Η Μεταπολίτευση «κόβει το νήμα»

Του Ξενοφώντα  Ακροπολίτη

Του Ξενοφώντα Ακροπολίτη.


Σαράντα ένα χρόνια , 1974 – 2015  Μεταπολίτευση , όπως 41 χιλιόμετρα Μαραθώνιος.

Η Μεταπολίτευση ξεκίνησε με ενθουσιασμό νίκης , χειροκροτήθηκε στην διαδρομή και φθάνει τώρα στον τερματισμό.

Ήδη , έχει μπει στο Στάδιο για το τελευταίο 400σαρι ( 25 Ιανουαρίου2015 ) και μόλις πέρασε το «βιράζ» – την καμπύλη – ( το « Δημοψήφισμα » ) ,  και πλέον βαδίζει παραπαίοντας την τελευταία ευθεία των 100 μέτρων προς τον τερματισμό .Εκεί την περιμένει η παγωμάρα των θεατών. Τα παλιά μεγαλεία πέρασαν .

Δεν βοήθησαν κάποιοι πρόεδροι της ομοσπονδίας , οι πιο πολλοί προπονητές ήταν ερασιτέχνες , οι διάφοροι « παράγοντες » είχαν τους δικούς τους στόχους , ιδέες και ιδεοληψίες , οι σπόνσορες την έβαλαν να φωτογραφίζεται με παρωχημένα προϊόντα.

Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια πορευτήκαμε με ένα πολιτικό δυναμικό ,από αριστερά μέχρι δεξιά ,  πελατειακής νοοτροπίας ( πλην διακριτών φωτεινών εξαιρέσεων ), ένα συνδικαλισμό για τον συνδικαλισμό ( χωρίς εξαιρέσεις ) , αντιμαχόμενες  συντεχνίες για την αρπαγή των δανεικών( αντί  για συλλογική προσπάθεια για παραγωγή πλούτου ) σκόπιμη καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων ως εργαλείο πολιτικής  και αμφισβήτηση της Πατρίδας και της Σημαίας ( και των παρελάσεων ) μέχρι να υιοθετηθούν ξανά τελευταία για μικροκομματικά οφέλη.

Και όλοι εμείς , άθροισμα ατομικών ατόμων και όχι πολίτες μιας Χώρας και μιας Κοινωνίας ,όπου αντί να διακρίνουμε μέσα στο κοινό  συμφέρον και το προσωπικό μας , φθάσαμε στο σημείο να μη μπορούμε να πούμε  όλοι ΝΑΙ – αφού αυτό θέλαμε και αφήσαμε άλλους ( πολύ λίγους ) να ερμηνεύουν ένα « ΟΧΙ , αλλά ΝΑΙ ) , ως « ΟΧΙ αλλά ΟΧΙ » , σύμφωνα με τα δικά τους κρυφά σχέδια και φαντασιώσεις.

Ξεκινήσαμε αλλιώς  , προχωρήσαμε διαφορετικά και φθάσαμε αλλού ,( ευτυχώς όχι εντελώς αλλού ).

Ανακαλύπτουμε τώρα ότι όλα αυτά που χώριζαν όλα αυτά τα χρόνια , ακόμη και τα τελευταία περίφημα μνημόνια , ήταν μικρά , ασήμαντα.

Είναι τώρα η στιγμή να διακρίνουμε τα μεγάλα που μας συνδέουν, εκείνα που πρέπει επειγόντως μαζί να πετύχουμε ,  για να έχουμε το περιβάλλον εκείνο που εξασφαλίζει και την ατομική μας πρόοδο. Ό,τι ονειρευόμασταν το 1974.

 

 
© INSURANCE EEA 2023. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics