Μειώθηκαν, παραμένουν όμως πολλά ακόμα ανασφάλιστα οχήματα

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Δεν εξαλείφθηκαν αλλά μειώθηκαν αισθητά τα ανασφάλιστα οχήματα ως αποτέλεσμα των ενεργειών που έως σήμερα έχουν γίνει μέσα από την ενεργοποίηση της ΑΑΔΕ και των σχετικών διασταυρώσεων. Ωστόσο ο στόλος που «φέρεται» και απομένει να διαπιστωθεί ότι είναι ακόμα ανασφάλιστος αποτελεί τον επόμενο στόχο των ελέγχων.

Χρειάζεται ένταση των ελέγχων επισημαίνει στο insurance-eea ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτου κ. Δ. Ζορμπάς και αναφέρει ότι τα οχήματα που από τις βάσεις δεδομένων εμφανίζονται ως ανασφάλιστα (φέρονται) ανέρχονται σε 289 χιλιάδες περιπτώσεις ενώ αυτά που ασφαλίστηκαν απόρροια των ελέγχων και του εντοπισμού τους ήταν 128 χιλιάδες οχήματα.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ασφαλισμένα οχήματα τον περασμένο Απρίλιο ήταν 6 εκατ. 104 χιλιάδες. Και τότε από τον έλεγχο είχαν εντοπιστεί 417 χιλιάδες ανασφάλιστα. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 128 χιλιάδες περιπτώσεις και ανήλθε στα 6 εκατ. 228 χιλιάδες. Αυτές οι νέες ασφαλισμένες 128 χιλιάδες περιπτώσεις εάν αφαιρεθούν από τις 417 χιλιάδες που είχαν εντοπιστεί προκύπτει ότι 289 χιλιάδες οχήματα εμφανίζονται χωρίς ασφάλισης. Κανείς δε γνωρίζει προς το παρόν στις περιπτώσεις αυτές ποιες είναι υποχρεωμένες να ασφαλιστούν και δεν εμπίπτουν σε λάθη. Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πρόοδο του θέματος των ανασφάλιστων και δηλώνουν ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια μέχρι να εξαλειφθεί το φαινόμενο και φυσικά έως τότε θα έχει διορθωθεί κάθε βάση δεδομένων οπότε και θα υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια στα στοιχεία που προκύπτουν. Πάντως θα πρέπει να αναφερθεί ότι και από τα στοιχεία της τροχαίας στη διάρκεια πρόσφατων ελέγχων φάνηκε ότι οι περιπτώσεις ανασφάλιστων ήταν λιγότερες χωρίς βέβαια αυτό όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι να μπορεί να αναχθεί στην χώρα και να προκύψουν βάσιμα συγκεντρωτικά συμπεράσματα.

Στην σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται ότι:

Στο πλαίσιο διενέργειας συντομευμένων δράσεων και συστηματικών τροχονομικών ελέγχων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, κατά το 2ήμερο (Παρασκευή & Σάββατο) 30.11 και 01.12.2018 πραγματοποιήθηκαν τροχονομικοί έλεγχοι, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, για τον εντοπισμό οδηγών που οδηγούσαν υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Συνολικά υποβλήθηκαν σε έλεγχο αλκοολομέτρησης (αλκοτέστ) -2.259- οδηγοί και διαπιστώθηκε ότι -224- βρίσκονταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η συγκέντρωση οινοπνεύματος στον εκπνεόμενο αέρα ήταν:

 • Σε (14) οδηγούς, άνω των 0,60 ml / lt (πλημμέλημα)
 • Σε (50) οδηγούς, άνω των 0,40 ml / lt.
 • Σε (113) οδηγούς, άνω των 0,25 ml / lt.
 • Σε (47) οδηγούς ειδικών κατηγοριών (μοτοσυκλέτες, νέοι οδηγοί), άνω των 0,10 ml /lt.

Επιπρόσθετα βεβαιώθηκαν -1.265- παραβάσεις επισείουσες διοικητικά πρόστιμα, εκ των οποίων -100- επιφέρουν και επιπλέον ποινικές κυρώσεις.
Ειδικότερα:

 • Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: -25-
 • Υπερβολική ταχύτητα: -118-
 • Μη χρήση προστατευτικού κράνους: -37-
 • Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: -31-
 • Χρήση κινητού τηλεφώνου: -13-
 • Ανασφάλιστα οχήματα: -14-
 • Λοιπές τροχαίες παραβάσεις:-1.027-

Επιπλέον ακινητοποιήθηκαν -75- οχήματα και αφαιρέθηκαν:

-133- πινακίδες κυκλοφορίας

-134- άδειες ικανότητας οδήγησης

-116- άδειες κυκλοφορίας
Παρόμοιες ειδικές εξορμήσεις, με σκοπό τη διασφάλιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας, θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής. 

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics