Η νέα πραγματικότητα για το ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Με χαρά είδαμε πρόσφατα ότι το μείζον πρόβλημα για την αγορά αναφορικά με το ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ λύθηκε. Από την εποχή της -μη συνεννόησης- και τις αποφάσεις περί αυτονόμησης των εταιρειών και  ίδρυσης Επαγγελματικού Ταμείου ήλθαμε σήμερα στην σωστή, κατά την άποψή μας, κατεύθυνση που είναι η διάσωση του Ταμείου.

Ποιος άραγε δεν ήθελε κάτι τέτοιο αφού και οι ίδιοι οι άνθρωποι που διαπραγματεύονταν επί αυτού αναμένουν από το Ταμείο τους οφέλη; Πως ήταν δυνατόν οι διαπραγματεύσεις να έχουν χαρακτήρα αυτοχειρίας;  Γι’ αυτό και έγιναν προσπάθειες πολλές οι οποίες και απέδωσαν.

Ορθά λοιπόν σήμερα οι διαφορές μεταξύ ΕΑΕΕ και ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ έγιναν τόσες ώστε οι πρόεδροι των δύο φορέων-οργανισμών Αλ. Σαρρηγεωργίου και Χρ. Παπαδόγιαννης  να προβούν σε κοινή δήλωση (ΔΕΙΤΕ).

Χρειαζόταν να περάσει τόσος χρόνος; Μάλλον ναι, καθώς ωρίμασαν τα πράγματα.

Όμως, ποια είναι αυτή η νέα εναλλακτική πρόταση;

Αρχικώς επιτεύχθηκε συμβιβασμός στις εισφορές. Με ένα μικτό σύστημα που θα γίνονται υπολογισμοί και επί παραγωγής και επί μισθοδοσίας θα προκύπτει ένα ποσό που θα αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό έως 12% επί της συνολικής μισθοδοσίας.

Αυτό το 12% θα ισχύει ως πλαφόν για την πρώτη πενταετία και σταδιακώς θα αλλάζει. Επίσης, ένα δεύτερο θέμα που λύθηκε είναι η αναγνώριση μιας μεγαλύτερης συμμετοχής εκπροσώπησης των εργοδοτών στα δρώμενα του Ταμείου. Σημαντικό και αυτό και για την αίσθηση και για την πρακτική αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Αυτό ήταν σε δυο γραμμές… το όλο θέμα. Και λύθηκε υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα προχωρήσουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα και θα γίνουν μια νέα πραγματικότητα.

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics