- 12/03/2026
Ο νέος ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στην σύγχρονη αγορά ασφάλισης
Τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα κατέγραψαν οι συμμετέχοντες στο ειδικό πάνελ του Insurance Forum Athens. Συμπέρασμα κοινό ότι ο ρόλος του σύγχρονου διαμεσολαβητή μεταβάλλεται από απλό πωλητή σε στρατηγικό σύμβουλο, ο οποίος καλείται να γεφυρώσει το κενό προστασίας στην ελληνική αγορά.
Στο πάνελ του συνεδρίου το οποίο είχε ως θέμα «One Industry, Many Roads: Understanding Insurance Distribution» οι κύριοι Νικόλαος Γαβρίλης, Κωνσταντίνος Καλημέρης, Κωνσταντίνος Ρούσσης και Ανδρέας Βασιλείου ανέλυσαν όλα τα νέα στοιχεία που διαμορφώνουν την σύγχρονη διανομή και προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων.
Αναλυτικά:
Ο Νικόλαος Γαβρίλης, Γενικός Γραμματέας ΣΕΜΑ, χαρακτήρισε το έντονο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών που παρατηρείται στον κλάδο ως μέρος ενός φυσιολογικού «κύκλου ωρίμανσης» της αγοράς. Τόνισε ότι η συγκέντρωση σε μεγαλύτερα σχήματα προσφέρει ισχυρότερη διαπραγματευτική ικανότητα, ενώ υπογράμμισε ως αδιαπραγμάτευτη την ελευθερία των πελατών να επιλέγουν τον διαμεσολαβητή της αρεσκείας τους χωρίς περιορισμούς. Αναφερόμενος στην Τεχνητή Νοημοσύνη, σημείωσε ότι παρά τα τωρινά της ελαττώματα, αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που μαθαίνει με γεωμετρική πρόοδο.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Ρούσσης, Πρόεδρος ΕΣΑΠΕ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το χαμηλό επίπεδο ασφάλισης των επιχειρήσεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ 90.000 εταιρείες είναι υποχρεωμένες βάσει νόμου να είναι ασφαλισμένες, μόνο 33.000 διαθέτουν κάλυψη. Ο κ. Ρούσσης εστίασε επίσης στο τεράστιο κανονιστικό βάρος που επωμίζονται τα μικρομεσαία γραφεία, το οποίο απαιτεί χρόνο και κόστος που συχνά είναι δυσβάσταχτα, ενώ επισήμανε και το δημογραφικό πρόβλημα του κλάδου, καθώς δεν εισέρχονται αρκετοί νέοι επαγγελματίες.
Ο κ. Ανδρέας Βασιλείου, πρώην CEO MetLife CEE, εστίασε στην ποιότητα του δικτύου, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις πιστοποίησης, γεγονός που υποδηλώνει ελλιπή προετοιμασία των νέων υποψηφίων. Υπογράμμισε ότι ο σύγχρονος επαγγελματίας πρέπει να αντιλαμβάνεται πλήρως τις δυσκολίες του επαγγέλματος και να επενδύει στην ποιοτική εξυπηρέτηση για να επιβιώσει στον έντονο ανταγωνισμό.