Οι ευθύνες όλων την 11η Νοεμβρίου ΗΜΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ημέρα επετειακή για την αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης η 11η Νοεμβρίου. Γιορτάζεται ο κλάδος, η συμβολή του, η εξέλιξή του, η παρουσία του στα οικονομικά δρώμενα. Και πράγματι αποδεικνύεται πώς ο τομέας, και μεγαλώνει και επιτυχίες έχει και κερδίζει έδαφο

Του Γιάννη Βερμισσώ

Ημέρα επετειακή για την αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης η 11η Νοεμβρίου. Γιορτάζεται ο κλάδος, η συμβολή του, η εξέλιξή  του, η παρουσία του στα οικονομικά δρώμενα. Και πράγματι αποδεικνύεται πώς ο τομέας, και μεγαλώνει και επιτυχίες έχει και κερδίζει έδαφος παντού και σε όλα. 

Η αξιοπιστία του αναγνωρίζεται, η αντοχή του στην οικονομική  κρίση αναγνωρίζεται και αυτό αποδεικνύεται. Η πρόοδος εμφανής και ουσιαστική. Όλα αυτά τα θετικά που βρίσκουν αντίκρισμα και πώς;

Στους πολίτες στις επιχειρήσεις, στο κράτος πως φαίνεται ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης και πόσο έχει ενταχθεί στην καθημερινότητά τους; Ποια είναι η σχέση που έχει διαμορφωθεί;

Θα λέγαμε ότι στο ελληνικό έδαφος είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο σε σχέση με άλλες αγορές.  Η ιδιωτική ασφάλιση δεν έχει μπει δραστικά στην καθημερινότητα. Παραμένει κοντά αλλά ταυτόχρονα και μακριά.

Πολλοί το αποδίδουν στην ασφαλιστική συνείδηση. Δεν έχει αναπτυχθεί και δεν έχει καλλιεργηθεί, λένε. Άλλοι μιλούν για έλλειψη ενημέρωσης.  Όμως αυτό μπορεί να ευσταθεί σε επίπεδο μιας απλής καθημερινότητας ενός πολίτη.

Δε μπορεί να ευσταθεί σε επίπεδο επιχειρήσεων όπου η ασφάλισης είναι το άπαν ούτε σε επίπεδο κράτους όπου θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη γνώση, τη δυναμική, την ευρωστία των ιδιωτικών ασφαλιστικών και να δημιουργήσει ένα ισχυρό Συνταξιοδοτικό-Ασφαλιστικό ένα ισχυρό σύστημα Υγείας ακόμα και ένα ισχυρό σύστημα Κοινωνικής Προστασίας (σε κάθε επίπεδο). 

Καταλαβαίνουμε ότι όσο και να αιτιολογείται η άγνοια σε μια οικογένεια, ή η αδυναμία της να πληρώσει για να έχει, δεν μπορεί να αιτιολογηθεί η στάση του κράτους ή των επιχειρήσεων.

Εκεί τα πράγματα είναι αλλιώς. Εκεί δε μπορούμε να μιλάμε για έλλειμμα στην ασφαλιστική συνείδηση. Η εκδοχή αυτή δεν ευσταθεί. Ενα κράτος ιδιαίτερα, δεν επιτρέπεται να αφήνει στην τύχη, ή να στηρίζει σε ξύλινα πόδια τη βιωσιμότητα συστημάτων που αποδίδουν όφελος στην κοινωνία, λειτουργούν συμπληρωματικά με την οικονομία και αποτελούν βάση για την ευημερία και την εξέλιξη πολιτών και κράτους. Άρα το κράτος έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες.

Την ίδια ευθύνη έχουν και οι εκπρόσωποι του τομέα  ιδιωτικής ασφάλισης απέναντι στις επιχειρήσεις τους  και το κοινωνικό έργο που αυτές επιτελούν. Έχουν ευθύνη να γίνει και στην Ελλάδα ότι γίνεται στις άλλες χώρες. Έχουν την ευθύνη να συμβάλλουν στη σύγκλιση.

Ας πάψουμε να μιλάμε όλη την ώρα για ασφαλιστική συνείδηση. Θα έλθει σταδιακά εάν αναπτυχθούν άλλες δομές.

Ας σταθεί λοιπόν, αυτή η ΗΜΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ στην Ελλάδα, αφορμή για να αναλογιστούν όλες οι πλευρές τη δική τους συμμετοχή,  το χρέος, την υποχρέωση, να χαράξουν μια νέα καλύτερη πορεία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία που σημαίνει «πιο φιλική ασφάλιση» , και πιο ενταγμένη «σε μια δομική διαδικασία με τους κρατικούς φορείς» ώστε να κερδίσουμε την μεγάλη μάχη για το Συλλογικό καλό.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics