Ι. Τοζακίδης: Ραγδαίες αλλαγές στην αγορά-Επιτακτική η είσοδος νέων ανθρώπων- Η εποχή της εμπειρικής σπουδής περνά στο παρελθόν

Συνέντευξη του Ι. Τοζακίδη στον Γιάννη Βερμισσώ

 

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠΕ κ. Γιάννης Τοζακίδης μιλά στο insuranceeea για τον δυναμικό ρόλο της οργανωμένης ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και την σημασία της ενεργούς συμμετοχής των επαγγελματιών στα Σωματεία.  Καταθέτει την εμπειρία του για την Συλλογικότητα και την πρακτική που εξελικτικά ακολουθείται για την επίλυση όσων απασχολούν τον κλάδο. Εξηγεί την παγκοσμιοποίηση που εισάγει στην αγορά το συνέδριο της GAMA και τα όσα ο Οργανισμός προσφέρει σε όσους επιθυμούν να προσεγγίσουν ότι πιο σύγχρονο σχετίζεται με την πρόοδο του επαγγέλματος. Προσδιορίζει το μέλλον των φυσικών δικτύων, σκιαγραφεί το προφίλ του σύγχρονου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και τονίζει τον κομβικό ρόλο του Συντονιστή στην εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης.

 

 • Ποιος θεωρείτε ότι είναι σήμερα ο ρόλος της ΕΣΑΠΕ. Τι καλείται να “υπηρετήσει” η Ένωση και με ποιόν στόχο

 Η ΕΣΑΠΕ ιδρύθηκε το 1986 και ήδη διανύει 4 δεκαετίες λειτουργίας. Και επειδή ο κόσμος άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει, εμείς προσαρμοζόμαστε. Δηλαδή αλλάζουμε και Εμείς,  έχοντας ως στόχο να είμαστε σύγχρονοι και χρήσιμοι. Έτσι, σήμερα θα μπορούσα να συνοψίσω σε 7 βασικά σημεία την  εξελικτική φιλοσοφία μας :

 1. Να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της Ασφαλιστικής Αγοράς
 2. Να βοηθήσουμε τα μέλη μας να αναπτύξουν Νέους Ασφαλιστικούς Πράκτορες, Νέους Συντονιστές, υποστηρίζοντας παράλληλα τους έμπειρους Συντονιστές
 3. Εξωστρέφεια
 4. Συμμετοχή και συνεργασίες
 5. Ενότητα με Σωματεία Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης για κοινά θέματα και διεκδικήσεις
 6. Ενημέρωση για το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Πράκτορα
 7. Διεκδικήσεις – Δράσεις – Διασφάλιση δικαιωμάτων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

 

 • Η αποδοχή της ΕΣΑΠΕ από τον κλάδο (τους επαγγελματίες) πως είναι σήμερα, πόσο σας απασχολεί αυτό και που επιδιώκεται να την φθάσετε.

 

Η αποδοχή της ΕΣΑΠΕ (www.esape.gr) από τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές αλλά και τις Ασφαλιστικές Εταιρείες βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια.  Σταδιακά έγινε μία σημαντική προσπάθεια από όλα τα ΔΣ, να συμμετέχουμε προγραμματισμένα και δυναμικά με σκοπό την επίλυση πολλών θεμάτων που απασχολούν την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει τέλος διότι οι καθημερινές εξελίξεις και οι αλλαγές στην Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά είναι συνεχείς. Θέματα, όπως οι όροι συμβάσεων, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, οι αυξήσεις ασφαλίστρων στην υγεία, η απαλλαγή ασφαλίστρων για την προστασία περιουσίας των Πολιτών κλπ. είναι μία μάχη καθημερινή. Τα δύσκολα θέματα δεν λύνονται απλώς με το να τα συζητάμε. Η ουδετερότητα και η αδιαφορία σημαίνει στασιμότητα. Όλοι μας χρειάζεται να συμμετέχουμε εθελοντικά και οργανωμένα μέσω των Σωματείων.

Στην ΕΣΑΠΕ έχουμε υιοθετήσει κάποιες αξίες που πιστεύουμε ότι βοηθάνε στην ανάπτυξη.

 • Δουλεύουμε ως ΔΣ με πλήρη ομοφωνία
 • Σεβόμαστε τις απόψεις όλων
 • Δεν κάνουμε άγονη κριτική
 • Διεκδικούμε το δίκαιο των μελών μας
 • Δίνουμε χώρο στους νέους
 • Μοιραζόμαστε γνώσεις χωρίς φόβο

Η ΕΣΑΠΕ είναι η μοναδική Ένωση Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Αριθμεί σήμερα περισσότερα από 350 μέλη με συνεχή ανοδική πορεία, εκπροσωπώντας το αποκλειστικό και ελεύθερο δίκτυο.

 

 • Με ποιες ενέργειες θα γίνει αυτό. Τι έχετε ως πρώτο σχεδιασμό καθορίσει και πώς θα συνεχίσετε (τα βήματά σας)

 Οι ενέργειες που έχουμε κάνει σταδιακά, ήδη αποδίδουν υπεραξία και κύρος για όσους θέλουν να είναι μέλη της Ένωσής μας, έχοντας ανταποδοτικότητα. Πριν 1 χρόνο άλλαξε όνομα, όχι όμως ρόλο. Αλλάξαμε Καταστατικό δίνοντας έμφαση στην ευελιξία και στον εκσυγχρονισμό μέσα από τα άρθρα του. Αναπτύξαμε ένα memorandum εκπαιδευτικής συνεργασίας με το ΕΙΑΣ, με στόχο :

 • την ανάπτυξη Νέων Ασφαλιστικών Πρακτόρων
 • προγράμματα εκπαίδευσης Νέων Συντονιστών.
 • ανάπτυξη δεξιοτήτων των έμπειρων μέσα από την GAMA Global Hellas.
 • ανάπτυξη εξειδικευμένων webinars.

Κάθε χρόνο εδώ και 9 χρόνια διοργανώνουμε το μεγάλο εκπαιδευτικό συνέδριο της GAMA Global Hellas, συμμετέχοντας 20 Ασφαλιστικές Εταιρείες από Ελλάδα και Κύπρο και πολλοί Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές. Εκπροσωπούμε το επίσημο παράρτημα της GAMA Global Hellas (www.gamahellas.com) για Ελλάδα και Κύπρο και έχουμε κερδίσει,  με την ποιότητα και το κύρος, την απόλυτη εμπιστοσύνη του Παγκόσμιου Οργανισμού. Πρόσφατα αποφοίτησαν με το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης SQF 3 European Insurance Intermediary (European Insurance Intermediary (EII) – eficert), 37 Συντονιστές και Συνεργάτες τους και επίσης, ολοκλήρωσαν,  εν μέσω πανδημίας, 110 μέλη μας  το μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “DIPLOMA IN SALES MANAGEMENT AND SALES FORCE MANAGEMENT”,  συνεχίζοντας με ενέργειες και δράσεις.

 

 • Η διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου με την GAMA που αποβλέπει, και πώς θα το εξελίξετε . Ποια είναι η πρόσφατη εμπειρία σας και ο απολογισμός σας ως προς το τι προσέφερε.

 Η διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου από την ΕΣΑΠΕ έχει ήδη ολοκληρώσει έναν κύκλο 9 ετησίων συνεδρίων. Η συνεχής εμπιστοσύνη Ασφαλιστικών Εταιρειών & Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών να συμμετέχουν αδιαλείπτως κάθε χρόνο δείχνει την ποιότητα και το κύρος του. Μην ξεχνάμε ότι, εμείς δεν οργανώνουμε ένα ασφαλιστικό συνέδριο αλλά εκπαιδευτικό, με πρακτικές άμεσα εφαρμοσμένες και προσφέρουμε ένα ουδέτερο έδαφος όπου εταιρείες, σύνεδροι, μέλη GAMA Global μοιράζονται τις γνώσεις & εμπειρίες τους, Διακεκριμένοι Επαγγελματίες της Ασφαλιστικής Αγοράς από ΗΠΑ προσφέρουν απλόχερα την εμπειρία τους. Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω, είναι ότι, ο κορμός της GAMA Global Hellas δεν είναι μόνο το συνέδριο. Τα μέλη της έχουν πρόσβαση σε 2 site με ελάχιστη συνδρομή από όπου αντλούν απεριόριστη και διαρκή γνώση. Το Ελληνικό site μεταφρασμένο περιέχει ένα τεράστιο πλούτο γνώσεων με άμεση εφαρμογή. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι εν κατακλείδι είναι η συμμετοχή, ο εθελοντισμός, συμμετέχοντας ισότιμα.

 

 • Σκέπτεστε κάτι διαφορετικό ή θα συνεχίσετε στο ίδιο (και για ποιόν λόγο) μοτίβο.

 Η αλήθεια είναι ότι, κάθε χρόνο, εδώ και χρόνια ξεκινάμε να σκεφτόμαστε από την αρχή κάτι νέο, κυρίως με μηνύματα που έχουν διάρκεια. Το συνέδριό μας δεν είναι συνέδριο ενθουσιασμού που κρατάει λίγο. Είναι ένα εκπαιδευτικό συνέδριο που θα βοηθήσει τους σύνεδρους να εμπνευστούν, εφαρμόζοντας στην πράξη ένα νέο πλάνο για τη δουλειά τους στο άμεσο μέλλον. Μεγαλύτερη έμφαση θα δώσουμε μέσω του Board & της ΕλλαδοΚυπριακής Επιτροπής στο να γίνει περισσότερο διαδραστικό και με συμμετοχή ομάδων εργασίας.

 

 • Πως βλέπετε τον μελλοντικό επαγγελματία της αγοράς; Πως θα κινείται και πώς θα προωθεί ασφάλειες. Οι διεθνείς προσομοιώσεις έχουν προσδιορίσει κάποιο προφίλ και ποια είναι και η δική σας άποψη-εκτίμηση με βάση την εμπειρία σας στην αγορά..

 

Το μέλλον ήρθε γρήγορα. Η πανδημία στην ουσία, εκ του αποτελέσματος, έφερε ταχύτατες εξελίξεις. Γρήγορη προσαρμογή των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών σε μία ρεαλιστική πραγματικότητα. Η ανταπόκριση εταιρειών και Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης ήταν ιδιαίτερα σημαντική με την υιοθέτηση χρήσης της τεχνολογίας, της αλλαγής κουλτούρας, της γρήγορης πληροφόρησης, της ευκολότερης οργάνωσης δουλειάς και της εξοικονόμησης  χρόνου. Τα ανωτέρω ήδη μας δίνουν το προφίλ του σύγχρονου επαγγελματία Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή. Εκείνο που θέλω κυρίως να τονίσω, είναι ότι, το μέλλον των φυσικών δικτύων είναι οι νέοι επαγγελματίες ηλικιακά, μορφωμένοι, ευέλικτοι, με συγκροτημένη σκέψη και υψηλού επιπέδου τεχνολογική κατάρτιση. Η αγορά μας χρειάζεται νέους ανθρώπους και όσοι είμαστε παλαιότεροι πρέπει να βοηθήσουμε και να τους συμβουλέψουμε να ακολουθήσουν την καριέρα του Ασφαλιστικού Πράκτορα. Η εποχή «σπουδάζω» στην αγορά, ανήκει στο παρελθόν. Οι εμπειρίες και τα βιώματα έρχονται με την καθημερινότητα.

 

 • Ένα μήνυμα σας προς την αγορά, ένα σύνθημα, μια προτροπή.  

 Το μέλλον ανάπτυξης της Ιδιωτικής Ασφαλιστικής Αγοράς ανήκει στα φυσικά δίκτυα και ο Συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξής της.-

© INSURANCE EEA 2023. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics