Η κρατική αυτόνομη -άνιση- μάχη με τους φυσικούς κινδύνους

Το κλίμα αλλάζει και οι συνέπειες αυτού είναι οι πολλές, και πρωτόγνωρες καταστροφές. Καιρικά φαινόμενα και σεισμοί που προκαλούν τεράστιες ζημιές με τεράστια κόστη. Οι προηγμένες στην πρόληψη χώρες έχουν κάνει το «κουμάντο τους» με εντυπωσιακό...

Του Γιάννη Ε. Βερμισσώ

Το κλίμα αλλάζει και οι συνέπειες αυτού είναι οι πολλές, και πρωτόγνωρες καταστροφές. Καιρικά φαινόμενα και σεισμοί που προκαλούν τεράστιες ζημιές με τεράστιo κόστoς. Οι προηγμένες στην πρόληψη χώρες έχουν κάνει το «κουμάντο τους» με εντυπωσιακό στοιχείο ότι έχουν στοχοθετημένα προχωρήσει γνωρίζοντας που πάσχουν.

Άλλες έδωσαν βάρος στις χαλαζοπτώσεις, άλλες στα φαινόμενα του ανέμου, άλλες στις πλημμύρες, δηλαδή ανάλογα με αυτό που της πλήττει και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η οργάνωση των χωρών αυτών σύμφωνα με τη διεθνή παρουσίαση της μέριμνάς τους, είναι πολύ σημαντική, εφαρμοσμένη και αποτελεσματική. 

Που αποβλέπει; Φυσικά στην  κάλυψη των πολιτών μελών της κοινωνίας τους σε περιπτώσεις που υποστούν ζημιές. Εξίσου σημαντικό, ως παράδειγμα προς μίμηση, είναι πώς στις προηγμένες αυτές περιπτώσεις χωρών, το σύστημα, ο μηχανισμός, κάλυψης τέτοιων κινδύνων έχει δημιουργηθεί από συνεργασίες του κράτους με θεσμικά όργανα, με ιδιώτες, με φορείς άλλους. Η διαπίστωση αυτή είναι ότι όλοι μαζί συστρατεύονται και δημιουργούν «μέτωπο», «ασπίδα», μια κάποια προστασία απέναντι στον κίνδυνο. Λειτουργούν για το κοινό καλό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός θέματος.

Αυτό λοιπόν πρέπει να γίνει και εδώ.  Η διαφορετικότητα που πρεσβεύουμε είναι ολέθρια και αυτοκαταστροφική. Οι ζημιές έγιναν στις φωτιές στις χαλαζοπτώσεις, στους χείμαρρους. Οι ζημιές έρχονται και οι πρώτες εμπειρίες αποκατάστασής τους στηρίχθηκαν και στον εθελοντισμό.

Όμως δε θα συνεχίσει έτσι. Δε μπορεί η όποια καταστροφή τυχόν έλθει να περιμένει το κράτος να «ψαχτεί» και τον εθελοντή να δείξει της ανθρωπιά του.

Το κράτος θα ήταν καλό μετά από την πολύχρονη εμπειρία του στην αυτόνομη-ασύνταχτη  πορεία να συνταχθεί με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Να συνεργαστεί και με κανένα ιδιώτη μήπως και φτιάξει υποδομές ανάλογες των άλλων κρατών  και τις άνισες μάχες με τους φυσικού κινδύνους να τις αντιμετωπίζει καίρια και αποτελεσματικά.

ΥΓ: Τεχνογνωσία υπάρχει αρκεί να πέσουν τα τείχη.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics