Οι εξελίξεις στην ιδιωτική ασφάλιση μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Στίγμα για το πώς βλέπει την ιδιωτική ασφάλιση έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ στον δημοσιογράφο κ. Σεραφείμ Κοτρώτσο. Η τοποθέτησή του δημιούργησε σίγουρα σκέψεις στον κλάδο σχετικά με τις προσδοκίες του να συντελέσει στη βιωσιμότητα του δημοσίου συστήματος  ασφάλισης.

Ο πρωθυπουργός δεν στάθηκε θετικά απέναντι στις προθέσεις και τον προσανατολισμό της ΝΔ σχετικά με το ασφαλιστικό. Επανέλαβε τη θεώρηση περί προσέγγισης τύπου «πινοσέτ» και όπως φάνηκε η σημερινή ιδεολογική τοποθέτηση βρίσκει, αυτή της ΝΔ, ως διαδικασία εκχώρησης της Επικουρικής Ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο προσανατολισμός της ΝΔ θα δημιουργήσει έλλειμμα (τρύπα) στο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο σήμερα-κατά τον ίδιο- έγινε βιώσιμο, από ελλειμματικό που ήταν, ενώ η διασάλευση αυτού που επιτεύχθηκε θα ευνοήσει μόνο κέρδη ιδιωτών  και θα προκαλέσει κενά στη δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων, οπότε είτε θα κληθεί το δημόσιο να τα καλύψει ή θα περικοπούν οι συντάξεις ή ακόμα, εάν δεν έχει να τα καλύψει το δημόσιο, τότε θα έρθουν πάλι προγράμματα «σωτηρίας».

Εν κατακλείδι, φάνηκε το ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία στην παρούσα φάση δεν αντιμετωπίζεται ως λύση, ως ενίσχυση ή ως κάτι υποστηρικτικό στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης και συνεπώς η αξιοποίησή της παραμένει μετέωρη.

Είναι προφανές ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού δεν ακούστηκε ως θετική είδηση στην ασφαλιστική αγορά, η οποία συντονισμένα επιχειρεί να εισέλθει σε διάφορους τομείς όπου σήμερα ασθμαίνει. Ευνόητα, οι προσδοκίες της αγοράς για να ικανοποιηθούν θέλει δρόμο και κυρίως θέλει να πειστεί το πολιτικό σύστημα για την υποστήριξη που μπορεί να λάβει σε σημαντικούς τομείς αξιοποιώντας τεχνογνωσία κλάδων της οικονομίας όπως της ιδιωτικής ασφάλισης.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics