Μιχάλης Τάτσης: Υπάρχει λύση για τα ασφάλιστρα Υγείας και την ανάπτυξη του κλάδου

του Μιχάλη Τάτση*

Οι ίδιες δαπάνες υγείας των νοικοκυριών στην Ελλάδα διογκώνονται καθώς το 2023 κατέβαλαν από την τσέπη τους 5,89 δισ. ευρώ, όταν η Ελλάδα διαθέτει Εθνικό Σύστημα Υγείας. Που πήγαν αυτά τα χρήματα όταν μάλιστα το κράτος αύξησε τη συμμετοχή του στις δαπάνες υγείας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με ποσό που άγγιξε τα 10 δισ. ευρώ.

Στην άλλη “όχθη” οι ασφαλιστικές εταιρείες συμμετείχαν μόλις με 700 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης ενός αναπάντεχου κινδύνου μιας αρρώστιας. Με τα προγράμματα υγείας που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, είτε μέσω των ατομικών, είτε μέσω των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, προσφέρουν λύση για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν για την αντιμετώπιση μιας δυσμενούς κατάστασης υγείας, δίνοντας στον ασφαλισμένο και στην οικογένεια του την δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, χωρίς να κινδυνεύουν από οικονομική καταστροφή. Επίσης να προσμετρηθεί ότι υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης αλλά και του ασφαλισμένου (πληρώνοντας μία σχετικά μικρή απαλλαγή), κάτι που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής του ασφάλιστρου στην οικονομική δυνατότητα του πελάτη.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ωστόσο υπάρχουν τα οικονομικά εμπόδια υφίστανται όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση καθώς και όσοι σκέπτονται να αγοράσουν. Οι εξελίξεις των τιμών -ασφαλίστρων- επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες και καθιστούν τη νοσοκομειακή φροντίδα όλο και ακριβότερη. Αυτό δεν αναιρεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση υπάρχει και στόχος της είναι να εξασφαλίζει πρόσβαση στην περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικά αδυνάτων.
Μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Υπάρχει εναλλακτική λύση;
Θα λέγαμε ότι υπάρχει μια σειρά άλλων σταδίων όπου λειτουργούν επικουρικά και συμπληρωματικά και η αξιοποίησή τους ή η συστηματοποιησή τους ως παροχή στον πληθυσμό μπορεί να συμβάλλει στο να συγκρατηθούν οι τιμές των ασφαλίστρων και τα προγράμματα Υγεία να γίνουν πιο προσιτά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Με τα πακέτα προληπτικού ελέγχου που προσφέρουν οι κλινικές, καθώς και μέσω της αξιοποίησης του ιατρού εργασίας –εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν προβλήματα υγείας. Ο έλεγχος αυτός σε τακτά χρονικά διαστήματα δίνει τη δυνατότητα στα τμήματα underwriting των ασφαλιστικών εταιρειών να έχουν μια επικαιροποιημένη εικόνα της υγείας τόσο των ασφαλισμένων, όσο και των υποψήφιων προς ασφάλιση.

Ένα πρόβλημα υγείας που ανιχνεύεται έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα και με χαμηλότερο κόστος, μειώνοντας έτσι τις μελλοντικές δαπάνες υγείας.

Όταν οι δαπάνες υγείας παραμένουν χαμηλές και η διαχείριση του ασφαλιστικού κινδύνου γίνεται πιο ευέλικτη, ανοίγει ο δρόμος για μια καλύτερη εποχή στην οποία τα προγράμματα υγείας μπορούν να γίνουν πιο προσωποποιημένα, προσαρμοσμένα στις πραγματικές ανάγκες του ασφαλισμένου, όχι βάσει ενός αναλογιστικού αλγορίθμου ηλικίας, αλλά με βάση την ακριβή εκτίμηση του κινδύνου.

Η πρόληψη εκτιμώ ότι είναι καθοριστικός παράγοντας για την βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και για καλύτερες συνθήκες -οικονομικές- σε αυτό. Ίσως να είναι ο μόνος στρατηγικός τρόπος για τη μείωση των δαπανών υγείας και τη διατήρηση των ασφαλίστρων σε προσιτά επίπεδα. Αυτό θα διευκολύνει μεγαλύτερη μάζα πληθυσμού να στηριχθεί και στην ιδιωτική υγεία και ταυτόχρονα θα μπορέσει και η ιδιωτική υγεία να αναπτυχθεί περαιτέρω με δεδομένο ότι είναι απαραίτητη να υπάρχει σε κάθε σύγχρονη κοινωνία.

  • Ο Μιχάλης Τάτσης είναι στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς (Experienced Insurance Executive)
© INSURANCE EEA 2025. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics