Η φωτιά στα Γεράνεια, οι ζημιές και το μέλλον που πρέπει να είναι αλλιώς..

του Γιάννη Βερμισσώ

Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα θρηνεί απώλειες εξαιτίας της φωτιάς. Σπίτια, δάσος και χιλιάδες ζωές εντός αυτού -τα ζωάκια που χάθηκαν- δείχνουν την καταστροφή που φέρνει κάθε φορά μια πυρκαγιά που από διάφορες αιτίες προκαλείται.

Οικολογικό αποτύπωμα κακό πέραν των θλιβερών συνεπειών σε οικογένειες που βίωσαν ζημιές στα σπίτια τους και πέρασαν την αναστάτωση και τον κίνδυνο. Και τώρα μπροστά στο αποκρουστικό θέαμα και το πραγματικό γεγονός.  Χρειάονται παρεμβάσεις και ιδέες επί αυτών.

Η φωτιά δεν “μαζεύτηκε”. Ξεκίνησε από το Σχίνο Λουτρακίου πήγε Αλεποχώρι και Μέγαρα.  Έκαψε κατά τις εκτιμήσεις περίπου 70 χιλιάδες στρέμματα δάσους και περισσότερες από 400 κατοικίες, κάποιες εκ των οποίων πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στο δάσος. Θα μπορούσε να έχει περιοριστεί αν …κάτι άλλο ίσχυε;

Η κυβέρνηση  ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευών και  ότι θα κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όμως.. τα δένδρα και οι κάτοικοι του δάσους δεν αποζημιώνονται ούτε από κράτος-κυβέρνηση ούτε από τους ιδιώτες. Μπορούν όμως να προστατευθούν και να ενταχθούν στην διαδικασία πρόληψης..

Επειδή λοιπόν η καταστροφή έγινε βλέπουμε μπροστά… Και μέσα σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται ίσως θα έπρεπε να επαναπροσεγγιστεί το θέμα της χάραξης δρόμων ανάγκης. Μήπως επιβάλλεται να προστατεύσουμε τα δάση με άλλον τρόπο απ΄ότι μέχρι  σήμερα.

Για να σωθούν και τα δάση και να μην προκαλείται καταστροφή στα βιοσυστήματα.

Η ζωή προχωρεί και οι παρεμβάσεις και τα μέτρα υπέρ αυτής μπορούν να διαφοροποιηθούν.

ΥΓ: Αναφορικά με τις ασφαλισμένες οικίες και τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης ακόμα δεν υπάρχει εικόνα ξεκάθαρη. Η συνολική εκτίμηση είναι ότι ίσως το περίπου 15% να έχουν ένα ασφαλιστήριο, κάτι που σύντομα θα επισημοποιηθεί.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics