Η νέα κανονικότητα καταφθάνει και απαιτεί…

Του Γιάννη Βερμισσώ

Οι εκτιμήσεις για την επάνοδο της χώρας σε «κανονικούς» ρυθμούς πληθαίνουν. Αναγνωρίζουν οι ειδικοί κάθε κλάδου, ότι η εποχή της μεγάλης αναστάτωσης, των ανατροπών, των απρόβλεπτων συνθηκών, της πίεσης και των άλλων δεινών φεύγει. Επίσης όλοι, ή σχεδόν όλοι εκτιμούν ότι το «παλιό εκείνο μοντέλο» ζωής, επιχειρηματικότητας, συμπεριφορών και διαβίωσης δεν πρόκειται να ξανάρθει. Το περιβάλλον μετά από την καταιγίδα δεν πρόκειται να ξαναγίνει ίδιο. Όσο και αν οι αντιλήψεις, οι άνθρωποι, η «κουλτούρα» του λαού τείνει να ξαναγυρίσει εκεί,  και νοσταλγεί πιθανόν τους αλλοτινούς χρόνους, αυτό δε θα συμβεί.

Υπάρχει μια νέα «κανονικότητα» που απαιτεί και νέα αντίληψη… Οι δομές του κράτους, η νομοθεσία, η μεγαλύτερη εισχώρησή μας στην ευρωπαϊκή αντίληψη, αποτελούν ξεκάθαρη εικόνα πως η Ελλάδα γίνεται περισσότερο ευρωπαϊκή χώρα. Συνεπώς και οι πολίτες της χώρας που είχαν μάθει «αλλιώς» τώρα εισέρχονται σε νέο στίβο.

Τώρα όμως μεγαλώνει η ανάγκη και επιβάλλεται να δημιουργηθεί αυτή η νέα αντίληψη η οποία εστιάζει: σε πιο «ενεργούς πολίτες», πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές, πιο «ξεκάθαρο κράτος», πιο «ανταποδοτική λειτουργία» δημόσιας διοίκησης, πιο σεβασμό στην καθημερινότητα, αλλαγή σε φορολογικά μοντέλα,  και κυρίως πιο σωστή εφαρμογή των νόμων. Αυτά αποτελούν βάση για να μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα άνθρωποι και επιχειρήσεις.

Συνιστούν το μίνιμουμ για μια μετάβαση σε ένα πιο «επαγγελματικό», σοβαρό περιβάλλον όπου τα «τυχαία» και τα «βλέποντας και κάνοντας» δεν έχουν θέση.

Ένα πιο αυστηρό οριοθετημένο πλαίσιο καθημερινότητας με πιο συνεπείς συμμετέχοντας (κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες) όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί τόσο πιο εύκολα θα αναταχθεί η χώρα και όσοι λειτουργούν σε αυτή. Είναι και θέμα πολιτισμού απέναντι στη ζωή.

Ας μη ξεχνάμε ότι η ελαφρότητα του παρελθόντος μαζί με όσους συμπαρέσυρε και όσους βόλευε αποδείχθηκε ότι ήταν ένα κακό  εχέγγυο και το βιώσαμε με τον χειρότερο τρόπο.

 

 

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics