Ι. Ρεκλείτης: Ο Πρωθυπουργός πρέπει να τολμήσει τον έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί πλέον η αγορά τα νέα επεισόδια στο παρατεταμένο θρίλερ της ελληνικής οικονομίας.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί πλέον η αγορά τα νέα επεισόδια στο παρατεταμένο θρίλερ της ελληνικής οικονομίας. Ο εσωτερικός δανεισμός του κράτους από τα αποθεματικά των ΟΤΑ και των Ταμείων είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Από μόνο της αυτή η εξέλιξη θα έπρεπε να είχε άρει κάθε αμφιβολία στο οικονομικό επιτελείο ότι « δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίζουμε».

Την ίδια ώρα, τα διφορούμενα νέα από το «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις στο διεθνή τύπο για την τύχη της χώρας, επιτείνουν την σύγχυση και παγιώνουν την ανασφάλεια στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Η οικονομική ζωή του τόπου κάθε ώρα που περνά βαλτώνει, κάθε σκέψη για παραγωγική επένδυση μοιάζει εξωπραγματική και οι μικρομεσαίοι βουλιάζουν στην απόγνωση. Βασανιστικά ερωτήματα επισκιάζουν την οικονομική δραστηριότητα. Τι έπεται ; Λύση ή εθνική συντριβή; Στάση πληρωμών του κράτους προς συνταξιούχους και εργαζόμενους; Πλήρης καθίζηση της εσωτερικής ζήτησης; Bank run; Νέα έκρηξη λουκέτων και ανεργίας; Χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ;

Είναι πασιφανές πως πλέον δεν χρειαζόμαστε θεωρητικές απαντήσεις και εκτιμήσεις αλλά αποφασιστικές πράξεις.

Είναι εποχές, όπως η σημερινή, που οι πολιτικοί ηγέτες καλούνται να γράψουν ιστορία. Να υπερβούν ιδεοληψίες και πελατειακές λογικές και να Πράξουν το Δέον, υπηρετώντας το γενικότερο συμφέρον των πολιτών και των μελλοντικών γενεών. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει τη διασφάλιση της αταλάντευτης ευρωπαϊκής της πορείας, με μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούν ευημερία για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και θα ενισχύουν την κοινωνική προστασία για τους αδύναμους.

Εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ενστερνίζεται αυτή την παραδοχή, καλούμε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να προασπίσει με τη σοφία του αληθινού ηγέτη τη συνοχή της κοινωνίας και της οικονομίας  και να τολμήσει τον Έντιμο Συμβιβασμό με τους εταίρους, έστω και την ύστατη ώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, με την ασφυξία ρευστότητας και την αβεβαιότητα να διογκώνονται μέρα με τη μέρα, οι πολίτες και η χώρα θα βρεθούν πολύ γρήγορα ενώπιον ιδιαίτερα σκληρών διλλημάτων και μάλιστα σε ακόμα μειονεκτικότερη θέση. Αυτό, όμως, δεν ήταν και δεν είναι η επιλογή τους.

 Είναι σίγουρο, πως στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός δεν έδωσε στη νέα κυβέρνηση εντολή αυτοκαταστροφής, αλλά εθνικής αναγέννησης. Πρέπει επιτέλους να δούμε πως το μήνυμα της κάλπης ελήφθη. Στην πράξη, όχι στα λόγια.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics