Ο δρόμος της αγοράς ακινήτων δημιουργεί την ιστορία του

Της Δήμητρας Κουράση. Μια «νέα» άποψη για το επάγγελμα του μεσίτη ακινήτων και τις προοπτικές του μέσα από τις δικές του, ιδέες και «εικόνες» μεταφέρει στο insurance-eea ο κ. Αλέξης Κοντοράβδης Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων..

Της  Δήμητρας Κουράση.

Μια «νέα» άποψη για το επάγγελμα του μεσίτη ακινήτων και τις προοπτικές του  μέσα από τις δικές του, ιδέες και «εικόνες» μεταφέρει στο insurance-eea ο κ. Αλέξης Κοντοράβδης Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων και μέλος της Διεθνούς Ομοσποδνίας Επαγγελματιών Ακίνητης Περιουσίας στην Ελλάδα (FIABCI GREECE).

Αναφέρεται σε προοπτικές του επαγγέλματος και γενικότερα της αγοράς, διακρίνει  βήματα ανόδου έστω και μικρά, αναγνωρίζει ορίζοντες που ανοίγονται στους νέους επιχειρηματίες και φυσικά δεν κρύβεται από τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Ωστόσο  πιστεύει στο μέλλον, πιστεύει στην εξέλιξη και θεωρεί ότι η ανάπτυξη της αγορά ακινήτων ξεκινά  την εμφάνισή της.  Αναλυτικά οι απόψεις του διαρθρώνονται ως εξής:

Γιατί οι νέοι επιχειρηματίες να στραφούν στον κλάδο των μεσιτών;

«Η νέα γενιά, είμαστε εκπαιδευμένοι στη δια βίου μάθηση. Ενδιαφερόμαστε να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα και να εξελισσόμαστε. Το συγκεκριμένο επάγγελμα προσφέρει πολλά. Γνώση, αναγνώριση, προοπτικές, επιτυχίες και φυσικά και απολαβές. Με τις απαραίτητες γνώσεις, τη συνεχή εκπαίδευση, την ενημέρωση και την όρεξη για δουλειά το αποτέλεσμα είναι γοητευτικό. Είναι μία σχέση εργασίας «Δούναι και Λαβείν» : Όσο πιο πολύ ασχοληθεί κανείς, τόσο περισσότερο θα καταξιωθεί».

Μιλώντας για νέους ορίζοντες..

«Μέσω του συγκεκριμένου επαγγέλματος, κερδίζονται πολλές γνωριμίες με πελάτες αλλά και με συναδέλφους. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα όχι μόνο για τοπικές αλλά και για διεθνείς συνεργασίες», ανέφερε υποστηρίζοντας πως η νέα γενιά των μεσιτών εμπλουτίζει συνεχώς τον κλάδο με νέες ιδέες.

Η αγορά ακινήτων

«Η αγορά έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό, με κίνηση να παρατηρείται περισσότερο στις καλές και γνωστές περιοχές τις Ελλάδας, όπως τα πιο γνωστά νησιά (Μύκονος και Σαντορίνη) καθώς και  στα Νότια και Βόρεια προάστια. Οι τιμές είναι σχεδόν στάσιμες, ελαφρώς καθοδικές αλλά παρατηρείται και μια μικρή άνοδος στις περιοχές με μεγάλη ζήτηση».

Αναφορικά με τις επενδύσεις ακινήτων και αν υφίσταται πλέον τέτοιο σενάριο, ο κ. Κοντοράβδης ανέφερε ότι όταν εμφανίζεται μία πραγματικά καλή ευκαιρία ο κόσμος δείχνει την τάση της επένδυσης. Όχι μόνο Έλληνες αλλά και ξένοι επενδυτές αγοράζουν με σκοπό την απόδοση που θα έχουν μέσω του ενοικίου, μισθώνοντας και αυτοί με τη σειρά τους τα νεοαποκτηθέντα ακίνητά τους (τις περισσότερες φορές και επιπλωμένα) για λίγο ή περισσότερο καιρό.

Πέρα από τους επενδυτές, υπάρχουν και οι αγοραστές που θέλουν να μεταφερθούν από ανάγκη σε άλλο μικρότερο ή μεγαλύτερο ακίνητο, αλλά αυτοί είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με το παρελθόν.

Το ανησυχητικό φαινόμενο τις κρίσης πάραυτα αφήνει ακόμη το στίγμα του καθώς αρκετοί Έλληνες πλέον θέτουν προς πώληση μεγάλα ακίνητα με σκοπό είτε να αγοράσουν κάτι μικρότερο είτε να αποπληρώσουν υποχρεώσεις τους και εν συνέχεια να αποταμιεύσουν.

Τάση για ενοικίαση ή πώληση;

«Οι ενοικιάσεις είναι ακόμα σε πρώτη θέση, καθώς καλύπτουν άμεσες ανάγκες, αφού τα οικονομικά των περισσοτέρων Ελλήνων δεν επαρκούν για αγορά ακινήτου. Οι αγοραπωλησίες έχουν αναθερμανθεί το τελευταίο έτος, αρχικά με αφορμή τις τράπεζες που έχουν ξεκινήσει να εγκρίνουν δάνεια, αλλά κυρίως με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές τρίτων χωρών (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητο στην Ελλάδα αξίας 250.000€ και άνω, ώστε να αποκτήσουν την μόνιμη Golden Visa, με την οποία μετακινούνται ελεύθερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η αισιόδοξη προοπτική

 «Η οικονομική κρίση χτύπησε και τον κλάδο των μεσιτών, ήρθε ξαφνικά και επηρέασε πάρα πολύ τους επαγγελματίες της ακίνητης περιουσίας, αφήνοντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εκτός αγοράς εργασίας. Τα τελευταία τρία χρόνια είναι λίγο καλύτερα, και βλέποντας φέτος νέες οικοδομές, μετά από επτά χρόνια, είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι η αγορά θέλει να κινηθεί και ίσως τελικά να βρήκε τον τρόπο μέσα στην κρίση και την αποπνικτική φορολόγηση».

 

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics