Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, “ξυπνά”. Και  μαζί της “ξυπνά” και  η Πολιτεία

Άρθρο του Ιωάννη Παν. Βοτσαρίδη, Προέδρου & Δ/ντος Συμβούλου INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.

Πριν από 30 χρόνια η ΙΝTERLIFE επέλεξε ως έδρα των δραστηριοτήτων της τη Θεσσαλονίκη, αγνοώντας, τότε, τις σειρήνες του αθηνοκεντρισμού. Στην πορεία τριών δεκαετιών η επιλογή μας αυτή φαίνεται ότι δικαιώθηκε και σήμερα επιβραβεύεται αντικειμενικά από τις εξελίξεις.

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, από τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια μέχρι τις μέρες μας, θα διαπιστώσουμε ότι η πόλη έπαιζε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενδοχώρα της σε πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του Λιμανιού της, η  Θεσσαλονίκη υπήρξε διαχρονικά πολύγλωσση, κοσμοπολίτικη, καινοτομική, κομβικό σημείο επιχειρηματικότητας – όχι μόνον για τα Βαλκάνια, αλλά και ευρύτερα για την Ανατολική Ευρώπη και την καθ’ ημάς Ανατολή.

Ωστόσο, ο προηγούμενος αιώνας υπήρξε καθοριστικός για τη νεότερη εξέλιξή της:  η  πορεία της  σημαδεύεται από το  Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – με την τραγική απώλεια της ευημερούσας Εβραϊκής Κοινότητας – και, κατά τα μεταπολεμικά χρόνια, από την υπερσυγκέντρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας στο Νότο και στην Αθήνα.

Από τότε κύλησε “πολύ νερό στ’ αυλάκι” και η πόλη έζησε περιόδους έντονης οικοδομικής και βιομηχανικής δραστηριότητας,  αλλά και ύφεσης, ιδίως κατά τη Μνημονιακή περίοδο. Την τελευταία διετία, όμως, κάτι φαίνεται να αλλάζει στο οικονομικό και αναπτυξιακό της προφίλ.

Η Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί να καταγράφεται πλέον ως καινοτομικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας & Ψηφιακής Τεχνολογίας, με μεγάλες Πολυεθνικές να την επιλέγουν για τις Επενδύσεις τους (CISCO, Pfizer, Deloitte, κ.α.) και πλήθος Έργων Υποδομής, που επί χρόνια παρέμεναν στα συρτάρια, να δρομολογούνται ταχύτατα (Ανάπλαση ΔΕΘ, Περιφερειακή Fly Over, Έκτος  Προβλήτας στο Λιμάνι) και άλλα να βρίσκονται σε τελικό στάδιο (ΜΕΤΡΟ) ή να έχουν ήδη περαιωθεί (επέκταση Αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ).

Εξίσου ενδιαφέρουσα κινητικότητα καταγράφεται στα Κέντρα Τεχνολογίας/Καινοτομίας, που είχαν, εδώ και πολλά χρόνια, δημιουργηθεί στον ανατολικό τομέα της πόλης και σήμερα ανατροφοδοτούνται με πόρους, ζωντανεύουν, και δίνουν ισχυρό παρών στο νέο αφήγημα της Θεσσαλονίκης ως Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κλασσικό παράδειγμα, το Διεθνές Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC , στο οποίο παραχωρήθηκε, μετά από χρόνια διαβουλεύσεων με το Δημόσιο, μια έκταση 750 στρεμμάτων στην περιοχή Αεροδρομίου, αλλά και σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.   Με την περαιτέρω συνδρομή ιδιωτών  δημιουργείται, ουσιαστικά, μια ΣΔΙΤ Νανοτεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης, Καθαρής Ενέργειας, Logistics κ.α.  με 7000 νέες θέσεις εργασίας  (σε πλήρη ανάπτυξη) και ευρύ Δίκτυο Υποδομών και Υποστήριξης. Το έργο είναι σε φάση χρηματοδότησης και η υλοποίηση του αναμένεται να ξεκινήσει εντός διετίας.

Στην ίδια λογική, της προώθησης projects  Έρευνας & Υψηλής  Τεχνολογίας δραστηριοποιούνται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ (ένας από τους TOP-20 ερευνητικούς φορείς της ΕΕ), η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ) που ετοιμάζει τον πρώτο της θύλακα Καινοτόμων Δραστηριοτήτων  και η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, που με επένδυση 12,5 εκατ. € εντός ΑΖΚ  αναμένεται να επεκταθεί με Θερμοκοιτίδες σε όλη τη χώρα. Φορείς με πολύ αξιόλογα στελέχη και σοβαρές υποδομές που θα ταράξουν τα νερά εντός της τρέχουσας δεκαετίας.

Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, “ξυπνά”. Και  μαζί της “ξυπνά” και  η Πολιτεία και συνειδητοποιεί – ίσως κάπως καθυστερημένα – την οικονομική και γεωπολιτική της σημασία .

Στην πράξη, η μετά-πανδημική ψυχολογία στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης γίνεται ήδη αισθητή:

Στην οικοδομική δραστηριότητα, στις νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις, στην ισχυρή ζήτηση  εξοπλισμένων χώρων γραφείων και ενοικιαζόμενων κατοικιών, αλλά και στην εντυπωσιακή αύξηση της εγκατάστασης Ψηφιακών Νομάδων απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Στην άνθηση, φέτος, του Αστικού Τουρισμού, στη συχνότητας έλευσης Κρουαζιερόπλοιων (και δη ως home port), ακόμη και στην  επιλογή της πόλης για γυρίσματα Χολλυγουντιανών παραγωγών (χάρη σε σχετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας).

Κάπως έτσι,  η εποχή της Θεσσαλονίκης “συμπρωτεύουσας”, ”νύμφης του Θερμαϊκού”  κλπ, φαίνεται να μας τελειώνει!  Όπως και αυτή της αιώνιας γκρίνιας και μεμψιμοιρίας των κατοίκων της ότι “ζουν στη σκιά της Αθήνας”.

Φαίνεται ότι η  – χρόνια κοιμώμενη – ενέργεια της πόλης αφυπνίζεται. Και οι προοπτικές είναι ανοιχτές προς όλες τις κατευθύνσεις.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics