Να προχωρήσουμε κόντρα στην απαξίωση και τον μαρασμό

το πλαίσιο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) τη Δευτέρα 27 Απριλίου με θέμα «Επιχειρηματικότητα με Ευθύνη», ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητη

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) τη Δευτέρα 27 Απριλίου με θέμα «Επιχειρηματικότητα με Ευθύνη», ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου απηύθυνε χαιρετισμό, επικροτώντας την ανάληψη παρόμοιων πρωτοβουλιών, που αναδεικνύουν το ζωντανό ενδιαφέρον των θεσμικών φορέων της αγοράς – όπως είναι τα επιμελητήρια – για την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας.

«Είναι ευθύνη όλων μας να προχωρήσουμε, απαλλαγμένοι από το σύνδρομο του κρατικού εναγκαλισμού. Η χώρα μας μαστίζεται εδώ και 5 χρόνια από τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της. Βέβαια το κράτος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την ανευθυνότητα που επικρατεί. Γι’ αυτό και παράλληλα με ΕΜΑΣ και τα όσα μας αναλογούν, ΖΗΤΑΜΕ και από το κράτος να γίνει υπεύθυνο απέναντι στην επιχειρηματικότητα και τα επαγγέλματα. Δε θέλουμε κράτος χορηγό, διεκδικούμε κράτος συνέπειας», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της ασφάλισης αστικής ευθύνης, επισήμανε πως σήμερα υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε κάθε επαγγελματίας και κάθε επιχείρηση να δραστηριοποιούνται χωρίς το ρίσκο να βρεθούν αντιμέτωποι με οποιοδήποτε απρόοπτο που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς κλυδωνισμούς, καθώς η ασφάλιση είναι απαραίτητη ειδικά σε περιόδους κρίσης, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες.

«Θέλω να μιλήσω ως πρόεδρος του ΕΕΑ με την βαριά ευθύνη που έχω απέναντι στην ευρύτατη επιχειρηματική και επαγγελματική κοινότητα που εκπροσωπώ. Ο τομέας της ασφάλισης αστικών ευθυνών είναι μεγάλος. Είναι πολύ χρήσιμος, απαραίτητος θα έλεγα. Πρέπει  όλοι να ενημερωθούν γι’ αυτόν. Δεν νοείται σήμερα να υπάρχει επαγγελματίας ή επιχειρηματίας που δε θα έχει διασφαλίσει τα συμφέροντά του. Στο πλαίσιο λειτουργίας της, μία επιχείρηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ευθύνες έναντι του προσωπικού, των μετόχων, των επιχειρηματικών συνεργατών, των πελατών της και εν γένει του κοινωνικού συνόλου και οφείλει να είναι θωρακισμένη κατάλληλα, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.»

Όσον αφορά στους επαγγελματίες, τόνισε πως ήδη σε κάποιους κλάδους η ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική και σύντομα θα γίνει και για πολλούς άλλους. Και τούτο γιατί ο καταναλωτής είναι εκτεθειμένος στο όποιο λάθος, στην όποια παράλειψη, που μπορεί να του κοστίσει την υγεία του, τα χρήματά του, την περιουσία του ή και την ίδια του τη ζωή, οπότε ο νομοθέτης φροντίζει να εξασφαλίσει τη βέβαιη αποζημίωσή  του.»

Και ο κ. Χατζηθεοδοσίου κατέληξε: «Είναι θέμα των επιχειρηματιών κάθε κλάδου να δούμε το μέλλον και να εξελιχθούμε, αξιοποιώντας ό,τι υπάρχει για να επιτελέσουμε  τον σκοπό μας, που είναι η ανάπτυξή μας που αποδίδει στην ευημερία της οικονομίας και της κοινωνίας. Και ως γνωστόν εργαλεία υπάρχουν, ειδικοί υπάρχουν, πρόσβαση στην ενημέρωση υπάρχει και οι θεσμικοί φορείς που εκπροσωπούν επιχειρήσεις λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ ότι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και επιμελητήρια μπορούμε να προχωρήσουμε συλλογικά κόντρα σε όσους υποστηρίζουν την απαξίωση, την άρνηση και το μαρασμό και να δημιουργήσουμε σωστές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Είναι ένας αγώνας δύσκολος και ταυτόχρονα εύκολος. Βάζουμε σταδιακά τα θεμέλια για μία διαφορετική ελληνική πραγματικότητα. 

Το ΕΕΑ βρίσκεται εδώ κάνοντας μια αρχή, την εκκίνηση για να τοποθετηθούν τα θεμέλια για μια επιχειρηματικότητα με ευθύνη για επαγγελματίες και επιχειρηματίες θωρακισμένους για τις αστικές ευθύνες.»

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics