Να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου *

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου *


Τα stress tests αποτελούν ένα από τα συνήθη εργαλεία των εποπτικών αρχών, που βοηθούν στην αξιολόγηση της ανθεκτικότητας του ασφαλιστικού κλάδου σε αντίξοες συνθήκες και στην εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων που συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το 2014, Η ΕΙΟΡΑ (European Insurance and Occupational Pensions Authority) σε συνεργασία με το European Systemic Risk Board (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου) και τις εθνικές εποπτικές αρχές, πραγματοποίησε ένα stress test για τις ασφαλιστικές εταιρίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο οι εταιρίες είναι έτοιμες για την εφαρμογή του Solvency II, την 1η Ιανουαρίου 2016. Είναι γνωστό πως, με βάση το Solvency II ισχύουν ιδιαίτερα αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες θα υπόκεινται πλέον σε ένα κατά πολύ αυστηρότερο καθεστώς αποθεματοποίησης.

Έτσι η ΕΙΟΡΑ ξεκίνησε έναν κύκλο ελέγχων, ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα όποια κεφαλαιακά προβλήματα των ασφαλιστικών εταιριών και να αποφευχθεί ο συστημικός κίνδυνος.

H Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε τον ελεγκτικό οίκο KPMG για να διεξαγάγει το stress test στη χώρα μας, με το επιχείρημα ότι τα στελέχη της δε διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη διεξαγωγή της άσκησης.

Το stress test είχε σκοπό να ελέγξει την ανθεκτικότητα των ασφαλιστικών εταιριών απέναντι σε έναν συνδυασμό ιστορικών και υποθετικών σεναρίων. Επιπροσθέτως, λόγω της παρατεταμένης περιόδου ισχύος χαμηλών επιτοκίων, περιελήφθη στο stress test και ο παράγοντας των χαμηλών αποδόσεων των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιριών.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εταιρίες εξετάστηκαν σε δύο βασικά σενάρια: της κεφαλαιακής επάρκειας και της μεταβολής του εγγυημένου επιτοκίου.

– Κεφαλαιακή επάρκεια: Με την άσκηση προσομοίωσης οι εποπτικές αρχές αξιολόγησαν τις ασφαλιστικές ως προς τα κεφάλαιά τους, δημιουργώντας ακραίες συνθήκες κινδύνου είτε σε επίπεδο αγοράς είτε σε επίπεδο μεμονωμένων κλάδων, όπως ακριβώς συνέβη και με τα διαφορετικά σενάρια των τραπεζικών stress tests.

– Μεταβολές εγγυημένου επιτοκίου: Στη δεύτερη δοκιμασία, ελήφθησαν υπόψη οι ακραίες μεταβολές των εγγυημένων επιτοκίων των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Βάσει αυτών, εξετάστηκαν οι καμπύλες προεξόφλησης των συμβολαίων ανάλογα με τα διαφορετικά σενάρια.

Πανευρωπαϊκά, το τεστ ξεκίνησε στις 30 Απριλίου. Στις 11 Ιουλίου έληξε η προθεσμία υποβολής των στοιχείων των εταιριών στις Εθνικές Εποπτικές Αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους είχαν προθεσμία έως τις 19 Σεπτεμβρίου για να τα επικυρώσουν και να τα αποστείλουν στην ΕΙΟΡΑ. Το Νοέμβριο, επρόκειτο να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της ανάλυσης του stress test από την ΕΙΟΡΑ, ώστε να εντοπιστούν όσες εταιρίες εμφανίζουν κεφαλαιακή ανεπάρκεια, αλλά και αυτές που δεν πληρούν τις νέες αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει το Solvency II.

Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε και ενώ το κράτος επιδεικνύει ανησυχητική αδυναμία να παίξει τον κοινωνικό του ρόλο, παρέχοντας στον πολίτη τα βασικά αγαθά της σύνταξης και της υγειονομικής περίθαλψης, είναι πολύ σημαντικό η αγορά μας να δείξει στον Έλληνα καταναλωτή πως είναι πλήρως θωρακισμένη κεφαλαιακά και ότι είναι απόλυτα ικανή να καλύψει τις ασφαλιστικές του ανάγκες με αξιοπιστία και φερεγγυότητα.

 

* Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Mega Brokers SA

 

(Aναδημοσίευση από το περιοδικό Broker’s Time τ. 40 Σεπτ. – Δεκ. που εκδίδει ο ΣΕΜΑ.)

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics