Η «λαϊκή απαίτηση» και οι ερμηνευτές της

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Συχνά, εμφανίζονται στην δημόσια ζωή, κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων με ιδιαίτερα μεταφυσικά χαρίσματα.

Είναι αυτοί που ερμηνεύουν την συλλογική συνείδηση, την λαϊκή απαίτηση ή αίσθημα και προβαίνουν σε δηλώσεις ή εκτιμήσεις για το «τι ζητάει ο λαός», και τι είναι αυτό που θέλει ο κόσμος. 

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα: Τις περισσότερες φορές οι διαπιστώσεις αυτών των «ιδιαίτερων» ανθρώπων που «διαβάζουν» τα μηνύματα του πλήθους, και μεταφέρουν την λαϊκή απαίτηση, καταλήγουν σε απόψεις «καταδικαστικές».

 Δηλαδή συνήθως αναφέρονται σε:  δίψα για κάθαρση, αποκατάσταση του δικαίου, τιμωρία και τέλος καταδίκη.

Ακόμα, αναφέρονται σε ελέγχους, σαρωτικούς, σε παρανομίες που θα εντοπιστούν, σε ανομίες που θα καταγραφούν, σε απατεώνες που κυκλοφορούν ελεύθεροι εις βάρος του κοσμάκη.. Και όλοι και όλα θα εντοπιστούν για να μπει τάξη και η ζωή να προχωρήσει.

Αδυνατώ να αντιληφθώ πώς αθροίζουν -οι τύποι αυτοί- τις απαιτήσεις του κάθε πολίτη. Πώς καταλήγουν στο συμπέρασμα για τι θέλουμε εμείς όλοι.

Αντιλαμβάνομαι όμως, ακούγοντάς τους, ότι το λαϊκό αίσθημα που εκφράζουν έχει στοιχεία «ιεράς εξέτασης».

Και αυτοί που το εκφράζουν είναι αυτοί οι χαρισματικοί που αναλαμβάνουν την ευθύνη και το βαρύ έργο να αποκαταστήσουν όλα τα «χαλασμένα».

Η προϋπόθεση των «τιμωρών» είναι πώς  για να επέλθει η βελτίωση θα πρέπει να ψάχνουμε ως λαός στο χρονοντούλαπο της ιστορίας για μυθικές περιπτώσεις, ηλικιωμένους, τέρατα, απατεώνες, ανίκανους καταχραστές που ιστορικά έδρασαν στο ξέφραγο αμπέλι της Ελλάδας. Και στο τώρα; Στο σήμερα όλοι τίμιοι; Το «έγκλημα» σταμάτησε να λειτουργεί και να αναπαράγεται.

Σήμερα λοιπόν περιμένουμε τον εντοπισμό και καταδίκη αυτών των περιπτώσεων. Μέχρι τότε που η βρώμικη δουλειά θα κλείσει θα είμαστε στην αναμονή.

Μετά θα ασχοληθούμε με τα βασικά θέματα της προόδου. Μετά θα ασχοληθούμε με την παιδεία, την υγεία, την δημόσια τάξη, την αισθητική των πόλεων, την παροχή κοινωνικών δομών και υποδομών στους πολίτες.

Ναι. Αυτή είναι μια θλιβερή πραγματικότητα της νεοελληνικής σαχλαμάρας.

Ας δούμε επιτέλους μπροστά…

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics