Ι. Χατζηθεοδοσίου: Η κρίση μείωσε τον τζίρο κατά 1/3

Συνέντευξη του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Συνέντευξη του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου στην Εφημερίδα των Συντακτών.


Ιδρυτής και πρόεδρος του μεγαλύτερου μεσιτικού γραφείου, της Mega Brokers, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μετρά μέσα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα περίπου 25 χρόνια επιχειρηματικής πορείας και έντονη κοινωνική δράση.

Η συζήτηση μαζί του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και περιστρέφεται στην ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση, τις τάσεις που αναπτύσσονται σε προϊόντα και υπηρεσίες και τα μυστικά της επιτυχίας της Mega Brokers.

  • Πώς  θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την εικόνα της ασφαλιστικής βιομηχανίας σήμερα στην Ελλάδα;

Η ασφαλιστική βιομηχανία έχει υποστεί κι αυτή τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Θα έλεγα ότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 2,5-3% του ΑΕΠ όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι γύρω στο 7%. Για να καταλάβει κανείς πόσο έχουν αλλάξει τα μεγέθη στον κλάδο αρκεί να αναλογιστεί ότι, αν το 2009 ο τζίρος της ασφαλιστικής βιομηχανίας ήταν γύρω στα 5,5 δισ., σήμερα είναι 3,8 δισ.

Αυτό σημαίνει ότι έχασε το 1/3 του τζίρου της με κυριότερα χαρακτηριστικά ένα απίθανο γεγονός που συμβαίνει μόνο στη χώρα μας και αφορά τον κλάδο του αυτοκινήτου, όπου έχουν γίνει μεγάλες μειώσεις των τιμών, που αγγίζουν το 40%, στα τιμολόγια των εταιρειών. Το σύνολο των αυτοκινήτων που θα έπρεπε να ασφαλιστούν πλησιάζει τα 6,5 εκατομμύρια.

Με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2013 μειώθηκαν τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα κι έτσι στο τέλος του 2014 είχαμε 600 χιλ. Ωστόσο η μη υλοποίηση διασταύρωσης στοιχείων είχε αποτέλεσμα τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα να εκτοξευτούν στο 1.300.000. Οι συνέπειες  είναι τόσο η απώλεια σε επίπεδο φορολογικών εσόδων όσο και το κοινωνικό ζήτημα που σχετίζεται με τα ατυχήματα. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει τόσο μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων αυτοκινήτων.

 

  • Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τάσεις στην ιδιωτική ασφάλιση σήμερα;

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μια εποχή οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, παρουσιάζεται μια ιδιαίτερα σημαντική αύξηση πωλήσεων των νοσοκομειακών προγραμμάτων. Έτσι, παρ’ ότι ο κλάδος μας έχει παρουσιάσει μείωση εσόδων, ο κλάδος των νοσοκομειακών προγραμμάτων παρουσιάζει αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25%. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι σταθερά η ασφαλιστική βιομηχανία καλύπτει ανάγκες  της ελληνικής κοινωνίας. Η ασφαλιστική βιομηχανία διαθέτει σήμερα το 2-2,5% του ΑΕΠ, αλλά τα κεφάλαιά της ξεπερνούν το 10% των κεφαλαίων που κινούνται στη χώρα.

 

  • Στρέφοντας το βλέμμα μας  στο μέλλον, για ποια θέματα θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν τις επόμενες τάσεις στον κλάδο ή επιβεβαιώνονται ως χρήσιμα εργαλεία γα τους ασφαλισμένους;

Η ασφαλιστική συνείδηση είναι ένα θέμα που οφείλουμε να αναπτύξουμε περισσότερο. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν οι καλύψεις που αφορούν τα φυσικά φαινόμενα ή αλλιώς τις φυσικές καταστροφές. Μιλάμε για σεισμούς, πλημμύρες, βροχές ή οποιοδήποτε φυσικό γεγονός που προκαλεί καταστροφές. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου δεν προβλέπεται υποχρεωτική κάλυψη φυσικών φαινομένων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μέσα από σύμπραξη  μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ο αντίλογος που θα μπορούσε να διατυπωθεί είναι ότι συζητάμε τη διαμόρφωση μιας νέας ανάγκης. Είναι σημαντικό όμως να σκεφτούμε μια σειρά από γεγονότα καταστροφών στη χώρα και τη δυσκολία από την πλευρά του κράτους σήμερα στην καταβολή αποζημιώσεων.

Επίσης, σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, επί χρόνια αποδεικνύονται σημαντικά τα συμβόλαια πιστώσεων, τα συμβόλαια ασφάλισης μιας επιχείρησης έναντι του πελάτη της (άλλη επιχείρηση) αν δεν καταφέρει να πληρώσει τις οφειλές της. Ο ασφαλιστικός κλάδος δεχόταν ιδιαίτερη κριτική για την πώληση τέτοιων συμβολαίων. Ωστόσο, σήμερα που αρνούνται οι ξένες επιχειρήσεις να κάνουν συμβόλαια πιστώσεων στη χώρα μας, αποδεικνύεται πόσο χρήσιμα ήταν αυτά τα συμβόλαια καθώς σε αντιστάθμισμα σήμερα απαιτείται από τις επιχειρήσεις να έχουν ρευστότητα. Ουσιαστικά, το γεγονός αυτό χτυπά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, τα συμβόλαια αστικής ευθύνης, τα οποία στη χώρα μας είναι υποχρεωτικά μόνο για τους ασφαλιστές.

Όμως πρακτικά αφορούν έναν μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι λογιστές, οι φαρμακοποιοί. Από το 2008 που αποτελούσαν το 5-7% της ασφαλιστικής βιομηχανίας, σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το 20%. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι επαγγελματίες ζητούν συμβόλαια αστικής ευθύνης χωρίς να προκύπτει υποχρέωσή τους από τον νόμο. Τα συμβόλαια αστικής ευθύνης σημαίνουν την ασφάλιση ενός επαγγελματία για λάθη ή παραλείψεις απέναντι στον πελάτη.

Τέλος, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζουν και τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια για όσους μπορούν να επενδύσουν και γίνεται ολοένα και περισσότερο κοινή συνείδηση.

 

  • Ποια είναι η εικόνα της ελληνικής διαμεσολάβησης σήμερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος αλλά και οι προοπτικές;

Ύστερα  από πολλά χρόνια που το τραπεζικό σύστημα λειτούργησε με λανθασμένο τρόπο και αναπτύχθηκε η αίσθηση μιας κοινωνίας αφθονίας, αναδείχθηκαν πλέον τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό ισχύει και για τον κλάδο της διαμεσολάβησης. Με την εφαρμογή του Solvency II πιστεύω ακράδαντα ότι θα είναι δύσκολο να επιβιώσουν και οι 60 εταιρείες που υπάρχουν στην Ελλάδα, ειδικότερα οι ελληνικές. Η άποψή μου είναι ότι λιγότερες του 1/3 θα επιβιώσουν μετά το 2017 και ευελπιστούμε ότι αυτό θα συμβεί μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών για να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και στον κλάδο της διαμεσολάβησης.

Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο σημειώνει ιδιαίτερα χαμηλούς τζίρους και δεν έχει επενδύσει επαρκώς στις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι είμαστε από τους λίγους κλάδους που δεν μπορούμε να κρύψουμε τα έσοδά μας, αλλά φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ. Φορολογούμαστε πολύ σκληρά.

Έχουμε υπολογίσει ότι ένας διαμεσολαβητής στην Ελλάδα βάζοντας το κλειδί στην πόρτα χρειάζεται 11.500 ευρώ. Είναι φανερό ότι ο κλάδος της διαμεσολάβησης, όπως και τα άλλα επαγγέλματα, οφείλει να δει θετικά τις συνέργειες και τα συνεργατικά δίκτυα για να έχει υψηλότερες τεχνολογίες, οικονομίες κλίμακας, καλύτερη παρουσία στον καταναλωτή. Αυτοί που θα αντέξουν πρέπει να κάνουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις προκειμένου να αντέξουν στον ανταγωνισμό.

Ένα μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, για τη λειτουργία της αγοράς είναι και το γεγονός ότι υπάρχει ένα μεγάλο  κομμάτι της που δραστηριοποιείται χωρίς άδεια. Υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι και 10.000 αυτοί οι κωδικοί. Για το γεγονός αυτό είναι υπεύθυνος και ο ίδιος ο καταναλωτής, που θα πρέπει να ζητά την άδεια του διαμεσολαβούντος για να αποφύγει προβλήματα στη συνεργασία.

 

Τα μυστικά της επιτυχίας

 

  • Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας του επιχειρηματικού εγχειρήματος της Mega Brokers;

Η Mega Brokers είναι η απόδειξη των συνεργατικών σχηματισμών. Ιδρύθηκε το 1989 και πολύ γρήγορα, το 1994, έπρεπε να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε οι ασφαλιστές να διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σήμερα, η εταιρεία μας στεγάζεται σε έναν χώρο περίπου 2.500 τμ. δίνοντας τη δυνατότητα στους συνεργάτες της να στεγαστούν στις εγκαταστάσεις μας με οικονομίες κλίμακας.

Σήμερα, παραμένουμε η μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία στην Ελλάδα, με τζίρο 50 εκατ.(μεικτά), 800 συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα.

Έχουμε δημιουργήσει μια ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι συνεργάτες μας μπορούν να ασφαλίζουν τον πελάτη τους όλο το εικοσιτετράωρο από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Η επένδυσή μας στην τεχνολογία μάς επιτρέπει να κάνουμε συγκριτική τιμολόγηση μεταξύ των εταιρειών.

Επίσης, στο σκέλος της ικανοποίησης των αναγκών των πελατών μας, δημιουργήσαμε ειδικά προϊόντα τα οποία είναι πιο προσιτά σε όλους τους κλάδους.

Είναι πολύ σημαντική η επένδυσή μας στο ανθρώπινο δυναμικό μας και την ανάπτυξή του καθώς αποτελεί την κρίσιμη παράμετρο για την ανάπτυξή μας. Έχουμε επενδύσει στη δημιουργία πλατφόρμας e-learning (κατάρτισης εξ αποστάσεως) και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις αμοιβές των συνεργατών μας. Όλα αυτά όμως στηρίζονται στο γεγονός ότι η επιχείρηση είναι υγιής και λειτούργησε πάντα με υγιή επιχειρηματική λογική και χωρίς δανεισμό.

Σήμερα, η εταιρεία έχει αγοράσει έναν χώρο 1.500 τμ. που θα δίνει τη δυνατότητα εκπαίδευσης και τεχνολογίας ιδιαίτερα υψηλή για να μπορεί ο ασφαλιστής να αναπτυχθεί με βάση τις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Ξέρουμε  καλά  ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί στο μέλλον από τα άλλα δίκτυα, είτε τα ιντερνετικά είτε το banc assurance. Γι’ αυτόν τον λόγο συμμετείχαμε στην εκδήλωση που έγινε πριν από λίγες μέρες έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος ενάντια σε λογικές αθέμιτες από το banc assurance. Παρ’ όλα αυτά παραμένω αισιόδοξος για τη δυναμική ανάπτυξης του κλάδου.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics