Η Ελλάδα συναντά την επόμενη ημέρα της, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821

του Γιάννη Βερμισσώ
Με αφορμή τα όσα οργανώθηκαν επετειακά για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας από την επανάσταση του 1821, δε θα μπορούσε να μη σκεφτεί κανείς το μέλλον.
Η εμπειρία της χώρας τους δύο αιώνες που πέρασαν είναι ικανή πλέον να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή. Και μόνο τα όσα οργανώθηκαν σε όλο τον κόσμο και στην χώρα φυσικά, εν μέσω πανδημίας, δείχνουν την δυναμική, την ικανότητα και την επάρκεια που διαθέτει η Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.
Η ιστορία μας και τα γεγονότα στα 200 χρόνια, πολλά και κυρίως ποικίλα. Πολιτικά, κοινωνικά, ανθρωπιστικά, ταραχώδη και ειρηνικά. Πόλεμοι, ειρήνη,  μετανάστευση, σκληρές περίοδοι με απώλειες ζωών,  με τραχύτητα, με δοκιμασίες και άλλα πολλά.
Καθεστώτα διάφορα, δημοκρατία, δικτατορία, ανέχεια δεκαετιών και άκρατη ψευδής ευμάρεια άλλων δεκαετιών -των πιο πρόσφατων- δείχνουν την περιπέτεια των ανθρώπων και της χώρας που οδηγήθηκε τελικά σε εποπτεία, “θεσμούς”, ΔΝΤ, “επιτήρηση”.
Χτυπήματα ανελέητα, σφοδρά, για τον λαό. Δεν υπήρξε περίοδος με δεκαετίες ομαλότητας. Ούτε στα παλαιότερα ούτε στα νεότερα χρόνια. Και όμως οι Έλληνες με επιμονή και υπομονή επιβίωσαν μέσα σε όλες τις μικρές, μεγάλες ή μεγαλύτερες περιπέτειες, αναστατώσεις, εμπόδια και έφθασαν στο σήμερα.
Έχουμε γράψει μια μεγάλη ιστορία στα 200 χρόνια. Η παρουσία του ελληνισμού σε όλο τον κόσμο ανέδειξε μια αξία μοναδική. Το ότι γνωρίζουμε ότι έχουμε ρίζες βαθιές, τις οποίες τιμούμε και κρατάμε ζωντανές.  Όσο για τις επιδόσεις μας διακριτές στην οικονομία, στην επιστήμη, στα γράμματα τον πολιτισμό.. σε όλα.
Σήμερα μέσα από μια τεράστια αξιέπαινη οργάνωση, η Ελλάδα εν μέσω πανδημίας γιορτάζει από άκρη σε άκρη του κόσμου τους 2 αιώνες από την επανάσταση του 1821.  Η χώρα “λάμπει” και σαφώς η φήμη της για τα παλιά γίνεται απόδειξη από τα σημερινά. Ας πιαστούμε από το ΟΧΙ το ένδοξο και να πούμε ΝΑΙ σε μια μεγάλη πορεία. Ας συμφωνήσουμε ότι θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όπως παλιά.
Η Ελλάδα σήμερα επανασυστήθηκε οργανωμένα και συντονισμένα σε όλο τον κόσμο. Και αυτό αποτελεί μια ιδανική συγκυρία για να σταλεί  αυτό το ισχυρό μήνυμα. Την Ελλάδα σήμερα έχουν εμπιστευθεί επιχειρηματικές πρωτοβουλίες παγκόσμιου βεληνεκούς, που έχουν έλθει να εγκαταστήσουν μονάδες τους στη χώρα.
Προχωρούν επενδύσεις, το κράτος βρίσκεται σε διαδικασία διαρκούς εκσυγχρονισμού, το όραμα της ανάπτυξης υπάρχει και ο προσανατολισμός είναι δεδομένος. Όλα αποτελούν εχέγγυο για ένα πραγματικό ουσιαστικό αναπτυξιακό μέλλον της χώρας και της κοινωνίας της. Ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια υπήρξαν ευεργέτες που στήριξαν. Ακόμη και στις πιο μαύρες στιγμές υπήρξε επιχειρηματικότητα, οικονομική δραστηριότητα που άνθισε.  Οι άνθρωποι συμμετείχαν στα κοινά, στήριζαν τον συνάνθρωπο και ήταν πάντα φιλικοί, και “φιλόξενοι”  όπως είναι γνωστό παγκοσμίως. Η δημιουργία, ο ανθρωπισμός, η εφευρετικότητα, η πολυμηχανία υπήρχαν και μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν στα γνωρίσματα του λαού. Οποια καταστολή σημειώθηκε ας θεωρηθεί περιστασιακή λόγω διαφόρων παραγόντων.
Γι΄αυτό και επιβάλλεται σήμερα η Ελλάδα να επανασυστηθεί και στο εσωτερικό της σε κάθε πολίτη, σε  κάθε επιχειρηματία, σε κάθε επαγγελματία, σε κάθε άνθρωπο που ζει στην χώρα. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σε όλους ότι κάθε απόηχος, κάθε εντύπωση από το παρελθόν και αυτή η θλιβερή παραδοχή “έτσι είναι η Ελλάδα” που προτάθηκε ως επιχείρημα-αιτιολογία κάποιου ελλείμματος, στρεβλού ή αφύσικου,  θα πρέπει με την συμβολή όλων να αλλάξει.  Να δοθεί ένα αυτόβουλο τέλος από όλους στα όσα κακώς γινόντουσαν. Ο καθένας να συντελέσει στην εξέλιξη της χώρας για το καλό των παιδιών, της συνέχειας, των επόμενων γενεών.
Θα είναι προς όφελος όλων να παραδεχτούμε ότι: Η Ελλάδα είναι κράτος σύγχρονο, με δημοκρατία, υποδομές, χωρίς αρνητικές ιδιαιτερότητες, που αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης, την οποία τιμάμε και μας τιμά. Σήμερα μπορούμε να χαράξουμε ένα μέλλον, να γίνουμε -πιο- πολίτες του κόσμου και να περάσουμε στο νέο υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο που ήδη έχει δημιουργηθεί και περιβάλλει την χώρα.
Η συμμετοχή όλων συλλογικά και καθενός ατομικά, στην βελτίωση της παιδείας, της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, της επιστήμης, του πολιτισμού, των αξιών, των αρχών είναι ξεκάθαρη.  Σεβασμός και πολιτισμός σε όλα και για όλα…και κυρίως να σταματήσει να φταίει πάντα το κράτος και κάποιος άλλος για όλα όσα συμβαίνουν και δε μας αρέσουν.
© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics