Ο Λυσίας και οι επ- εξηγήσεις του κ. Κατρούγκαλου

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Είπε πολλά ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος που ήλθε και μίλησε στο διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.  

Οι συζητήσεις που έγιναν μου θύμισαν τον ΛΥΣΙΑ και τον λόγο «Υπέρ Αδυνάτου». Ο «αδύνατος» στην απολογία του στο δικαστήριο είπε ότι: «Δεν απέχει πολύ από το  να χρωστά ευγνωμοσύνη στον κατήγορο, επειδή του ετοίμασε τη δίκη του η οποία του δίνει αφορμή να λογοδοτήσει για τη ζωή του» ##(ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ).

Ο υπουργός επίμονος και λιγότερο διερευνητικά δεκτικός παρά τις παραδοχές του ότι «η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα ως το πιο ζωντανό κύτταρο της οικονομίας», εξήγησε ότι δε μπορεί να γίνει αλλιώς, και πώς έτσι πρέπει να γίνει για να «στρώσει» η επικίνδυνη κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο ασφαλιστικό.

Υποστήριξε με σθένος την πρόταση της κυβέρνησης. Εξήγησε ότι έρχεται να αλλάξει το παλιό στρεβλό και άδικο σύστημα που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού και λίγο παραπέρα..  (είπε). 

Δήλωσε πώς στο όνομα της βιωσιμότητάς του γίνονται όλα και οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αποτελούν εφαρμογή μνημονιακών υποσχέσεων αλλά επιλογές της κυβέρνησης για να στηριχθούν και να υποστηριχθούν τα μικρά φτωχά και μεσαία εισοδήματα.

Εστίασε στην στήριξη των αδυνάμων την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη.  

Μίλησε για την Εθνική Σύνταξη.

Έταξε πώς θα υποστηρίξει την «νέα αρχή» σε όσους αποφασίζουν να πληρώσουν από την 1.1.2017 τις εισφορές τους και οι οποίοι θα θεωρούνται ενήμεροι. 

Ακόμα ο υπουργός έκανε αναφορά στο 3ο μνημόνιο μιλώντας για συμβιβασμό προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αδρανοποιήσαμε –είπε επίσης-  φιλελεύθερες πολιτικές του μνημονίου και λάβαμε μέτρα ώστε μεταξύ άλλων να αποφευχθεί η 12η κατά συνέχεια περικοπή των συντάξεων. 

Δεν παρέλειψε, ο κ. Κατρούγκαλος, να αναγνωρίσει ότι οι εισφορές είναι υψηλές, από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, όμως αναγκαίες για μια τριετή μεταβατική περίοδο όπου στο τέλος της  θα μπορεί να γίνει και μια ουσιαστική μείωση των εισφορών.

Αναμενόμενα υπήρξε αντίλογος από τους ανθρώπους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της μεταποίησης. Δύο ήταν τα κύρια επιχειρήματα:

  1. Ότι οι υπερ-εισφορές θα οδηγήσουν σε λουκέτο και μαρασμό φέρνοντας αντίθετο αποτέλεσμα από τις κυβερνητικές προσδοκίες περί ανάταξης.
  2. Ότι κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι η κάθοδος της μικρομεσαίας τάξης προς τον πάτο αλλά η άνοδος των ασθενέστερων σε υψηλότερο επίπεδο.

Με την κορυφαία αυτή αντίθεση μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ στην οποία  παρέστη ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος.

## :  Να θυμίσουμε ότι το Υπέρ Αδυνάτου είναι ο ρητορικός δικανικός λόγος του ΛΥΣΙΑ που γράφτηκε μετά από την πτώση των Τριάκοντα Τυράννων και  εκφωνήθηκε στη Βουλή των Αθηναίων από έναν ανάπηρο πολίτη τον (αδύνατο) ο οποίος αγωνίζεται μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου να υπερασπιστεί το δικαίωμά του για συνταξιοδότηση, δικαίωμα που το είχε καταγγείλει ένας συμπολίτης του γιατί το αμφισβητούσε και γιατί τον θεωρούσε ικανό προς εργασία «και τέχνη γνωρίζει, την οποία εξασκεί με άνεση, και δεν συγκαταλέγεται στους ανάπηρους, αφού ανεβαίνει σε άλογα  και συναναστρέφεται με πλούσιους που μπορούν να ξοδεύουν πολλά».

Ο αδύνατος αιφνιδίασε στο δικαστήριο λέγοντας:

«Δεν απέχω πολύ από τα να χρωστώ ευγνωμοσύνη στον κατήγορο, επειδή μου ετοίμασε αυτή εδώ τη δίκη μου δίνεται η αφορμή να λογοδοτήσω για τη ζωή μου», προκαλώντας την προσοχή των βουλευτών – κριτών του και δημιουργώντας την συμπάθειά τους.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics