Ι. Χατζηθεοδοσίου: Οι λόγοι που στηρίζουμε τον κ. Τσίπρα

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έκανε την παρακάτω δήλωση(*), σε σχέση με τις αφόρητες πιέσεις των «Θεσμών» και των εταίρων της Ευρωζώνης στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, να αποδεχτεί απαράδεκτες αξ

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έκανε την παρακάτω δήλωση(*), σε σχέση με τις αφόρητες πιέσεις των «Θεσμών» και των εταίρων της Ευρωζώνης στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, να αποδεχτεί απαράδεκτες αξιώσεις :
 

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες, αφήνουμε κατά μέρος κάθε επιμέρους εσωτερική άποψη και διαφορά και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, στη σκληρή μάχη που δίνει στις Βρυξέλες με τους «Θεσμούς» και τους εταίρους μας, υπερασπίζοντας τις ελληνικές θέσεις.

 
Στηρίζουμε έτσι την ίδια την μεγάλη προσπάθεια για έναν έντιμο συμβιβασμό και για να ανοιχτεί ένας δρόμος εξόδου από την κρίση, μετά από 6 χρόνια  καταστροφικής ύφεσης.
 
Επιχειρηματική κοινότητα και ιδίως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, απαίτησαν εξ αρχής να υπογραφεί μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής, για να τελειώσει το μαρτύριο της καθημερινής διολίσθησης προς την πτώχευση. Όμως, σημειώνουμε με λύπη μας, τις συνεχείς ανακολουθίες των εταίρων μας οι οποίοι, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, προσθέτουν συνεχώς νέες απαιτήσεις ορισμένες εκ των οποίων είναι εξοντωτικές αλλά και προσβλητικές για το λαό μας.
 
Οι απαιτήσεις των δανειστών και των εταίρων, απέχουν πολύ από τις ιδρυτικές αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της δημοκρατικής ισοτιμίας των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ίδιες οι ατέρμονες συνομιλίες των ηγετών, έδειξαν ανάγλυφα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αδυνατεί να συνδυάσει αυτές τις αρχές με αποτελεσματικές λύσεις, με αποτέλεσμα οι προβληματισμοί και οι συνομιλίες να έχουν διευρυνθεί και στην ίδια τη δομή της.
 
Όλα έχουν όρια. Η χώρα και ο λαός είναι αδύνατο να αποδεχτούν όρους και συμφωνίες υφεσιακές, μη βιώσιμες και καταστροφικές, όπως ήταν οι μέχρι τώρα συνταγές των δανειστών με τα μνημόνια.
 
Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους πολίτες και στηρίζουμε την υπογραφή μιας συμφωνίας βιώσιμης, έντιμης και αμοιβαία επωφελή, με αναπτυξιακές προοπτικές.
 
Γνωρίζουμε ότι, εκεί που έφτασαν τα πράγματα, αν υπάρξει συμφωνία με τους όρους που απαιτούν οι δανειστές, ο πρώτος που θα την πληρώσει είναι ο ιδιωτικός τομέας και κυρίως οι μικρομεσαίοι, μαζί βέβαια με τους νέους μας, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Το 30% των επιχειρήσεων που επιβίωσαν μέχρι τώρα από την κρίση, θα κλείσουν! Αν αποτύχουν εντελώς οι συνομιλίες και επισημοποιηθεί  πιστωτικό γεγονός, θα κλείσει το 80%! Οι επιχειρήσεις όμως του ιδιωτικού τομέα, είναι αυτές που παράγουν τον πλούτο και το νέο ΑΕΠ, το οποίο είναι προϋπόθεση των εσόδων του κράτους και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του, με παράλληλη έξοδο από την κρίση μέσω της ανάπτυξης.
 
Αν αυτό δεν το καταλάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, η ελπίδα για εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας προς αυτούς και η προοπτικές για ανάκαμψη και  ανάπτυξη θα σβήσουν.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους, στηρίζουμε τον κ. Πρωθυπουργό στην μεγάλη μάχη που δίνει. Είναι μάχη όλων μας.
 
 
 
Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου
 
Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.
 
 
 
(*) Η δήλωση έγινε στην βραδινή εκπομπή «ACTION daily»  του τηλεοπτικού σταθμού «ACTION 24» την Κυριακή, 12 Ιουλίου στις 10:00 μ.μ. και ενώ οι διαπραγματεύσεις έφτασαν στο πλέον κρίσιμο σημείο για την τύχη της χώρας.
© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics