOYD’S OF LONDON για non marine ασφαλίσεις) και ΝΙΜΑ Ασφαλιστικές Υπηρεσίες Α.Ε.
Παράλληλα με την ασφαλιστική του δραστηριότητα ο Νικόλαος Μακρόπουλος ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά της ιδιωτικής ασφάλισης. Το 1973 εκλέχθηκε για πρώτη φορά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) και στη διετία 1978 – 1980 εκλέχθηκε γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εκπροσώπων Ασφαλιστικών Εταιρειών. Το 1988 αποτέλεσε ορόσημο στην καριέρα, καθότι υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, όπου στο διάστημα 1992 – 1994 εκλέχθηκε Πρόεδρος και το 1994 ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος ως αναγνώριση της συνεισφοράς του στο θεσμό των μεσιτών ασφαλίσεων.
Επίσης, στο διάστημα 1994 – 2003 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Association of Lloyd’ s Brokers Representatives in Greece και επί σειρά ετών διετέλεσε αιρετό μέλος του Δ.Σ. της Ε.Α.Ε.Ε. Στη διετία 2009 – 2011 διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και από το από το 2012 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, ενώ το 2013 επανεξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών & Δημοσίων σχέσεων της Ένωσης.
Το έτος 2018 βραβεύθηκε με την τιμητική διάκριση του «Ηγέτη στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά» για την προσφορά του στον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης και το βραβείο του το παρέδωσε ο Υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Θ. Μητράκος. Στην τελετή βράβευσης παρέθεσε ομιλία ο πρώην πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και τη σταδιοδρομία του κ. Ν. Μακρόπουλου. Εκτός από τη δραστηριότητά του στον ασφαλιστικό κλάδο, το 2014 εξελέγη Αντιπρόεδρος στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο ενώ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στον Αθλητικό Όμιλο Παναθηναϊκός και μέλος του Δ.Σ. της Παναθηναϊκός Π.Α.ΕΟ Νικόλαος Μακρόπουλος είναι παντρεμένος με την Katleen Wagner, με την οποία απέκτησε τη Λαβίνια, ενώ από τον πρώτο του γάμο έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαρία.

 

 

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics