Μαθαίνοντας τηλεματική…

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου Στην Ιταλία που σε πρόσφατο άρθρο μου έκανα αναφορά για την επίσκεψή μου, είχα μια ενδιαφέρουσα γνωριμία με την «τηλεματική» και τις εφαρμογές της στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης..

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Στην Ιταλία που σε πρόσφατο άρθρο μου έκανα αναφορά  για την επίσκεψή μου, είχα μια ενδιαφέρουσα γνωριμία με την «τηλεματική» και τις εφαρμογές της στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης..

Τι είναι τηλεματική; Απλά θα την περιέγραφα ως την διαδικασία μέσω της οποίας οι ασφαλιστικές μέσω ειδικών συσκευών μπορούν να ενημερώνονται έγκαιρα, να κινητοποιούνται να επεμβαίνουν και να ενημερώνονται με ακρίβεια για συμβάντα ασφαλισμένων τους.

Είχα λοιπόν την ευκαιρία να δω από κοντά την «μικρή συσκευή», σωτήρια θα την έλεγα,  η οποία τοποθετείται σε κάθε αυτοκίνητο, σπίτι, επιχείρηση ή όπου υπάρχει ασφάλισμα και η οποία μεταδίδει δεδομένα που σχετίζονται με την ασφάλιση και ενδιαφέρουν τους ασφαλιστές. Ταυτόχρονα όμως είναι πολύ χρήσιμη και για τους ασφαλισμένους.

Για παράδειγμα η συσκευή αυτή τοποθετημένη σε αυτοκίνητο σε χρόνο μικρότερο από 30 sec δίνει πληροφόρηση για κάποιο συμβάν, για την υγεία του οδηγού, για τον υπαίτιο ενός ατυχήματος και πολλά ακόμα στοιχεία που μπορεί να σώσουν ζωές.

Σημαντικό επίσης είναι πώς σε μια τέτοια περίπτωση (τοποθετημένης συσκευής σε όχημα) δεν χρειάζεται σε περίπτωση ατυχήματος πραγματογνώμονας καθώς η συσκευή έχει τα δεδομένα που χρειάζονται για να προχωρήσουν οι ασφαλιστικές διαδικασίες ή ότι άλλο χρειαστεί.

Η συσκευή μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως πολύτιμη και σε περιπτώσεις όπου κινδυνεύει η υγεία του οδηγού καθώς ενημερώνει ένα κέντρο αποδοχής δεδομένων και μπορεί να υπάρξει κινητοποίηση  μέσω αστυνομίας ή ασθενοφόρων κ.λπ.

Το βρήκα άκρως ενδιαφέρον και κυρίως χρήσιμο. Όπως ενημερώθηκα η UNIPOL ως ασφαλιστική εταιρεία βρίσκεται στην κορυφαία θέση εφαρμογών τηλεματικής και αξιοποιεί  αυτές τις συσκευές που στοιχίζουν περίπου 25 ευρώ.

Εκτιμώ πώς είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να έλθουν και εδώ αυτές οι συσκευές , και αυτές οι υπηρεσίες.

Νέα πρόκληση πάντα προς όφελος των ασφαλισμένων και της ποιοτικής-τεχνολογικής  αναβάθμισης της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics