Ο ανασχηματισμός της ασφαλιστικής αγοράς

Συχνά οι εκτιμήσεις πολλών ανθρώπων της αγοράς, αναφέρονται σε αναγκαία συρρίκνωση, σε αναδιάταξη, σε αλλαγή του χάρτη της ασφαλιστικής αγοράς. Μιλούν για περιορισμό του αριθμού των εταιρειών, και επιβίωση μόνο κάποιων...

Του Γιάννη Βερμισσώ

Συχνά οι εκτιμήσεις πολλών ανθρώπων της αγοράς, αναφέρονται σε αναγκαία συρρίκνωση, σε αναδιάταξη, σε αλλαγή του χάρτη της ασφαλιστικής αγοράς. Μιλούν για περιορισμό του αριθμού των εταιρειών,  και επιβίωση μόνο κάποιων… Άραγε μπορεί να συμβεί κάτι σχετικό εφόσον οι εταιρείες πληρούν και θα συνεχίσουν τις υποχρεώσεις φερεγγυότητας, και τις όποιες άλλες εκ του νόμου οριζόμενες προϋποθέσεις;

Πιθανόν ναι, καθώς οι αλλαγές θα οφείλονται – λένε οι υποστηρικτές της άποψης – στην αδυναμία τους να ανταποκριθούν σε αυτά που ζητούνται, σε αυτά που θα αποτελέσουν αιχμή του δόρατος  σε ασφαλιστικά προϊόντα.

 Εάν λοιπόν εδώ έγκειται η επιβίωση είναι πιθανόν όσοι δεν καταφέρουν να εξελιχθούν στην τεχνολογία, να προσαρμοστούν σε επίπεδο παροχών, δεν εξυπηρετούν ή δεν προσφέρουν αυτό που η εποχή θα έχει ανακηρύξει ως «αναγκαίο», τότε ναι ίσως κάποιοι να μην τα καταφέρουν. 

Βέβαια οι πιθανολογίες είναι εύκολες και προφανώς ίσως ενταγμένες στο πεδίο της καταστροφικής αντίληψης που επικρατεί εθιμικά στην Ελλάδα. Όμως αυτό δεν αναιρεί την πιθανότητα να συμβεί η αλλαγή στον χάρτη της αγοράς.

Και αυτό θα ήταν καλό να έλθει με άλλους τρόπους και όχι βίαια με τη συρρίκνωση ή το κλείσιμο κάποιας εταιρείας.

Γι΄αυτό και η προσφιλέστερη λύση που οφείλουν να εγκύψουν οι αρμόδιοι των εταιρειών είναι η συνένωση δυνάμεων.

Η λογική της συνεργασίας παραμένει ως βασικό όχημα για το μέλλον. Μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο σε μια τυχόν κακή εξέλιξη που αφορά την επιβίωση οποιασδήποτε ασφαλιστικής εταιρείας.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics