Οι πλατφόρμες “online” εκπαίδευσης στα δίχτυα του ψηφιακού εγκλήματος

Και ο τομέας της εκπαίδευσης βρίσκεται στο στόχαστρο του ψηφιακού εγκλήματος καθώς χρησιμοποιείται ευρές η on line διαδικασία, κάτι που ευνόησε το διαδικτυακό έγκλημα.  Ο αριθμός των χρηστών, που δέχτηκαν επίθεση, αυξήθηκε κατά 60% το 2ο εξάμηνο του 2020Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020, ο αριθμός των χρηστών, οι οποίοι αντιμετώπισαν απειλές, που διανεμήθηκαν με το πρόσχημα δημοφιλών πλατφορμών διαδικτυακής εκπαίδευσης/εφαρμογών τηλεδιάσκεψης, ήταν 168.550. Πρόκειται για αύξηση 20.455%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο για το 2019. Ο αριθμός συνέχισε να αυξάνεται σταθερά από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο, όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί της Kaspersky. Από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, 270.171 χρήστες αντιμετώπισαν διάφορες απειλές συγκεκαλυμένες ως δημοφιλείς πλατφόρμες διαδικτυακής εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 60% σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2020. Το πιο δημοφιλές “δόλωμα” ήταν με διαφορά το Zoom. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι το Zoom είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για εικονικές συναντήσεις, με περισσότερους από 300 εκατ. χρήστες να συμμετέχουν καθημερινά σε συναντήσεις. Το δεύτερο πιο δημοφιλές ήταν το Moodle, ακολουθούμενο από το Google Meet. Ο αριθμός των χρηστών, οι οποίοι αντιμετώπισαν απειλές, που συγκαλύπτονταν ως δημοφιλείς πλατφόρμες online εκπαίδευσης/ τηλεδιάσκεψης, αυξήθηκε για όλες τις πλατφόρμες εκτός από μία – τη Google Classroom. Περίπου το 98% των απειλών ανήκαν στην κατηγορία των μη ιών (not-a-virus), η οποία χωρίζεται σε riskware και adware. Το adware βομβαρδίζει τους χρήστες με ανεπιθύμητες διαφημίσεις. Το riskware αποτελείται από διάφορα αρχεία – από τις γραμμές εργαλείων του προγράμματος περιήγησης και τους download managers μέχρι τα απομακρυσμένα εργαλεία διαχείρισης – που μπορεί να πραγματοποιήσουν διάφορες ενέργειες στον υπολογιστή σας, χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Τα Trojans αποτελούν περίπου το 1% των απειλών που συναντώνται. Οι χρήστες αντιμετωπίζουν συνήθως απειλές, που συγκαλύπτονται ως δημοφιλείς εφαρμογές τηλεδιασκέψεων και πλατφόρμες διαδικτυακής εκπαίδευσης μέσω των πλαστών application installers. Αυτοί οι application installers εντοπίζονται σε ανεπίσημους ιστότοπους, που σχεδιάζονται για να μοιάζουν με τις αρχικές πλατφόρμες ή emails, που παρουσιάζονται ως ειδικές προσφορές ή ειδοποιήσεις από την πλατφόρμα. “Δυστυχώς, μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στην τάξη, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να αποτελούν δημοφιλή στόχο για τους εγκληματίες, ειδικά κυρίως από τη στιγμή, που ο τομέας αυτός παραδοσιακά δεν έχει ως προτεραιότητα την κυβερνοασφάλεια. Ωστόσο, η πανδημία έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, ειδικά δεδομένου ότι η τεχνολογία ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην τάξη – είτε πρόκειται για εικονική μάθηση, είτε όχι”, σχολιάζει η Kaspersky.

Προστασία

Για να παραμείνουν ασφαλείς από κακόβουλο λογισμικό και άλλες απειλές, που παρουσιάζονται ως εφαρμογές τηλεδιάσκεψης/ πλατφόρμες διαδικτυακής εκπαίδευσης, οι ειδικοί προτείνουν:

“- Μην κατεβάζετε ανεπίσημες εκδόσεις ή τροποποιήσεις αυτών των εφαρμογών/πλατφορμών. Αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με τον προγραμματιστή και επιλέξτε τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών.

– Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό σας. Δεν χρειάζεται να τους θυμάστε όλους, αν χρησιμοποιείτε μια λύση, που δημιουργεί και εξασφαλίζει μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης.

– Πάντα σιγουρευτείτε ότι είστε στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας πριν κατεβάσετε οτιδήποτε στη συσκευή σας. Οι πλαστές ιστοσελίδες μπορεί να μοιάζουν ακριβώς με τις πραγματικές, επομένως πρέπει πάντα να ελέγχετε ξανά τη μορφή URL και την ορθογραφία του ονόματος της εταιρείας πριν κατεβάσετε οτιδήποτε.

– Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, η οποία παρέχει προηγμένη προστασία σε όλες τις συσκευές σας”.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics