Ίδρυση επιχείρησης σε 1 ημέρα από το 2017

Μέσα σε 1 ημέρα αντί 38 που απαιτούνται σήμερα θα ιδρύονται οι επιχειρήσεις. Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας που αναρτήθηκε σε ηλεκτρονική διαβούλευση (μέχρι τις 5/10).

Μέσα σε 1 ημέρα αντί 38 που απαιτούνται σήμερα θα ιδρύονται οι επιχειρήσεις. Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας που αναρτήθηκε σε ηλεκτρονική διαβούλευση (μέχρι τις 5/10).

Το Σχέδιο Νόμου «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων» όπως ονομάζεται έχει ως βασική καινοτομία την ενοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα έχει άμεση πρόσβαση από όπου και να βρίσκεται.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκτιμήσεις των αρμοδίων αναφέρουν ότι η ίδρυση επιχείρησης δεν θα απαιτεί περισσότερο από 1 ημέρα όταν σήμερα απαιτούνται κατά μέσο όρο 38 ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου σχετικά με «το νέο θεσμικό πλαίσιο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας», που περιορίζει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την έναρξη δραστηριοποίησης μιας επιχείρησης στις 3 ημέρες σε τρεις βασικούς κλάδους της οικονομίας (μεταποίηση τροφίμων και ποτών, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικά καταλύματα).

Να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ίδρυση επιχείρησης θα είναι συνδεδεμένη τόσο με το Taxis όσο και με τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα μπορεί να χορηγεί το σύνολο των σχετικών εγγραφών (κλειδάριθμος, ασφαλιστική βεβαίωση κλπ).

Πέραν της επιτάχυνσης της διαδικασίας, η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας περιορίζει σημαντικά το σχετικό κόστος (δωρεάν τον πρώτο χρόνο, 70% λιγότερο από τη μη ηλεκτρονική καταβολή στη συνέχεια) οι νομοθετικές διατάξεις θα ενταχθούν σε σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των Επιμελητηρίων και θα έρθουν στη Βουλή τον επόμενο μήνα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί πλήρως το α’ εξάμηνο του 2017.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics