Η σημασία της ζώνης ασφαλείας στα πίσω καθίσματα

Η Επιτροπή Κυκλοφοριακής Αγωγής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών συμβουλεύει για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο σημαντική είναι η χρήση της ζώνης ασφαλείας τόσο στα μπροστινά καθίσματα όσο και στους επιβάτες των πίσω καθισμάτων;
Στην Ελλάδα το 73% των επιβατών χρησιμοποιούν ζώνη στα μπροστινά καθίσματα, ενώ μόνο 23% στα πίσω. Στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως έξι χιλιάδες θάνατοι και τριακόσιοι ογδόντα χιλιάδες τραυματισμοί θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με αυτή την απλή κίνηση, που σώζει όμως ζωές.
Η βασική της λειτουργία είναι να μειώσει την πιθανότητα θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε σύγκρουση, λόγω της αδράνειας των σωμάτων, καθώς όταν το όχημα κινείται, ο οδηγός και οι επιβάτες ταξιδεύουν με την ίδια ταχύτητα με το αυτοκίνητο.
Ας επιχειρήσουμε να αναλογισθούμε γιατί πρέπει και οι επιβάτες των οπίσθιων καθισμάτων να χρησιμοποιούν τις ζώνες τους. Στην περίπτωση μιας μετωπικής σύγκρουσης, ο πίσω επιβάτης που δε φορά τη ζώνη ασφαλείας θα εκτοξευθεί σχεδόν με την ταχύτητα που είχε το όχημα.
Τα πιθανά σενάρια είναι να προσγειωθεί στον μπροστινό του επιβάτη πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες να έχει τέτοια ορμή, ικανή να προκαλέσει έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη χειρότερα, να προκαλέσει θάνατο, τόσο στον ίδιο όσο και στον μπροστινό του επιβάτη.
Μία άλλη πιθανή εκδοχή είναι εκείνη της εκτόξευσης, του μη δεμένου με ζώνη ασφαλείας πίσω επιβάτη, εκτός του οχήματος, από τον ανεμοθώρακα ή ακόμη και από τα παράθυρα, ανάλογα με τον τρόπο σύγκρουσης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή το θάνατό του.
Η άγνοια ως προς τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας ταυτίζεται με εγκληματική παράλειψη. Είτε καθόμαστε στα μπροστινά καθίσματα, είτε στα πίσω, σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή και το δείχνουμε έμπρακτα φορώντας τη ζώνη ασφαλείας, ενώ δεν ξεχνάμε να δίνουμε το καλό παράδειγμα και στους μικρότερους επιβάτες του οχήματος ώστε να υιοθετήσουν συνήθειες που προστατεύουν τη ζωή τους.
© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics