Η εξέλιξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην περιφέρεια της χώρας & πώς αντιμετωπίζεται

Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ

Προτάσεις για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς καταθέτει ο Γ. Γ. του Επιμελητηρίου Ημαθίας –  ασφαλιστικός διαμεσολαβητής –  κ. Κώστας Σισμανίδης. Αναφέρει εμπόδια που δεν αφήνουν τις ασφάλειες να αναπτυχθούν, διακρίνει τη δύσκολη είσοδο νέων στο επάγγελμα, καταγράφει τη συμβολή της εκπαίδευσης στην αναβάθμιση του επαγγέλματος. Μιλά για την ίδρυση τοπικού Σωματείου, εξηγεί την ανάγκη συμπόρευσης ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβητών για την ανάπτυξη της αγοράς. Ζητά πιο απλούς όρους στα συμβόλαια και προσπαθεί για την ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης. Βλέπει θετικές προοπτικές στις πωλήσεις και δεν βλέπει ανταγωνιστικά τη συνύπαρξη των καναλιών διανομής αρκεί να τηρούν τους όρους του ανταγωνισμού.

  1. Ποια θέματα απασχολούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην περιοχή σας;

Ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας είναι αγρότες, που ως επαγγελματική κατηγορία έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια λόγω εμπάργκο,  φορολόγησης, και αλλαγής τρόπου ασφαλιστικών εισφορών.  Αυτό κατά συνέπεια έχει μειώσει το εισόδημά τους και αυτομάτως την αγοραστική τους δύναμη.  Άλλο πρόβλημα  που αντιμετωπίζουμε είναι στα προγράμματα υγείας και συγκεκριμένα με την απόσταση των ιδιωτικών κέντρων υγείας από την περιφέρεια που δυσκολεύει  την πώληση αυτών.

  1. Πόσοι ασκούν το επάγγελμα;

Υπάρχουν 180 εγγεγραμμένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές. 

3.Υπάρχει ενδιαφέρον για είσοδο νέων  ατόμων και ποιες αντιξοότητες θα καταγράφατε σε αυτό το επίπεδο.

Δε φαίνεται να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον νέων για να εισέλθουν στον χώρο μας. Αυτό διότι τα χαρτοφυλάκια συνήθως μεταβιβάζονται στη διάδοχη γενιά. Αυτό διότι το επάγγελμα διασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση υψηλού επιπέδου. Επίσης η είσοδος των νέων καναλιών πώλησης (τράπεζες και ίντερνετ ) απορροφούν ένα κομμάτι του κύκλου εργασιών περιορίζοντας  τη διεύρυνση εργασιών σε φιλόδοξους διαμεσολαβούντες.

  1. Ποια είναι η πρότασή σας για την αναβάθμιση του επαγγέλματος;

Αισθάνομαι ότι έχουν γίνει πολλά βήματα σ’ αυτόν τον τομέα με τη συνεχή εκπαίδευση των διαμεσολαβούντων και τον τρόπο απόκτησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Εκεί που πρέπει να εστιάσει η ασφαλιστική αγορά είναι η  ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης τους προς το θεσμό της ασφάλισης, αξίες τις οποίες πρέπει να πετύχουμε από κοινού ασφαλιστικές εταιρίες και διαμεσολαβούντες συνεχίζοντας  με συνεπεία, αξιοπιστία και επαγγελματισμό το έργο μας .

  1. Θεωρείτε ότι υπάρχει ενότητα και κοινά συμφέροντα που μπορεί να αντιμετωπιστούν Συλλογικά και τι κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Θεωρώ ότι υπάρχει αρκετός χώρος για όλους όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο των πωλήσεων. Παρ’ όλ’ αυτά δεν λείπουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ συναδέλφων. Πιστεύω όμως ότι μέσω των συλλογικών οργάνων κάποια από αυτά μπορούμε  τα αντιμετωπίσουμε. Για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία συλλόγου σε επίπεδο νομού. Ήδη έχει δημιουργηθεί προσωρινή διοίκηση που έχει αναλάβει τις απαραίτητες διαδικασίες. 

  1. Τι θα θέλατε και πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην άσκηση του επαγγέλματος;

Εδώ νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε (ασφαλιστικές και διαμεσολαβούντες μαζί). Και πιο συγκεκριμένα, εννοώ ότι ο πολίτης πρέπει να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα της ασφάλισης, τη χρησιμότητα των προϊόντων που προωθούμε. Από τη μεριά μας, ο ρόλος μας είναι η καλύτερη κατανόηση της ανάγκης του και της κάλυψής του με το κατάλληλο ασφαλιστικό προϊόν. Οι ασφαλιστικές εταιρείες να πάψουν να προσεγγίζουν τον πελάτη με γνώμονα το φθηνότερο ασφάλιστρο, συλλογικά και συντονισμένα, και αυτό να γίνεται  με γνώμονα την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και με απλούστερους όρους στα συμβόλαιά τους .

7. Η  πρόβλεψή σας για το μέλλον ποια είναι και για τις πωλήσεις και για τον ρόλο της διαμεσολάβησης.  

Ο νέος τρόπος που βλέπει πλέον ο Έλληνας τη ζωή του μέσα από  το νέο οικονομικό περιβάλλον  (ανασφάλεια από το σύστημα υγείας και μειωμένες συντάξεις) δημιουργεί  θετικές  προοπτικές στον χώρο τον πωλήσεων.  Το παραδοσιακό κανάλι πώλησης της διαμεσολάβησης, δηλαδή ο εκάστοτε ασφαλιστής, θεωρώ ότι είναι ο καταλληλότερος τρόπος  για την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων μιας και είναι απαραίτητη η κατανόηση των αναγκών του κάθε ασφαλισμένου ξεχωριστά ώστε να του παρέχεται το κατάλληλο ασφαλιστικό προϊόν που του ταιριάζει και επιπλέον η εξυπηρέτηση και η υποστήριξη του πελάτη είναι στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

  1. Η παρουσία των άλλων καναλιών προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων πόσο σας θίγει και τι προτείνετε να αλλάξει;

Δε θεωρώ ότι τα υπόλοιπα κανάλια προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων θίγει τους παραδοσιακούς ασφαλιστές, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, αλλά τους πελάτες οι οποίοι δεν απολαμβάνουν το ανώτερο επίπεδο εξυπηρέτησης και υποστήριξης, όπως προανέφερα. Οι πελάτες πρέπει να θυμούνται πάντα ότι είναι ελεύθεροι να διαλέξουν όποιον ασφαλιστή ή κανάλι πώλησης επιθυμούν και ανταποκρίνεται καλύτερα στον τρόπο και το είδος της επικοινωνίας που έχει η εξυπηρέτηση και η υποστήριξη αυτή. Φυσικά, όλα τα κανάλια προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες διαδικασίες ενημέρωσης και ασφάλισης, και να είναι σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία.

  1. Ποια ασφαλιστικά προγράμματα ζητούνται σήμερα και πόσο κατά την εκτίμησή σας θα αλλάξει η ζήτηση (και προς τα πού) στο μέλλον.

Ζωηρό ενδιαφέρον παρουσιάζεται για τον κλάδο ζωής  και τα νοσοκομειακά προγράμματα μιας και το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα δεν παρέχει επαρκή κάλυψη χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχο αποτέλεσμα στη σύναψη νέων συμβολαίων. Μακάρι στο μέλλον να αλλάξει αυτό προκειμένου οι ανάγκες των πελατών να μπορούν να καλυφθούν.

  1. Ποιο ρόλο μπορούν να έχουν τα Επιμελητήρια στην εξέλιξη του επαγγέλματος στις τοπικές κοινωνίες και ποια η σημασία του πανελλαδικού συντονισμού που επιχειρεί η Επιτροπή Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ.

Πιστεύω μέσω  της επιτροπής  πανελλαδικού συντονισμού διαμεσολάβησης που προωθεί το ΕΕΑ μπορούμε να οργανώσουμε ενημερωτικές  ημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας  για κάθε νέα αλλαγή στον κλάδο που αφορούν τους συναδέλφους. Καθώς και κάτι νέο, που έχω να προτείνω στο νέο αυτό όργανο,  είναι να διοργανώσουμε σεμινάρια με ομιλητές στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου  καλώντας  επιχειρήσεις και ιδιώτες ώστε να τους ενημερώσουμε για τη χρησιμότητα των ασφαλιστικών προϊόντων που μπορούν να αποκτήσουν για την προστασία των περιουσιών τους αλλά και των ιδίων. Επίσης είναι σημαντικό να έχουμε συλλογική εκπροσώπηση σε συνομιλίες  ειδικά με το κράτος για θέματα που μας αφορούν.

  1. Εσείς ως εκπρόσωπος της διαμεσολάβησης στο Επιμελητήριο ποιες δράσεις έχετε ήδη ή σκοπεύετε να αναπτύξετε για τη στήριξη του επαγγέλματος.

Αν και νέα διοίκηση, με τη βοήθεια του ΕΕΑ (παρουσία του προέδρου  κ. Χατζηθεοδοσίου και του Γ.Γ. Κου Γαβαλάκη ) έχουμε υλοποιήσει ενημερωτική ημερίδα με μεγάλη ανταπόκριση από τους συναδέλφους για  τη νέα οδηγία  Ν 4583/2018 (IDD).  Επίσης, είμαστε αρωγοί στην  προσπάθεια της δημιουργίας συλλόγου σε επίπεδο νομού, για την προώθηση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει  με τη βοήθεια και  του πανελληνίου συντονιστικού οργάνου που προωθεί το ΕΕΑ.

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics