Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου στην απονομή βραβείων από το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς σε επιχειρήσεις του νησιού

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση απονομής επιχειρηματικών βραβείων που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης, το Σάββατο 12 Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο «ο Κέφαλος», παράλληλα με την αδελφοποίηση του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας και Ιθάκης με το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. απένειμε βραβείο, μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Σταύρο Σπαθή, στον κ. Παύλο Γερουλάνο για την επιχειρηματική του επιτυχία με τη λειτουργία των Ιχθυοτροφείων Κεφαλληνίας.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις εταιρείες που βραβεύθηκαν από το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης:

“Κάθε ένα από τα βραβεία που απονέμονται σήμερα, κρύβει πίσω του ανθρώπινες ιστορίες. Τις ιστορίες επιχειρηματιών και εργαζομένων που πετυχαίνουν μαζί, δίνοντας καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό. Ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες. Αξιοποιώντας το ταλέντο, την πείρα, τον ενθουσιασμό τους. Οι δικές τους ιστορίες, αλλά και οι ιστορίες χιλιάδων άλλων επιχειρήσεων – στην Κεφαλλονιά, αλλά και σε όλη την Ελλάδα – είναι πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας για όλους μας”.

Δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει και για το κύμα ανατιμήσεων που απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

“Για πολλές επιχειρήσεις το ύψος των ενεργειακών λογαριασμών υπερβαίνει ήδη αυτό του ενοικίου, ενώ σε εξίσου δύσκολη θέση βρίσκονται βεβαίως και τα νοικοκυριά. Και όπως είναι γνωστό, η μειωμένη καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών αποτυπώνεται άμεσα στους τζίρους των επιχειρήσεων. Όταν το εισόδημα δεν φτάνει για να πληρωθεί το ρεύμα και η θέρμανση, κανείς δεν σκέφτεται να πραγματοποιήσει άλλες δαπάνες. Αντί, λοιπόν, για επιστροφή στην κανονικότητα, η αγορά και η κοινωνία βρίσκονται για μια ακόμη φορά σε «λειτουργία επιβίωσης». Για αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων”.

Tην εκδήλωσε άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σταύρος Σπαθής, ενώ  χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αργοστολίου Γεώργιος Τσιλιμιδός, ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγής Καππάτος,  η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Αυγέρη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής και Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ.,Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας, Φώτης Δαμούλος και ο Πρόεδρος του ΕΕΠ, Ιωάννης Βουτσινάς.

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας και Ιθάκηςμε το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, τιμήθηκαν ο Πρόεδρος αυτού, Κώστας Γεωργάκος και ο Γεν. Γραμ. Μπάνε Πρέλεβιτς.

 

Ακολούθησε η απονομή των επιχειρηματικών βραβείων.

Οι επιχειρήσεις και τα πρόσωπα που διακρίθηκαν είναι:

  • Ιχθυοτροφεία Κεφαλληνίας-παρέλαβε ο Παύλος Γερουλάνος
  • Levante Ferries- παρέλαβε ο Στρατης Απέργης
  • Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας «Ορεάλιος Γη»- παρέλαβε ο Φώτης Χαλιώτης
  • Σπυράγγελος Τζωρτζάτος και ΣΙΑ Ε.Ε.- παρέλαβε ο Γιάννης Τζωρτζάτος
  • CBD OIL- παρέλαβε Χάρης Χριστοφοράτος
  • H ομάδα VIBRANT KEFALONIA- παρέλαβαν οι Μιχάλης Κόμης και Δημήτρης Πολλάτος
  • O Στέφανος Βεργωτής- παρέλαβε ο Παναγής Βεργωτής

 Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι Νίκος Υποφάντης και Πάνος Τουμάσης.

Την Κυριακή 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε ο φιλανθρωπικός αγώνας καλαθοσφαίρισης μεταξύ των Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδος και του ΝΕΟΛ στο κλειστό Γυμναστήριο Ληξουρίου, παρουσία του Μπάνε Πρέλεβιτς και πλήθος κόσμου. Οι βετεράνοι καλαθοσφαιριστές εισήλθαν στο γήπεδο συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Σταύρο Σπαθή,τον Γεν. Γραμ Χρήστο Καμπανό και τον Οικονομικό Επόπτη, Γεώργιο Λασκαράτο. Την διοργάνωση χαιρέτησαν ο Βουλευτής Παναγής Καππάτος, ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γεώργιος Κατσιβέλης, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γεώργιος Σταμάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός και εκ μέρους της Προέδρου του Ορφανοτροφείου Ο Σωτήρ, η κα. Μαρία Γεωργοπούλου.

Tην περιγραφή του αγώνα έκαναν οι Γεώργιος Συρίγος και Μάκης Βολτέρας.

Τα έσοδα από την διοργάνωση θα διατεθούν στο ορφανοτροφείο «ο Σωτήρ».

Το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο των Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδος, κ. Χρήστο Κωνσταντινίδη, όλους τους βετεράνους για την σπουδαία συμβολή τους στη προσπάθεια ενίσχυσης του Ορφανοτροφείου, καθώς επίσης τους αθλητές, προπονητές και τις διοικήσεις  των ομάδων ΝΕΟΛ, Ακαδημία Κεφαλονιάς και Α.Σ. Κεφαλληνιακός.

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου του Ε.Ε.Α.:

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να συμμετέχω στην αποψινή γιορτή της επιχειρηματικότητας, εκδήλωση που μου έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθώ ξανά το πανέμορφο νησί σας.

Οφείλω, επίσης, να συγχαρώ τον Πρόεδρο κ. Σπαθή, τη Διοίκηση και τα στελέχη του Επιμελητηρίου Κεφαλλονιάς, για την εξαιρετική πρωτοβουλία και διοργάνωση.

Σήμερα τιμούμε και επιβραβεύουμε τοπικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις, αλλά και για το όραμα και τις αξίες τους.

Που καταφέρνουν να μετατρέπουν τον πλούτο της γης και της θάλασσας, σε ποιοτικά προϊόντα, που κατακτούν τις διεθνείς αγορές. Και επιβεβαιώνουν με τη δραστηριότητά τους, πόσο σημαντικός είναι ο πρωτογενής τομέας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Βραβεύουμε επιχειρήσεις, που τολμούν να κοιτάζουν μακριά, πέρα από τα τοπικά και εθνικά σύνορα και επενδύουν στην εξωστρέφεια.

Επιχειρήσεις με όραμα και αφοσίωση. Που ξεκινούν μικρές και καταφέρνουν να μεγαλώσουν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να στηρίξουν την τοπική ανάπτυξη.

Επιχειρήσεις με συνείδηση και αξίες που λειτουργούν με ευθύνη απέναντι στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Που νοιάζονται, συμμετέχουν, συνεισφέρουν στην τοπική αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Κάθε ένα από τα βραβεία που απονέμονται σήμερα, κρύβει πίσω του ανθρώπινες ιστορίες. Τις ιστορίες επιχειρηματιών και εργαζομένων που πετυχαίνουν μαζί, δίνοντας καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό. Ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες. Αξιοποιώντας το ταλέντο, την πείρα, τον ενθουσιασμό τους.

Οι δικές τους ιστορίες, αλλά και οι ιστορίες χιλιάδων άλλων επιχειρήσεων – στην Κεφαλλονιά, αλλά και σε όλη την Ελλάδα – είναι πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας για όλους μας.

Πηγή αισιοδοξίας είναι, επίσης, η ολοένα και πιο ισχυρή θέληση των τοπικών φορέων να ανοίξουν νέους δρόμους συνεργασίας και εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις.

Η αδελφοποίηση του Επιμελητηρίου Κεφαλλονιάς με το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση. Μια πρωτοβουλία που ενώνει τα δίκτυα, τη γνώση και τις δυνάμεις δύο δραστήριων φορέων, για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε μεγαλύτερες αγορές.

Η υγιής επιχειρηματικότητα, η εξωστρέφεια, η συνεργασία. Είναι τα υλικά για να χτίσουμε την ανάπτυξη που χρειάζεται ο τόπος μας στα επόμενα χρόνια.

Όπως γνωρίζετε καλά, είμαστε στο μέσο μιας ακόμη καταιγίδας.

Πριν προλάβει να αφήσει πίσω της τη δεκαετία των μνημονίων, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία.

Και στη συνέχεια, με μια διεθνή ενεργειακή κρίση, με την εκρηκτική επάνοδο του υψηλού πληθωρισμού και την ακρίβεια, που συνθλίβει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο που πέρασε εκτινάχθηκε στο 7,2% από 6,2% τον Ιανουάριο. Και δυστυχώς θεωρούμε βέβαιο ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση στο επόμενο διάστημα.

Αυτό που κάποιοι θεώρησαν πρόσκαιρο φαινόμενο, αποδεικνύεται τελικά πολύ σοβαρότερο σε διάρκεια και σε ένταση και τα πράγματα αναμένεται να γίνουν χειρότερα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για πολλές επιχειρήσεις το ύψος των ενεργειακών λογαριασμών υπερβαίνει ήδη αυτό του ενοικίου, ενώ σε εξίσου δύσκολη θέση βρίσκονται βεβαίως και τα νοικοκυριά. Και όπως είναι γνωστό, η μειωμένη καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών αποτυπώνεται άμεσα στους τζίρους των επιχειρήσεων. Όταν το εισόδημα δεν φτάνει για να πληρωθεί το ρεύμα και η θέρμανση, κανείς δεν σκέφτεται να πραγματοποιήσει άλλες δαπάνες.

Αντί, λοιπόν, για επιστροφή στην κανονικότητα, η αγορά και η κοινωνία βρίσκονται για μια ακόμη φορά σε «λειτουργία επιβίωσης».

Για αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να υπάρξουν, κατ’ αρχάς, γενναίες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης. Για να μπορέσουν οι κυβερνήσεις να επιδοτήσουν το κόστος των ανατιμήσεων και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους πλέον ευάλωτους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει όσο το δυνατόν εντονότερη πίεση. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος και η πολεμική κρίση στην Ουκρανία, να μετατραπεί εξαιτίας των ανατιμήσεων σε ανθρωπιστική κρίση για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη.

Χρειάζονται, εδώ και τώρα, συγκεκριμένα μέτρα. Για να μην χαθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, για να μη φτωχοποιηθεί ακόμη περισσότερο η ελληνική κοινωνία.

Οι δικές μας διεκδικήσεις είναι γνωστές:

Ζητάμε από την κυβέρνηση να ξαναδεί το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και ταυτόχρονα να εκπονήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ανατιμήσεων, όχι μόνο μέσω κάποιων έκτακτων επιδομάτων, αλλά μέσω της αύξησης του εισοδήματος των πολιτών και της στήριξης των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, επιμένουμε στα αιτήματα μας:

· Για αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια από το 50% στο 75%

· Για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

· Για την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας από 72 σε 120

· Για τη μη επιστροφή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για επιχειρήσεις που επλήγησαν βαρύτατα από την πανδημία, όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Αντιλαμβανόμαστε, σαφώς, τις δημοσιονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα και την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη της αγοράς και της κοινωνίας.

Ζητούμε, επομένως, από την κυβέρνηση να βρει τρόπο να στηρίξει το σύνολο των επιχειρήσεων. Πρέπει οι πόροι της νέας περιόδου να φθάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί μια ανάπτυξη που δημιουργεί ευκαιρίες μόνο για λίγους, αφήνοντας τους πολλούς χωρίς εφόδια, δεν μπορεί να έχει μέλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Το πώς θα πάει τελικά αυτή η χρονιά για την αγορά – αλλά και το πώς θα εξελιχθεί η πορεία της οικονομίας στα επόμενα χρόνια, θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα.

Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη στο πλευρό των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα είμαστε εδώ για να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και τις αγωνίες του επιχειρηματία. Να διεκδικούμε λύσεις και μέτρα. Χωρίς εκπτώσεις και παζάρια. Χωρίς καμία άλλη σκοπιμότητα και εξάρτηση.

Οι επιχειρήσεις του τόπου, επιχειρήσεις όπως αυτές που βραβεύονται απόψε, ήταν και θα παραμείνουν η έμπνευση και η δύναμη, για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.

Να συνεχίσουμε να τιμούμε την εμπιστοσύνη τους. Να τις εκπροσωπούμε με ουσία, με ευθύνη και υπερηφάνεια.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευόμενους. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους.

 

© INSURANCE EEA 2022. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics