Η λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές

Του Γιώργου Φλωρά Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Του Γιώργου Φλωρά  Μέλος του ΔΣ του  Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών  


Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά στην εφημερίδα Καθημερινή στις 20/1/2013 με τίτλο «Σχετικά με την κυριακάτικη λειτουργία των μικρών καταστημάτων».

Ο επί σειρά ετών τοποθετημένος σε κρατικές θέσεις κ. Σκορδάς, προσπάθησε με το άρθρο του να μας πείσει για το ορθόν της αποφάσεώς του. Δεν είχα την «ευτυχία» να με τοποθετούν οι πολιτικοί μου προϊστάμενοι συστηματικά σε σημαντικές θέσεις, έχω όμως το προνόμιο να ζω στην πραγματικότητα ως έμπορος επί 25 χρόνια. Με αυτήν την ταπεινή ιδιότητα θέλω να εκφράσω τις απορίες μου για την θεωρία του υπουργείου, βασισμένος σε σημεία που ο κ. Σκορδάς τονίζει.

Λεει ο κ. Σκορδάς: «γιατί τα μικρά καταστήματα και όχι όλα; η ρύθμιση αφορά τη ραχοκοκαλιά του λιανικού εμπορίου, στη συντριπτική του πλειοψηφία, όχι απλώς σε ένα μέρος του. Σε αυτή την κατηγορία καταστημάτων δίνουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι των υπολοίπων, που έχουν περισσότερες δυνατότητες να διαχειριστούν όγκο πωλήσεων, ρευστότητα, logistics, εν γένει οικονομίες κλίμακος.» Ο έχων ελάχιστες νομικές γνώσεις γνωρίζει ότι το επιχείρημα του κ. Σκορδά είναι απολύτως έωλο. Αμέσως μόλις ισχύσει ο νόμος θα ανοίξουν και τα μεγάλα καταστήματα. Θα καταλογιστούν πρόστιμα σε αυτά, εναντίον των οποίων θα προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια. Στο ενδιάμεσο θα μένουν ανοιχτά αφού κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να κλείσουν. Όταν κάποτε, μετά από 6 χρόνια, τα Διοικητικά Δικαστήρια δικάσουν την υπόθεση (αν ισχύει ακόμα ο νόμος) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταπέσει ο νόμος του κ. Σκορδά. Εκτός αν μας πει ο κ. Σκορδάς ότι θα συλλάβει τους υπευθύνους των μεγάλων καταστημάτων. Τότε θα γελάσουμε ακόμα περισσότερο. 

Λεει ο κ. Σκορδάς: «Στατιστικά ευρήματα από χώρες με κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων (Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία κ.λπ.) δείχνουν ότι πάνω από το 50% των καταναλωτών κάνουν χρήση της δυνατότητάς τους να ψωνίζουν τις Κυριακές.» Ρωτάω εγώ ο αδαής: ποια είναι αυτά τα στατιστικά στοιχεία? Ποιες χώρες αφορούν? Ποια περίοδο? Πριν την παγκόσμια κρίση? Μήπως το λάθος του πολλαπλασιαστή του ΔΝΤ ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση? 

Λεει ο κ. Σκορδάς: «Χρόνο έχουν, χρήματα δεν έχουν οι καταναλωτές» ακούω να λέγεται. Οποία ειρωνεία! Τα ίδια ακούγαμε και το 2005. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΟΣΑ, η διεύρυνση λειτουργίας των καταστημάτων αυξάνει την ευημερία των καταναλωτών.» Και λεω εγώ ο άσχετος. Αξιότιμε κ. Σκορδά, αναφέρεστε σε εκθέσεις του ΟΟΣΑ των ετών 1997 και 2001. Δηλαδή τα στοιχεία σας είναι εκτός πραγματικότητας. Όλες αυτές οι έρευνες έγιναν υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες. Μην τις χρησιμοποιείται για δικαιολογία, είστε τελείως λάθος.

Λεει ο κ. Σκορδάς: «Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν στην Πορτογαλία επετράπη στα μικρά καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές, όλο και περισσότεροι έμποροι έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας. Σε κάθε περίπτωση, εάν ο έμπορος διαπιστώσει ότι τα πλεονεκτήματά του από την κυριακάτικη λειτουργία είναι μικρότερα από τις επιβαρύνσεις του, μπορεί κάλλιστα να παραμείνει κλειστός.» Και ρωτάω εγώ ο έμπορος: πότε επετράπη στην Πορτογαλία στα μικρά καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές? Πριν την κρίση ή μετά? Γιατί αν ήταν πριν την κρίση, πάλι μας δίνετε λάθος στοιχεία κ. Σκορδά. Επίσης το ότι έκαναν χρήση οι έμποροι δεν σημαίνει ότι το έκαναν λόγω κέρδους. Ενδεχομένως τα έκαναν επειδή άνοιξαν τα μεγάλα μαγαζιά (όπως θα γίνει και εδώ με βεβαιότητα) και αναγκάστηκαν. Όχι γιατί ανέβηκαν οι πωλήσεις τους. 

Λεει ο κ. Σκορδάς: «Η λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές ωφελεί τους εργαζομένους σε αυτά. Με δεδομένο ότι δεν αυξάνεται η συνολική εβδομαδιαία εργασία, τα οικονομικά οφέλη για τον εμποροϋπάλληλο είναι αδιαμφισβήτητα, αφού η κυριακάτικη εργασία αμείβεται με προσαύξηση.» Δηλαδή για εσάς κ. Σκορδά είναι ευπρόσδεκτο για τον εργαζόμενο να εργαστεί 6 μέρες σε μια εβδομάδα και να συνεχίσει και την Κυριακή. Το έχετε κάνει αυτό ποτέ στην ζωή σας κ. Σκορδά. Να εργάζεστε ασταμάτητα ΟΡΘΙΟΣ. Και ποιος σας είπε ότι θα πληρωθεί με προσαύξηση? Συμμετέχοντας και ο εργαζόμενος στο πρόβλημα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «συμψηφίσει» την Κυριακή με μια άλλη μέρα της εβδομάδας για να διατηρήσει την θέση του. Δηλαδή θα πάρει ρεπό όταν όλοι εργάζονται ενώ την Κυριακή που συγγενείς και φίλοι κάθονται αυτός θα δουλεύει. Ούτε εκβιαστικά ούτε τίποτα. Γιατί οι εργαζόμενοι στα καταστήματα ζούνε μαζί με τους μικρομεσαίους εργοδότες το πρόβλημα και δεν ζούνε στο ασφαλές περιβάλλον ενός γραφείου. Δεν έχουν την δυνατότητα, κ. Σκορδά, αν δεν έχουν χρήματα να πληρωθούν οι μισθοί τους να βάζουν φόρους, όπως έχετε εσείς.  

Λεει ο κ. Σκορδάς: «Ο άνεργος τι μπορεί να περιμένει από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων; Είναι όμως εξίσου αυτονόητο ότι θα υπάρξει και εκείνη η μερίδα των καταστηματαρχών που θα προβεί σε πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού, ολικής ή μερικής απασχόλησης. Η ακαδημαϊκή έρευνα (ΟΟΣΑ 1997, 2001) απέδειξε ότι η διευρυμένη λειτουργία των καταστημάτων, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, επιφέρει αύξηση της απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο πάνω από 1,5% (πάνω από 8.000 θέσεις εργασίας).» Ο κ. Σκορδάς, γνωστός για το χιούμορ του, λεει και ανέκδοτα για να διασκεδάσει τον πόνο μας. Αξιότιμε κ. Σκορδά, στηρίζετε τον νόμο σας στην «ακαδημαϊκή έρευνα (ΟΟΣΑ 1997, 2001)». Εσείς είστε σοβαρός άνθρωπος, είναι αυτά σοβαρά πράγματα? Η έρευνα που δημοσιεύθηκε το 1997 έγινε το 1996, ανάλογα και του 2001. Δηλαδή 10 χρόνια πριν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα (το 2008) και 15 χρόνια πριν από σήμερα. Και επιμένετε ακόμα? Έλεος..  

Λεει ο κ. Σκορδάς: «Δεν είναι καλύτερα που τις Κυριακές είναι ανοιχτά τα ανθοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία, μια σειρά καταστημάτων; Σε μελέτες του ΟΟΣΑ (1997, 2001) έχει αποδειχθεί ότι το μέτρο έχει προφανή θετική επίπτωση στη μείωση των τιμών.»   Άντε πάλι τα ίδια. Οι μελέτες πριν 15 χρόνια. Αναρωτιέμαι γιατί δεν επικαλείστε μελέτες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ποια είναι η διαφορά? Έχοντας προσωπική άποψη για την μείωση των τιμών, σας συστήνω να τα βάλετε με τα καρτέλ, τα οποία δεν τολμάτε να αγγίξετε, και να μην περιμένετε (με βάση τις έρευνες πριν 15 χρόνια) να ρίξετε τις τιμές με το άνοιγμα τις Κυριακές.  

Αξιότιμε κ. Σκορδά, ενδεχομένως θα συμφωνούσα με την κίνησή σας σε μία περίοδο ευμάρειας. Όταν σήμερα ο έμπορος δεν προλαβαίνει να τρωει σφαλιάρες, επειδή οι «διευθυντές» της «επιχείρησης Ελλάδα» οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία (ανάμεσα στους οποίους και εσείς φυσικά), έρχεστε και του λετε να φαει ακόμα μία και μάλιστα βαριά.  Βεβαίως έχετε το μαχαίρι και το πεπόνι. Όμως μην προσπαθείτε να μας πείσετε ότι είμαστε όλοι λάθος και εσείς και ο κ. Χατζηδάκης οι σωστοί.  Η διαφορά μας είναι ότι εσείς έχετε την δύναμη να το επιβάλετε. Αυτή είναι η διαφορά μας και τίποτα άλλο. Όπως επίσης και ότι εσείς ζείτε επί πολλά χρόνια από κρατικό μισθό ενώ εμείς όχι.  

 

 

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics