- 25/09/2024
Νάντια Σταυρογιάννη: Εκπαίδευση ο πλέον σημαντικός «μοχλός» ανάπτυξης και προόδου των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών
Συνέντευξη της κας Νάντιας Σταυρογιάννη,
Προέδρου του Ε.Ι.Α.Σ. και της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α.
Οι αβεβαιότητες στην εποχή μας είναι πολλές, όπως και οι επιπτώσεις από τους κινδύνους που επιφέρουν. Εν μέσω αυτών των αβεβαιοτήτων και κινδύνων, οι θεσμοί της ασφάλισης και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης διαρκώς ενισχύονται, η συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική συνοχή αυξάνει και οι εφαρμογές τους διευρύνονται, όπως εύστοχα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η κα Νάντια Σταυρογιάννη, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών και της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στη συνέντευξη που ακολουθεί.
- Κα Σταυρογιάννη, πώς αξιολογείτε τις εξελίξεις που χαρακτηρίζουν την ασφαλιστική αγορά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών;
Οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές και προδιαγράφουν ένα ευοίωνο μέλλον για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς, τόσο στο σκέλος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όσο και κατά σε αυτό των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Η πανδημία απετέλεσε ένα crash test, στο οποίο η ασφαλιστική αγορά ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εκσυγχρόνισαν περαιτέρω την οργάνωσή τους, πρόσθεσαν ψηφιακές δυνατότητες στον τρόπο λειτουργίας τους, άρα και νέες δυνατότητες προσέγγισής τους από το πελατειακό τους κοινό, ενώ οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μας ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στην πρόκληση και σήμερα λειτουργούν υβριδικά, σε ψηφιακό και φυσικό περιβάλλον, προς όφελος της εμβέλειας των εργασιών τους, αλλά και των δυνατοτήτων επικοινωνίας με το πελατειακό τους κοινό. Αυτά δείχνουν τον υψηλότατο βαθμό επιτυχίας της ασφαλιστικής αγοράς μας στις βασικές προκλήσεις που την απασχόλησαν στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και τη δυνατότητά της να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
- Ποιες θεωρείτε ότι μπορεί να είναι αυτές οι προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος και πώς αναμένετε να επηρεάσουν την ασφαλιστική αγορά;
Η κλιματική αλλαγή που έχει ήδη εξελιχθεί σε κλιματική κρίση, η υπογεννητικότητα και η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, είναι μερικές μόνον από τις προκλήσεις αυτές.
Η ασφαλιστική αγορά, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές πρωτοπορούν και έχουν ήδη αντιληφθεί σε βάθος τις επιδράσεις των προκλήσεων αυτών στην κοινωνία και την οικονομία μας. Κατάλληλα ασφαλιστικά προϊόντα έχουν αναπτυχθεί, νέα «οικοσυστήματα» υπηρεσιών δημιουργούνται και η κατάλληλη συμβουλευτική αναπτύσσεται ήδη, προς όφελος του ασφαλιστικού μας κοινού.
Διακρίνουμε ακόμη μία διαρκώς βελτιούμενη εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στην ασφαλιστική αγορά μας και το κράτος, με κίνητρα και καλύτερη αναγνώριση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης, επίσης προς όφελος της οικονομίας μας και των συμπολιτών μας.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται βελτιώνουν τον προσφερόμενο βαθμό προστασίας και αντιμετωπίζουν πληρέστερα τις επιδράσεις των προκλήσεων.
- Εν μέσω αυτών των νέων συνθηκών και προκλήσεων, ποιος είναι ο ρόλος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών;
Ο ρόλος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών είναι σημαντικότερος και στρατηγικότερος από ποτέ. Ας μην θεωρούμε πως ό,τι συνειδητοποιούμε εμείς, που είμαστε στον «πυρήνα» της ασφάλισης, το συνειδητοποιεί εξ ίσου καλά και έγκαιρα το πελατειακό μας κοινό. Επομένως εδώ οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μας έχουν «πεδίο δόξης λαμπρό». Χρειάζεται να διευκολύνουν τους πελάτες τους ώστε να συνειδητοποιούν τις προκλήσεις που είναι «επί θύραις», χρειάζεται να τους καθοδηγούν, να σχεδιάζουν τις κατάλληλες ασφαλιστικές λύσεις και να τις ταιριάζουν με τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους, με σκοπό την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού μέλλοντος των πελατών τους.
Συνεπώς, ο συμβουλευτικός ρόλος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αναδεικνύεται ακόμη πιο πολύ και η εξειδίκευσή τους προσφέρει ουσιαστικά στο κοινωνικό μας σύνολο, καθώς το ενεργοποιεί και το προστατεύει έναντι μίας σειράς κινδύνων και απειλών.
- Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην πρόοδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και ενισχύουν την επαγγελματική τους επάρκεια, έτσι ώστε να λειτουργούν σωστά και αποδοτικά στο νέο αυτό περιβάλλον;
Η εκπαίδευση, η επιμόρφωση και η μετεκπαίδευση είναι οι κύριοι συντελεστές προόδου και επαγγελματικής ανέλιξης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το ασφαλιστικό κοινό είναι καλύτερα καταρτισμένο και πληροφορημένο ως προς τις ασφαλιστικές ανάγκες του, αφενός, αλλά και τις διαθέσιμες λύσεις, αφετέρου. Έτσι, η βιωσιμότητα και η αξία της σχέσης ανάμεσα στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και το πελατειακό τους κοινό δεν μπορεί να βρίσκονται στο μέσο επίπεδο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά μόνο στο υψηλό. Όπως γνωρίζουμε, το υψηλό επίπεδο κατακτάται δύσκολα και η κατάκτησή του προϋποθέτει υψηλή τεχνογνωσία, ασφαλιστική και ευρύτερη.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο συμβάλλουν αποφασιστικά η εκπαίδευση, η επιμόρφωση και η μετεκπαίδευση, αφού προάγουν αποφασιστικά την τεχνογνωσία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, τη διευρύνουν, την εμπλουτίζουν, την εξειδικεύουν και την επικαιροποιούν.
- Επομένως, ποιος είναι ο ρόλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών στην εξέλιξη της τεχνογνωσίας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και ποια είναι κάποια ευρύτερα χαρακτηριστικά του Εκπαιδευτικού του Προγράμματος, της οργάνωσης και της λειτουργίας του;
Ο ρόλος του Ε.Ι.Α.Σ. είναι καίριος και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμά του απευθύνεται κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό της αγοράς, στα διοικητικά στελέχη ασφαλιστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, αλλά και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η παροχή σύγχρονης εφαρμοσμένης ασφαλιστικής εκπαίδευσης προς το σύνολο των συναδέλφων μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ινστιτούτο διαθέτει και επικαιροποιεί διαρκώς περίπου 80 Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Σεμινάρια. Εβδομήντα εξ αυτών αφορούν σε θέματα ανάλυσης κλάδων ασφαλιστικής δραστηριότητας, ασφαλιστικής τεχνικής, κανονιστικής συμμόρφωσης και ειδικά θέματα ασφαλιστικού ενδιαφέροντος, ενώ 10 εξ αυτών αφορούν σε θέματα σύγχρονης διοίκησης ασφαλιστικών επιχειρήσεων και ανάπτυξης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της ασφαλιστικής αγοράς. Επιπλέον, το Ινστιτούτο διαθέτει πλήρες πρόγραμμα πιστοποίησης και επαναπιστοποίησης ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, αλλά και διοικητικών στελεχών υπόχρεων αυτών των πιστοποιήσεων και επαναπιστοποιήσεων.
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου υλοποιείται σε υβριδικό περιβάλλον, φυσικής παρουσίας και webinar, αλλά και σε περιβάλλον ασύγχρονης ψηφιακής εκπαίδευσης e-learning.
Για τον εμπλουτισμό της ύλης του Εκπαιδευτικού του Προγράμματος, καθώς και των παραστάσεων του εκπαιδευτικού του κοινού, το Ινστιτούτο έχει αναπτύξει ακαδημαϊκές συνεργασίες με δομές του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και διεθνείς συνεργασίες με το Βρετανικό Ασφαλιστικό Ινστιτούτο C.I.I., το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο της Δανίας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Πιστοποιήσεων EFICERT.
Ως αποτέλεσμα αυτών πρωτοβουλιών, το εκπαιδευτικό κοινό του Ινστιτούτου έχει πολλαπλασιασθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματά του είναι απολύτως υγιή και θετικά, επιτρέποντας επενδύσεις σε νέες εκπαιδευτικές τεχνολογίες, σε βελτίωση των εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου και σε προσιτή πολιτική διδάκτρων, υπέρ του εκπαιδευτικού του κοινού.
- Κα Σταυρογιάννη, υπό την ιδιότητά σας ως Προέδρου της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών πιστεύετε ότι τα προσόντα των γυναικών συναδέλφων μας μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της ασφαλιστικής αγοράς και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης;
Το πιστεύω ακράδαντα. Εάν παρατηρήσετε πολλές γυναίκες διακρίνονται ως επικεφαλής ασφαλιστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και ακόμη περισσότερες έχουν αξιοπρόσεκτες διευθυντικές θέσεις υψηλής ευθύνης σε πολύ απαιτητικούς τομείς των επιχειρήσεών τους, ενώ στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ποσοστό 50% των κορυφαίων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, σε κάθε κλάδο ασφαλιστικής δραστηριότητας, είναι γυναίκες.
Μάλιστα, θεωρώ ότι η ασφαλιστική αγορά υποδέχεται με καλούς όρους τις γυναίκες συναδέλφους, καθώς οι επιχειρήσεις της έχουν ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και διακρίνονται για την ευαισθησία τους, ενώ ειδικότερα η ασφαλιστική διαμεσολάβηση παρέχει πολλές ευελιξίες και χαρακτηρίζεται από γνωρίσματα που ταιριάζουν απολύτως στη γυναικεία ιδιοσυγκρασία και ικανότητα.