Νότης Βαγιακάκος: Νέα αρχή στην αγορά με πτώση ασφαλίστρων και ρυθμιστικές παρεμβάσεις

Συνέντευξη στον Γιάννη Ε. Βερμισσώ

Συνέντευξη στον Γιάννη Ε. Βερμισσώ

Συσπείρωση των ασφαλιστικών δυνάμεων,  μείωση των ασφαλίστρων και ουσιαστικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις, προτείνει για μια «νέα αρχή» της αγοράς που θα αποδώσει οφέλη στον κλάδο, ο managing director της HDI Global SΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής περιουσίας, αντασφαλίσεων, μεταφορών & σκαφών της ΕΑΕΕ, κ. Νότης Βαγιακάκος.

Ακόμα θεωρεί σημαντικό να διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση για να πέσουν οι τιμές, πιστεύει ότι η πώληση ασφαλιστηρίων αυτοκινήτου θα αυτοματοποιηθεί και θα κερδίσουν έδαφος οι κλάδοι υγείας και οι ασφαλίσεις επιχειρήσεων. Προκρίνει να δοθεί άμεση λύση στο ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ με επανεγγραφή του καταστατικού του, ενώ υποστηρίζει πώς η ΕΑΕΕ θα πρέπει να συνδεθεί στενά με το ΕΙΑΣ για να ενισχύσει την κατάρτιση των στελεχών του κλάδου.

Εκτίμησή του είναι πώς ο πόλεμος τιμών μεταξύ των εταιρειών είναι πλέον μια «παγίδα» που λειτουργεί εις βάρος της ιδιωτικής ασφάλισης και αποτελεί στοιχείο αποδυνάμωσης των προσπαθειών που στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης και την διεύρυνση των εργασιών προς όφελος, πρωτίστως, της σωστά ασφαλισμένης κοινωνίας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις απόψεις του κ. Βαγιακάκου.


-Θα μας δώσετε μια προοπτική για την αγορά;

ΝΒ: Αρχικώς πρέπει να βρεθεί ένα όραμα, και να το υποστηρίξουν όλοι οι παράγοντες της ιδιωτικής ασφάλισης. Μια προοπτική, η οποία θα δώσει διέξοδο και θα ενεργοποιήσει τις δυνάμεις. Σήμερα υπάρχει μια κόπωση από την πολυετή εφαρμογή μιας πεπατημένης διαδικασίας. Χρειάζεται να υπάρξει ανανέωση, κάτι καινούργιο, και κυρίως κάτι που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις. Να δουλέψουμε όλοι μαζί.

-Θεωρείτε ότι τώρα δεν υπάρχει σύμπνοια για κοινούς στόχους;

ΝΒ:  Όχι. Δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ ατομικής και συλλογικής ανάπτυξης. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρά επιθετικός και αυτό δεν προάγει τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι δυνάμεις εξαντλούνται στον εξοβελισμό του αντιπάλου. Εκτιμώ λοιπόν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αυτοπειθαρχία και όρια. Καλύτερη επίγνωση των προβλημάτων που δεν αφήνουν την αγορά να προχωρήσει. Η συσπείρωση των δυνάμεων της αγοράς με κοινό στόχο την ανάπτυξη του κλάδου είναι αυτό που σήμερα χρειάζεται η ιδιωτική ασφάλιση. Παράλληλα, θεωρώ ότι η Ένωση οφείλει να συνδεθεί περισσότερο με την εκπαίδευση. Το έχει ανάγκη ο κλάδος. Νομίζω ότι μια ισχυρή συνεργασία με το ΕΙΑΣ ώστε να αξιοποιηθεί θεσμικά περαιτέρω ως πόλος δημιουργίας στελεχών και παροχής γνώσης θα ωφελούσε τις εταιρείες.

-Είναι ακριβά τα ασφάλιστρα σήμερα στην Ελλάδα;

ΝΒ: Όχι. Όμως πιστεύω ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της χαμηλής διείσδυσης θα πρέπει να μειωθούν και άλλο τα τιμολόγια –όπου υπάρχουν περιθώρια-  για να ασφαλιστούν «οι πολλοί». Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία ασφαλιστική προστασία διεθνών προδιαγραφών και θα γνωρίσει η Κοινωνία τον κλάδο και τις δυνατότητές του. Διαφορετικά, με το υφιστάμενο καθεστώς πουλάμε φθηνά στους έχοντες και ακριβά στους μη έχοντες.

-Δηλαδή τι εννοείτε;

ΝΒ: Σήμερα, από την τακτική που ευρέως ακολουθείται στην αγορά, ωφελούνται οι επιχειρήσεις (και μάλιστα οι μεγάλες) έναντι των ιδιωτών. Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο retail, στις ασφαλίσεις ιδιωτών,όπου υπάρχει δυνατότητα να προσφερθούν-διαμορφωθούν καλύτερες τιμές και ουσιαστικές παροχές με απλό και κατανοητό πλαίσιο που θα αντιστοιχούν στη σημερινή αγοραστική δύναμη του καταναλωτή.

-Είναι ανταποδοτική η ασφάλιση στους καταναλωτές;

ΝΒ: Είναι σε έναν βαθμό, αλλά μπορεί να βελτιωθεί η ανταποδοτικότητά της. Να τονίσω ότι είμαστε ο μόνος κλάδος στον οποίο ο πελάτης για κάθε ευρώ που πληρώνει λαμβάνει πίσω λιγότερο από το 50% σε παροχή – το υπόλοιπο μοιράζεται στον μηχανισμό υποστήριξης και πρόσκτησης της εργασίας. Πιστεύω ότι το ποσό αυτό είναι ελάχιστο σε σχέση με άλλες υπηρεσίες –κλάδους όπου ο πελάτης για κάθε ευρώ λαμβάνει πίσω άνω του 80%.

-Για τον κλάδο αυτοκινήτου ποια είναι η άποψή σας;

ΝΒ: Το αυτοκίνητο έπεσε όσο πιο χαμηλά μπορούσε σε τιμές. Πλέον έγινε commodity – βασικό αγαθό -οπότε μπορεί να πωλείται αυτοματοποιημένα (η προστιθέμενη αξία του συμβούλου-ασφαλιστή είναι λιγότερο σημαντική). Η αγορά εξαντλήθηκε και έδωσε ότι είχε να δώσει. Δε μπορεί να υπερ-απασχολείται ανθρώπινο δυναμικό πλέον.Στην αγορά αυτή παρουσιάζονται φαινόμενα τα οποία δεν είναι υγιή: δεν είναι υγιές για παράδειγμα το ίδιο αυτοκίνητο μέσα σε ένα έτος να ασφαλίζεται ακόμα και σε έξη-επτά διαφορετικές εταιρείες.

-Στους άλλους κλάδους βλέπετε προοπτικές;

ΝΒ: Βλέπω σημαντικές προοπτικές στον κλάδο Υγείας. Θα γίνει πρωταρχική ανάγκη για τους πολίτες. Χρειάζεται και δε μπορεί να λείπει από κανέναν. Οι εταιρείες καλούνται να βρουν ακόμα καλύτερες λύσεις από τις σημερινές για να προσφέρουν στους πολίτες  πρόσβαση στην Υγεία με ορίζοντα ζωής.

Σε ότι αφορά τις γενικές ασφαλίσεις νομίζω ότι οι ασφαλίσεις επιχειρήσεωνθα αναπτυχθούν  τα επόμενα χρόνια.  Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας,  η άφιξη ξένων κεφαλαίων και οι επενδύσεις που αναμένεται ή ευελπιστούμε να γίνουν προμηνύουν βέβαιη ανάπτυξη της ασφάλισης, λόγω και του συνεχώς πιο σύνθετου περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Οι επιχειρηματίες, και κυρίως οι μεγάλοι, έχουν καλύτερη αντίληψη της αναγκαιότητας της ασφάλισης.

-Εσείς ως εταιρεία έχετε παράδοση στις βιομηχανικές εμπορικές ασφαλίσεις. Πως εξελίσσονται οι εργασίες σας σήμερα;

ΝΒ: Τα χρόνια της κρίσης καταφέραμε όχι μόνον να συγκρατήσουμε αλλά και να βελτιώσουμε τα μεγέθη της εταιρείας, διατηρώντας κερδοφορία και υγιές χαρτοφυλάκιο.

-Που το αποδίδετε;

ΝΒ: Στο ότι οι πελάτες μας είναικατά κύριο λόγο μεσαίες και ιδίως μεγάλες εταιρείες, οι κορυφαίες στην αγορά: Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές μπορεί να αντιμετώπισαν συρρίκνωσητης παραγωγής ή της δραστηριότητάς τους στην ελληνική αγορά αλλά άνοιξαν διαύλους σε άλλες ξένες αγορές. Αυτό διατήρησε ισχυρή την ανάγκη τους για ασφάλιση. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μείωσαν τις καλύψεις ή το κόστος της ασφάλισης, αλλά παρέμειναν ασφαλισμένοι. Αντίθετα, στις μικρές επιχειρήσεις δεν έγινε το ίδιο, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια από την αγορά.

-Σε επίπεδο προϊόντων τι προσφέρετε;

ΝΒ: Το κύριο χαρτοφυλάκιό μας αφορά  εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους (επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών >20 εκ.) , στους οποίους έχουμε πολυετή τεχνογνωσία, προσφέρονταςπροϊόντα ειδικά διαμορφωμένα για τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Αυτή η εξειδίκευση μαςκαθώς και η δυνατότητα ανάληψης σύνθετων και μεγάλων κινδύνωνθεωρώ ότι κάνει και τη διαφορά για την HDI στην ελληνική αγορά.

-Σε άλλες κατηγορίες ασφαλίσεων θα επεκταθείτε;

ΝΒ: Πραγματοποιούμε ένα άνοιγμα με σύγχρονα προϊόντα όπως για παράδειγμαασφάλιση ευθύνης στελεχών,  ασφαλίσεις κινδύνων κυβερνοχώρου,  αεροπορικές ασφαλίσεις , ομαδικό και επαγγελματικό προσωπικό ατύχημα και κάποια άλλα ακόμη πιοεξειδικευμένα ασφαλιστικά συμβόλαια.Παράλληλα, επεκτείνουμε την πελατειακή μας βάση, πέρα από τους μεγάλους βιομηχανικούς εμπορικούς κινδύνους, και σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκουμε συνεργασίες και με μικρότερους διαμεσολαβητές, τόσο στην Αθήνα όσο και εκτός Αθηνών.

-Θα μας πείτε μια άποψη για το μέλλον του ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ. Το Ταμείο βρίσκεται σήμερα μεταξύ δύο διαφορετικών απόψεων. Εσείς τι λέτε;

ΝΒ: Πρέπει να γεφυρωθούν οι απόψεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Χρειάζεται ένας συμβιβασμός, μια παραδοχή και από τις δύο πλευρές ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Το αμοιβαίο συμφέρον (και προσωπική μου άποψη) είναι να προχωρήσουμε γρήγορα σε μια εξ αρχής αναθεώρηση του καταστατικού του Ταμείου ώστε να είναι ορθολογικότερη(και με μακρύ ορίζοντα) η λειτουργία και να προάγεται η διαφάνεια προς όφελος των εργαζομένων και δικαιούχων.Οφείλουμε να μετρήσουμε και μελετήσουμε με ακρίβεια, κόστη, κινήσεις, εισφορές, δυνατότητες ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, εφαρμογές βέλτιστων πρακτικών. Όλα πρέπει να μετρώνται. Δεν νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τα αριθμητικά στοιχεία. Βάσει μιας κοινά αποδεκτής αναλογιστικής μελέτης,μοιραία, «επί τω έργω» θα εκλείψει ηδιάσταση απόψεωνπου υπάρχει σήμερα, η οποία εν πολλοίς είναι επί επιπέδου προσέγγισης του ίδιου θέματος από διαφορετικές οπτικές.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics