Κάπως έτσι δε δίνονται λύσεις… για αποκατάσταση της ομαλότητας

του Γιάννη Βερμισσώ

Το υπουργείο Ανάπτυξης  έχει δείξει σημαντικά δείγματα ορθολογικών παρεμβάσεων στην αγορά, τους κλάδους και τα επαγγέλματα, στην προσπάθειά του να περιορίσει αρρυθμίες στον ανταγωνισμό, να λειτουργήσει η αγορά σωστά, να τηρηθούν οι νόμοι, να επικρατήσει ομαλότητα.

Και με το νομοθετικό έργο και με τα πρόστιμα, και τις συστάσεις έχει πετύχει να δείξει σε πρώτο βαθμό τις προθέσεις της κυβέρνησης και σε δεύτερο -βαθμό- την καλύτερη πιο “κουρδισμένη” από το παρελθόν λειτουργία της αγοράς.

Ωστόσο η κατάσταση είναι χαώδης. Και όλα όσα γίνονται από την πολιτεία είναι δύσκολο να ανατάξουν άμεσα μια “συνθήκη” που επικρατεί χρόνια.

Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς παρατηρώντας μικρές ή μεγάλες περιπτώσεις που φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά και  μέχρι να το αποδείξεις χρειάζεται χρόνος, παρακολούθηση, επιτροπές, εισηγήσεις, και νομοθετικές ‘βαριές” διαδικασίες.

Σήμερα τα κρούσματα παρατυπιών είναι πολλά και σε διάφορες εκφάνσεις.  Η κατάσταση αυτή επικρατεί και στην ιδιωτική ασφάλιση. Στις χρεώσεις, στις διαφορετικές τιμολογήσεις, στην άνιση αντιμετώπιση …

Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τους αρμόδιους για αθέμιτες πρακτικές για καταχρήσεις δεσπόζουσας θέσης και άλλα σχετικά, είναι πολλές και προς κάθε κατεύθυνση.  Στις “ενοχλήσεις” αυτές ακούστηκε και το θέμα της αναρμοδιότητας.

Κάπως έτσι  δε δίνονται λύσεις.

Και αυτό θα πρέπει να αλλάξει σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία όπως γράψαμε στο insuranceeea προτίθεται να προχωρήσει σε χαρτογράφηση των κλάδων. Να ακτινογραφήσει τις αγορές και να αποκτήσει εικόνα για το τι συμβαίνει.

Και πάλι όμως αυτό απέχει από το να δοθεί λύση και να αποφευχθεί η πεπατημένη της μη αρμοδιότητος…

Κάποιος πρέπει να τρέξει τα πράγματα αλλιώς θα συνεχίσει ο αέναος κύκλος των επισημάνσεων-απαντήσεων-αναρμοδιοτήτων- και συνέχισης των αυθαιρεσιών..

 

 

© INSURANCE EEA 2021. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics