Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς στο ΕΕΑ

«Προσωπικά δεν έχω καμία δυσκολία να πω καθαρά ότι είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας της εγγραφής στα επιμελητήρια και μακάρι να μπορέσουμε στη διάρκεια των δύο ετών που μένουν μέχρι το 2015, να αντιστρέψουμε την διάταξη για την κατάργηση της υποχρεωτικότητ

«Προσωπικά δεν έχω καμία δυσκολία να πω καθαρά ότι είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας της εγγραφής στα επιμελητήρια και μακάρι να μπορέσουμε στη διάρκεια των δύο ετών που μένουν μέχρι το 2015, να αντιστρέψουμε την διάταξη για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας».

Με αυτά τα λόγια που διαπέρασαν θετικά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΕΑ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος δήλωσε μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ξεκαθάρισε την προσωπική του θέση όσον αφορά την νομοθετημένη κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια.  

Η δήλωση που έγινε ευμενώς δεκτή από τα μέλη του ΔΣ έρχεται σαν επιστέγασμα των συνεχών προσπαθειών και των κινητοποιήσεων που πραγματοποίησε σε πολλά επίπεδα το ΕΕΑ προκειμένου να αποτραπεί η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής. Ο κ Σκοδράς απαντούσε έμμεσα έτσι και στο δελτίο τύπου του ΕΕΑ στις 21/2/2013 με το οποίο αποκαλύπτονταν ότι η ΕΕ δεν είναι αντίθετη με την υποχρεωτική συνδρομή που επικαλούνταν αρχικά η κυβέρνηση.  

Η επίσκεψη του κ Σκοδρά πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του ΕΕΑ για να γίνει ενημέρωση και διάλογος για καυτά θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες. Ο κ Σκορδάς επανέλαβε τις βασικές κυβερνητικές θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και για να βγει η χώρα στην ανάπτυξη. Δεν έλειψαν οι εντάσεις από τη συζήτηση η οποία κατά γενική ομολογία ήταν υψηλού επιπέδου, παραγωγική, ζωντανή και με συχνές αντιπαραθέσεις θέσεων και επιχειρημάτων.  

Συνοπτικά ο κ. Σκορδάς, αναφερόμενος σε σειρά από προβλήματα των επαγγελματιών, είπε:

1.    Αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση στην οικονομία και στην αγορά δεν είναι καλή. Ωστόσο δεν βρισκόμαστε σε «βαθύ σκοτάδι». Πιστεύω ότι η ισορροπία αρχίζει σταδιακά να επανέρχεται στην οικονομία.  

2.    Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο της ανάπτυξης που θέλουμε και να προτάξουμε αντί του καταναλωτικού το παραγωγικό μοντέλο.  

3.    Γίνεται μεγάλη δουλειά στου υπουργείο Ανάπτυξης για την τροποποίηση και απλοποίηση των αγορανομικών διατάξεων. Ήδη καταφέραμε τα 360 άρθρα της αγορανομικής διάταξης (14/89) να τα κάνουμε 140!

4.    Απλοποιούμε το μοντέλο πρόσβασης στις κρατικές προμήθειες ώστε να έχουν όλοι δυνατότητα πρόσβαση.  

5.    Έχουμε προτείνει αλλαγές στις εκπτώσεις και προσφορές για να λειτουργήσουν καλύτερα αυτοί οι θεσμοί.  

6.    Η πρόταση για την ελεύθερη λειτουργία τις Κυριακές, των καταστημάτων κάτω των 250 τ.μ., είναι σε διάλογο. Μιλάμε για προαιρετικό άνοιγμα ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Όποιος θέλει ανοίγει όποιος θέλει δεν ανοίγει.

7.    Ήταν θετικό που περάσαμε το ΓΕΜΗ μέσα από τα επιμελητήρια αλλά υπάρχουν ακόμη προβλήματα και γραφειοκρατία στη λειτουργία του που ταλαιπωρούν τους επιχειρηματίες.

8.    Τα ελληνικά επιμελητήρια κινούνται πλέον σε οργάνωση κατά τα πρότυπα της ΕΕ και αυτό είναι θετικό.  

9.    Έχουμε εξασφαλίσει 800 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μέσω ΕΤΕΑΝ θα τα διαθέσουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδύσεις.  

10.    Θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για τη καλή λειτουργία του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο για τις μικρές επιχειρήσεις.  

Ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω σε ειδικά επαγγελματικά θέματα.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics