Μυστήριο, ανεξήγητα και εξελίξεις στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Του Γιάννη Βερμισσώ

Εξελίσσεται σε πρωτοφανή ιστορία με ανατροπές, δυσκολίες, και ατελέσφορες διαδικασίες  το πρότζεκτ πώλησης του 80% της Εθνικής ασφαλιστικής. Το πέπλο μυστηρίου παραμένει, η μη ενημέρωση για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους εξακολουθεί και οι τοποθετήσεις  αυτών που έχουν αντίρρηση με την πώληση διογκώνονται.

Ενώ από πληροφορίες είχε κλείσει η υπόθεση εξαγοράς από την CVC Capital πριν από τα Χριστούγεννα –χωρίς βέβαια να έχει ανακοινωθεί- αιφνιδίως νέες πληροφορίες μιλούν για άρδην αλλαγή σεναρίου.

Οι αναφορές αυτές – δημοσιογραφικές- εσχάτως, μιλούν για νέα διεκδίκηση παράτασης της πώλησης από την ΕΤΕ.

Ταυτόχρονα προσδιορίζουν την προώθηση μιας άλλης εναλλακτικής που είναι το ενδεχόμενο εισαγωγής της Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο.

Βέβαια την περίπτωση που η Εθνική Τράπεζα στραφεί προς το χρηματιστήριο θα πρέπει και πάλι αναγκαστικά να κερδίσει χρόνο για τις διαδικασίες υποβάλλοντας και σχετικό αίτημα στις αρχές ανταγωνισμού. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια για χρονοτριβή έχουν εξαντληθεί. Η επιχείρηση αποεπένδυσης από την ασφαλιστική δεν υλοποιείται, πάντα με κάποια αιτιολογία, κάτι όμως που δεν δικαιολογεί την καθυστέρηση, ούτε αναιρεί την δέσμευση.

Άρα, το μόνο σταθερό έως τώρα στοιχείο,  παραμένει  η  μνημονιακή υποχρέωση της Τράπεζας για πώληση του ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εάν αυτό δεν αλλάξει  δεν μπορεί να υπάρχει προσδοκία ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν.

Συνεπώς το σίγουρο είναι πώς όσο και να αργούν, όσο και να καθυστερούν οι διαδικασίες, και παρά τις ανατροπές, η Εθνική θα υποστεί αλλαγές αναπόφευκτα, οπότε και η καθυστέρηση απλά καθυστερεί κάποιες επόμενες εξελίξεις.

 

 

© INSURANCE EEA 2021. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics