Δηλώσεις-ομιλίες- συμπεράσματα και προοπτικές ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από την 4η Συνδιάσκεψη -ΔΕΙΤΕ VIDEO

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια της χώρας στις 18 και 19 Νοεμβρίου στην Αθήνα η οποία διοργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με τη στήριξη της ΚΕΕΕ και την χορηγική παρουσία της Groupama Ασφαλιστική.

Η διήμερη εκδήλωση  ανέδειξε το επάγγελμα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης, έθεσε στόχους και κέρδισε την αναγνώριση του κλάδου και του ΕΕΑ από τους παριστάμενους εκπροσώπους της κυβέρνησης, και όλων των επαγγελματικών, συνδικαλιστικών, και πολιτικών χώρων.

Δείτε στιγμιότυπα από τη συνδιάσκεψη στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?v=1vvA8JTQycs

Στις εργασίες της παρουσιάστηκαν δύο μελέτες-έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν φοροκίνητρα και προωθούνται υποχρεωτικές ασφαλίσεις σε διάφορους τομείς προκειμένου να καλυφθούν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία και το κράτος με την αξιοποίηση με διαφορετικούς τρόπους της ιδιωτικής ασφάλισης. Προσδιορίστηκαν εκτός των φορολογικών κινήτρων και της υποχρεωτικότητας με σαφήνεια και θέματα σχετικά με: τις αθέμιτες πρακτικές δικτύων διανομής, τα ανασφάλιστα οχήματα και άλλα πιο εξειδικευμένα, προσδιορίζοντας το νέο πλαίσιο διεκδικήσεων για το επόμενο διάστημα.

Διασφαλίστηκε με σχετικές υπουργικές δεσμεύσεις ικανοποίηση μέρους των διεκδικήσεων -αιτημάτων καθώς και γενικότερες θετικές εξελίξεις για το επάγγελμα, και ευοίωνες προοπτικές για τον κλάδο. Υπήρξαν διαδραστικές συζητήσεις, ομιλίες, ανακοινώσεις σημαντικών στοιχείων για τον κλάδο, ουσιαστικές παρεμβάσεις και διακριτά συμπεράσματα, αποτελέσματα, και διαπιστώσεις.

Η ευρεία θεματολογία της 4ης Συνδιάσκεψης προκάλεσε ενδιαφέρον για την οργάνωσή της, στους συμμετέχοντες επαγγελματίες όπως και στους εκπροσώπους της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, της πανεπιστημιακής κοινότητας,  καθώς και τους τεχνοκράτες  εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Οργάνων, τους  επαγγελματίες άλλων χωρών, επιμελητηριακούς παράγοντες  και παράγοντες συνδικαλιστικών φορέων που συμμετείχαν στις εργασίες της.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου και ο Γενικός Γραμματέας και πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης κ. Δ. Γαβαλάκης ως οικοδεσπότες της εκδήλωσης μέσα από τους χαιρετισμούς τους, τις ομιλίες τους και τις παρεμβάσεις τους στις θεματικές ενότητες  τίμησαν τους παρόντες, έφεραν το επάγγελμα στην «πρώτη γραμμή», κατέγραψαν τις εξελίξεις έως σήμερα και τις νίκες του κλάδου και εστίασαν στη σημασία της ενότητας, της συμπόρευσης και των κοινών διεκδικήσεων ΕΕΑ, Σωματείων και Επιμελητηρίων της χώρας.

Η εκδήλωση είχε και ευρωπαϊκή διάσταση με την συμμετοχή, παρέμβαση σε θεματικό πάνελ  και ομιλία  του προέδρου της  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών κ. Dominique Sizes όπως και της Ευρωβουλευτού κυρίας  Μαρίας Σπυράκη.

Επίσης χαιρέτισαν τις εργασίες της Συνδιάσκεψης μέσω video λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου και η γενική Διευθύντρια της Ένωσης κυρία Ελίνα Παπασπυροπούλου.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Από την πλευρά της κυβέρνησης και της πολιτικής στην 4η Συνδιάσκεψη συνέβαλαν με την παρουσία τους καθώς και με τις διαφωτιστικές, υποσχετικές και ενθαρρυντικές για τον κλάδο ανακοινώσεις τους ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, και ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γεωργ. Πιτσιλής. Επίσης θετικοί για τον κλάδο, ως συμπληρωματικό παράγοντα στις δημόσιες παροχές,  ήταν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κυρία  Έφη Αχτσιόγλου και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Απόστολος Πανάς.

 

Από τις σχετικές παρεμβάσεις  των κυβερνητικών παραγόντων προέκυψαν αποτελέσματα για τον κλάδο με δεσμεύσεις που αφορούν:

– την ένταξη του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο νέο  ΕΣΠΑ,

– τη νέα προσπάθεια για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.

 Επίσης:

– επικοινωνήθηκε στους αρμόδιους πολιτικούς και τεχνοκράτες το θέμα της υποχρεωτικότητας των ασφαλίσεων όπως στις άλλες χώρες της ΕΕ  

-τεκμηριώθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της ιδιωτικής ασφάλισης στην κάλυψη των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟ ΠΑΠΕΙ ΚΑΙ ΕΙΑΣ

 

Στη διάρκεια της 4η Συνδιάσκεψης παρουσιάστηκαν εμπεριστατωμένες μελέτες. Η μία για τις υποχρεωτικές ασφαλίσεις στην ΕΕ η οποία εκπονήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών και παρουσιάστηκε από τον διευθυντή του κ. Ν. Σοφρωνά και η άλλη για τις Φυσικές Καταστροφές και την κάλυψή τους μέσα από διάφορα μοντέλα και διαδικασίες, η  οποία παρουσιάστηκε από τον Επ. Καθηγητή ΠΑΠΕΙ κ. Παν. Ξένο.

Αναδείχθηκε στους παριστάμενους η κατεύθυνση επί της οποίας η πολιτεία θα πρέπει να κινηθεί αξιοποιώντας την ιδιωτική ασφάλιση μέσα από κίνητρα, υποχρεωτικότητα, και άλλες διαδικασίες  ώστε να επιτευχθεί η κάλυψη των πολιτών και η στήριξη της οικονομίας μέσα από τον επιμερισμό των βαρών των αποζημιώσεων που σήμερα αναλαμβάνει αμιγώς το κράτος σε μαζικές φυσικές καταστροφές.

Η 1η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

 

Την 1η ημέρα οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ήταν «κλειστές» και συμμετείχαν σε αυτές οι εκλεγμένοι στα επιμελητήρια ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, οι εκπρόσωποι των Σωματείων Διαμεσολάβησης, Πανελλαδικών και Τοπικών, και εκπρόσωποι των διεθνών φορέων  GAMA και MDRT. Το συντονισμό των εργασιών της είχε ο δημοσιογράφος Γιάννης Βερμισσώ. Με τον χαιρετισμό του προέδρου του ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου ο οποίος και τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα για την διαχρονική συμβολή του στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης  από τους εκπροσώπους των Σωματείων εκκίνησε η 4η Συνδιάσκεψη.  Χαιρέτισαν και τοποθετήθηκαν εκ μέρους των προέδρων των Επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης και Πειραιά που στήριξαν εξαρχής και συντελούν διαχρονικά στην πραγματοποίηση της Εθνικής Συνδιάσκεψης ,ο κ. Κ. Λάσκος (ΕΕΘ) και ο Λεωνίδας Μίχας, Α Αντιπρόεδρος (ΕΕΠ). Επίσης χαιρέτισε και ο γενικός διευθυντής της χορηγού εταιρείας Groupama Ασφαλιστική κ.  Χρ Κάτσιος. Παρέμβαση τιμητική πραγματοποίησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καβαθάς όπως και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών κ. Κυριάκος Ανδρέου με τον οποίο το ΕΕΑ έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Κυπριακή αγορά επί ασφαλιστικών θεμάτων.

Στην Επιμελητηριακή ενότητα χαιρέτισαν από το ΕΕΑ ως πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης ο κ. Δ Γαβαλάκης, από το ΕΕΘ η κ.  Ματ. Σιώχου και από το ΕΕΠ ο κ. Κ. Μαρκουλιδάκης. Πρόσθετη παρέμβαση στην ενότητα των επιμελητηρίων πραγματοποίησε ο Α Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Στ. Μέξας. Επίσης ο κ. Κυριάκος Μερελής μέλος ΔΣ και πρόεδρος Επιτροπών του ΕΕΘ, η κυρία Παντελάρου Αλεξάνδρα μέλος ΔΣ ΕΕΠ, ο κ. Γιώργος Παϊκόπουλος πρόεδρος Επιτροπής Υπηρεσιών και μέλος ΔΣ ΕΕΑ και ο κ. Βασ. Καρναχωρίτης, μέλος ΔΣ ΕΕΑ.

Από την πλευρά των Σωματείων τοποθετήθηκαν: ΕΑΔΕ κ. Μ. Τζωρτζωρής, ΠΟΑΔ. Ηλ. Τσολάκης, ΕΣΑΠΕ Ι. Τοζακίδης, ΕΕΑΕ Δ. Λύχρου, ΠΣΑΣ Θ. Γουργούλη. Πρόσθετη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από την πρόεδρο του ΣΠΑΤΕ κ. Μ. Δημητριάδη, την πρόεδρο του Συλλόγου Διαμεσολαβητών Δωδεκανήσου “ΙΣΧΥΣ” κ. Βάσω Μουτάφη, τον πρόεδρο του Σωματείου Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Νίκο και τον πρόεδρο Διαμεσολαβητών Δυτικής Ελλάδος κ. Δ. Κρέτση.

Σε ειδική ενότητα που ακολούθησε εστιασμένη στην GAMA Global Hellas και το MDRT Ελλάδος με θέμα: Η αξία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για την εξέλιξη του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή συμμετείχαν ο κ. Ι. Τοζακίδης πρόεδρος ΕΣΑΠΕ η κυρία Φανή Θεοφανίδου υπεύθυνη επικοινωνίας της Gama Global Hellas, η πρόεδρος της επιτροπής επικοινωνίας του MDRT κυρία Σ. Ζερβουδάκη και το μέλος του MDRT κ. Απ. Κόκκοβας.

Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Βερμισσώ.

Η 2η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Η 2η ημέρα  της Συνδιάσκεψης είχε στον γενικό συντονισμό της εξέλιξής της ως υπεύθυνη την Δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου, ήταν ανοικτή οπότε και την παρακολούθησαν διαδικτυακά εκατοντάδες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και συμμετείχαν σε αυτή  πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, και οι εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς και της διαμεσολάβησης.

Στη διάρκεια των εργασιών της 2η ημέρας παρουσιάστηκαν συνοπτικά τα συμπεράσματα των “κλειστών” εργασιών της προηγούμενης ημέρας. Ο κ. Κώστας Μαρκουλιδάκης από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά παρουσίασε τα συμπεράσματα της ενότητας των Επιμελητηρίων ενώ ο κ. Ηλίας Τσολάκης, πρόεδρος της ΠΟΑΔ, παρουσίασε στους σύνεδρους και το διαδικτυακό κοινό τα συμπεράσματα της ενότητας των Σωματείων και εστιάζοντας στις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις και επιτεύγματα.

Αναλυτικά το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στην 4η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια της χώρας πραγματοποιήθηκαν τρεις θεματικές ενότητες.

Α ΕΝΟΤΗΤΑ

Η πρώτη είχε ως θέμα : Ιδιωτική Ασφάλιση -Κίνητρα-Υποχρεωτικότητα -το Ευρωπαϊκό παράδειγμα. Ξεκίνησε με την εισαγωγή των κυρίων Δημήτρη Γαβαλάκη (ΓΓ ΕΕΑ) και Νίκου Σοφρωνά (Γ.Δ ΕΙΑΣ). Συμμετείχαν σε αυτή οι Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Κωνσταντίνος Μπερτσιάς – εκπρόσωπος κλάδου αυτοκινήτων Ένωσης Ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος. Ακόμα, κυρία Νάντια Σταυρογιάννη, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) και κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) και πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων ΣΕΜΑ.

Το πάνελ συντόνισαν οι δημοσιογράφοι  Γιάννης Ντσούνος και Χρήστος Κούτρας 

Β ΕΝΟΤΗΤΑ

Η δεύτερη ενότητα-πάνελ- είχε ως θέμα : Κλιματική Αλλαγή και Φυσικές Καταστροφές “Κλειδί” η ιδιωτική ασφάλιση -τα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ ήταν ο Επίκουρος καθηγητής ΠΑΠΕΙ κ. Παναγιώτης Ξένος, ο οποίος και εκκίνησε την ενότητα, η Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη (διαδικτυακά), η κ. Ματίνα Σιώχου Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασιακών Τραπεζικών και Ασφαλιστικών θεμάτων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ι. Τοζακίδης πρόεδρος ΕΣΑΠΕ. Ι. Καντώρος CEO Ομίλου ΙInteramerican  και μέλος ΔΣ ΕΑΕΕ και ο κ. Ερρίκος Μοάτσος Πρόεδρος Επιτροπής Περιουσίας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Ευγενία Τζώρτζη.

Γ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η τρίτη ενότητα είχε ως θέμα: Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και προβληματισμοί για πρακτικές Δικτύων Διανομής.

Συμμετείχαν σε αυτή οι Κυριάκος Ανδρέου Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, Βάσια Μπώλου αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή, Δημήτρης Γαβαλάκης Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του Επιμελητηρίου, Dominique Sizes Πρόεδρος Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών BIPAR, Δήμητρα Λύχρου Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, Σεμερτζόγλου Κωνσταντίνος – Εμπορικός διευθυντής Groupama Ασφαλιστικής.

Το πάνελ συντόνισαν οι δημοσιογράφοι  Γιάννης Ντσούνος και Χρήστος Κούτρας 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Στο επόμενο ΕΣΠΑ οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα είναι ¨εντός¨, θα ρυθμιστεί μεσοπρόθεσμα  το θέμα που προσωρινά πάγωσε για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών αυξημένου κινδύνου, θα γίνουν νομοθετικές τροποποιήσεις για την εξάλειψη του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων και σε δεύτερο χρόνο είναι στον σχεδιασμό να δρομολογηθούν τα φοροκίνητρα και οι υποχρεωτικότητες ασφάλισης που έως σήμερα δεν υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό λόγω των έκτακτων παγκόσμιων γεγονότων που άσκησαν πιέσεις και στην ελληνική οικονομία.

Αυτές καθώς και άλλες διαβεβαιώσεις δόθηκαν για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και την ιδιωτική ασφάλιση από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, υπουργούς Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, και διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γεωργ. Πιτσιλή κατά την 2η ημέρα της 4ης Συνδιάσκεψης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια.(ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΛΩΣΕΙΣ)

Η 4η Συνδιάσκεψη εξελίχθηκε σε μια μεγαλειώδη συνάντηση. Ήταν μια Συνάντηση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια της χώρας, εκπροσώπων των Σωματείων επίσης από όλη την χώρα, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες επαγγελματίες δια ζώσης (ως συμμετέχοντες) και εκατοντάδες μέσω ίντερνετ.

Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κυβέρνησης, πανεπιστημιακών, επαγγελματιών, τεχνοκρατών,  έδωσε στην δημοσιότητα 2 μελέτες η μία για τις υποχρεωτικές ασφαλίσεις στην ΕΕ η οποία εκπονήθηκε από το ΕΙΑΣ και παρουσιάστηκε από τον διευθυντή του κ. Ν. Σοφρωνά και η άλλη για τις Φυσικές Καταστροφές και την κάλυψή τους η  οποία παρουσιάστηκε από τον Επ. Καθηγητή ΠΑΠΕΙ κ. Παν. Ξένο.

Είχε ευρωπαϊκή διάσταση καθώς τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών κ. Ντομινίκ Σιζ  (Sizes) ο οποίος και ομιλία παρέθεσε και του απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα την 1η ημέρα της Συνδιάσκεψης από τον πρόεδρο του ΕΕΑ κ. Ι Χατζηθεοδοσίου και τον ΓΓ κ. Δ. Γαβαλάκη,  και συμμετείχε την 2η ημέρα  σε θεματική ενότητα για την ευρωπαϊκή οδηγία και τις πρακτικές των δικτύων διανομής. Επιπρόσθετα σε θεματική ενότητα συμμετείχε και η Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη (διαδικτυακά).

Και από την Κύπρο υπήρξε τιμητική συμβολή καθώς παρευρέθη και μίλησε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών κ. Κυρ. Ανδρέου.

Συμμετείχαν και μίλησαν από τα Σωματεία: ΕΑΔΕ Μ. Τζωρτζωρής, ΠΟΑΔ. Ηλ. Τσολάκης, ΕΣΑΠΕ Ι. Τοζακίδης, ΕΕΑΕ Δ. Λύχρου, ΠΣΑΣ Θ. Γουργούλη ΣΠΑΤΕ Μ. Δημητριάδη.

Να επισημανθεί ότι ενισχυτικά αλλά με το δική τους οπτική της συμπληρωματικότητας των κυρίαρχων κεκτημένων στην δημόσια σύνταξη και περίθαλψη τοποθετήθηκαν και οι οι εκπρόσωποι του Σύριζα κ.. Εφ. Αχτσιόγλου και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Απ. Πανάς.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η 2ημερη Συνδιάσκεψη απέκτησε μια ισχυρή δυναμική η οποία εξελίχθηκε και στις 2 ημέρες με διαδραστικές συζητήσεις, σημαντικά στοιχεία για τον κλάδο και ουσιαστικές παρεμβάσεις και διακριτά συμπεράσματα, αποτελέσματα, διαπιστώσεις.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Το θέμα του ΕΣΠΑ όπως και την νομοθετική ρύθμιση -που πάγωσε πριν από λίγο καιρό λόγω έκτακτων θεμάτων- για την  υποχρεωτική ασφάλιση για περιουσίες που απειλούνται ισχυρά από φυσικές καταστροφές θα επαναφέρει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα σύμφωνα με δήλωση του υπουργού  Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Το ίδιο θετικός ήταν  ο υπουργός και στο ότι στο επόμενο ΕΣΠΑ ο κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών θα είναι “εντός” , θέμα το οποίος έθιξε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου και δεν αρνήθηκε ο υπουργός. Σημαντικό είναι και το ότι ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «έχουμε κάνει λιγότερα από όσα θέλουμε καθώς στην πορεία προέκυψαν κρίσεις». Οι απαραίτητες φοροαπαλλαγές και θέματα της υποχρεωτικότητας δεν έχουν γίνει πράξη. Δεν έχουμε κάνει όσα θα θέλαμε». Την καθυστέρηση την απέδωσε στην κρίση και τόνισε ότι είναι στις προτεραιότητες με την σειρά που αυτές διαρθρώνονται σε συνεργασία με το Λογιστήριο του Κράτους.

ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Στηρίζουμε τον θεσμό και τους επαγγελματίες είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρας χαιρετίζοντας την 4η Συνδιάσκεψη. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο στέκονται δίπλα στον κλάδο και στηρίζουν την προσπάθειά του για εξέλιξη και το έχουν αποδείξει στον βαθμό του εφικτού. Ακόμα χαρακτήρισε την χρονική συγκυρία ως κατάλληλη ώστε το επόμενο διάστημα να κάνει ο κλάδος και ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης ένα βήμα μπροστά καθώς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια.  Επίσης ο υπουργός σχετικά με τις κρίσεις και την ανάγκη οχύρωσης των κοινωνιών και των οικονομιών από εξωγενείς ασύμμετρες αναταράξεις στο μέλλον, τόνισε ότι προς  αυτή την κατεύθυνση ο ασφαλιστικός κλάδος, μέσω των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, μέσω της στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών με προγράμματα ασφάλισης που ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες της εποχής, όπως είναι η ασφάλιση από φυσικές καταστροφές, η ασφάλιση από τους νέους κινδύνους του κυβερνοχώρου, αλλά και τα προγράμματα ζωής και τα συνταξιοδοτικά.

ΑΑΔΕ

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στα ανασφάλιστα και επισήμανε ότι η δυσχέρεια που υπάρχει σήμερα και η μή λύση οφείλεται στον τρόπο που είχε δομηθεί η νομοθεσία. Δήλωσε πώς γίνονται διεργασίες, υπάρχουν συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών, και Οικονομικών(υφυπουργούς Παπαδόπουλο και Βεσυρόπουλο)  ώστε να εντοπιστεί μια νέα διαδικασία και να επιτευχθεί ο ανασχεδιασμός του όλου συστήματος ώστε να επιτευχθεί το σωστό  αποτέλεσμα. Επίσης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται και εφαρμογές ελεγκτικές ηλεκτρονικές ώστε να υπάρχει εντοπισμός των οχημάτων με το σκανάρισμα της πινακίδας. Εξήγησε ότι

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΕΑ

Ι. ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Την πρόθεση του ΕΕΑ να συνεχίσει τον δρόμο που ξεκίνησε πριν από χρόνια  και έφερε το επάγγελμα στις πρώτες θέσεις συνομιλητών της κυβέρνησης, έλυσε προβλήματα, δρομολόγησε λύσεις, στήριξε την επιμόρφωση και πολλά ακόμη  αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου κατά τους χαιρετισμούς του και τις δύο ημέρες της Συνδιάσκεψης. Μεταφέροντας το μήνυμα αυτό την 2η Ημέρα του Συνεδρίου επισήμανε τα βασικά θέματα που σήμερα διεκδικεί ο κλάδος. Προσδιόρισε :
  1. Κίνητρα και Υποχρεωτικότητα για τις ασφαλίσεις: Δηλαδή, πως μέσα από διάφορες ενέργειες μπορεί να στηριχθεί η ιδέα της ασφάλισης
  2. Κλιματική Αλλαγή -Φυσικές Καταστροφές. Σε αυτό τον τομέα η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αναλάβει μεγάλο ρόλο και έχει και ισχυρό λόγο
  3. Εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας- Δίκτυα διανομής, που αφορά την προώθηση των ασφαλιστικών προϊόντων και το πώς αυτή η διαδικασία θα γίνεται μα κανόνες και συνέπεια».

Ακόμα ο πρόεδρος του ΕΕΑ είπε πως «η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι ένα επάγγελμα απαιτήσεων το οποίο συμπορεύεται με την πρόοδο της κοινωνίας και της οικονομίας. Επάγγελμα που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε δυναμικά, εκσυγχρονίστηκε ταχύτατα, εκπαιδεύεται, ελέγχεται και πιστοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και απαιτεί διαρκή επιμόρφωση. Είναι ένα από τα ελάχιστα, αν όχι το μοναδικό επάγγελμα, που περνά διαρκή έλεγχο από την εποπτική αρχή, σεμινάρια για επαναπιστοποίηση γνώσεων και που κυρίως ελέγχεται καθημερινά από τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι».

Δ. ΓΑΒΑΛΑΚΗΣ

Με κεντρικό ρόλο σε όλη την διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης ο ΓΓ και πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ κ. Δ. Γαβαλάκης αναφέρθηκε είτε μέσω των θεματικών ενοτήτων στις οποίες συμμετείχε είτε κατά την διάρκεια της εξέλιξης της εκδήλωσης στην ενότητα που έχει επιτευχθεί, στην συμπόρευση των Σωματείων και των Επιμελητηρίων καθώς και σε σειρά θεμάτων που επιλύθηκαν μέσα στα χρόνια διεκδικήσεων της διαμεσολάβησης η οποία εκκινώντας ως ΕΑΔΕ προ ετών την προσπάθεια ενότητας, σύγκλισης και ενδυναμωμένης διεκδίκησης κατάφερε να φθάσει σήμερα σε αυτό το υψηλότερο εμφανώς επίπεδο. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στην θεσμική υπόσταση που έχει λάβει η 4η Συνδιάσκεψη και σαφώς επισήμανε τις διεκδικήσεις και για φοροκίνητρα και για υποχρεωτικότητα στο πλαίσιο των στοιχείων που από τα στοιχεία μελετών (ΠΑΠΕΙ) τόσο για τις φυσικές καταστροφές και τα μοντέλα κάλυψης των κοινωνιών τους που ακολουθούν άλλες χώρες όσο και την υποχρεωτικότητα όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα του ΕΙΑΣ

 

 

 

 

© INSURANCE EEA 2022. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics