Όλοι ανατιμούν και οι ασφαλιστικές φοβούνται…

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Για ποιό λόγο δε συνέβη το ίδιο στην ασφαλιστική αγορά η οποία "παίζει στα ζάρια" το μέλλον της προκειμένου τι;;; Να κερδίσει εύνοια της πολιτικής ηγεσίας, να δείξει στους αδιάφορους πελάτες τους αυτοκινήτου πως "κάνει ότι μπορεί" για να είναι φιλική και προσιτή;

Μήπως θέλει να δείξει καλό πρόσωπο για να κερδίσει κάτι άλλο από την κυβέρνηση; Τι θέλει η ασφαλιστική αγορά;
Οπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο "διαγκωνίζονται οι εταιρείες" ακόμα σχετικά με το ποιός θα βάλει το "μικρό καπέλο". Και πράγματι αυτοί που ακόμα το σκέπτονται ή που είναι βέβειοι ότι θα ακολουθήσουν τον ρου του καπέλου στα ασφάλιστρα δεν έχουν μιλήσει.

Αντίθετα οι βέβαιοι για την απορρόφηση μίλησαν  δηλώνοντας ότι οι φοροαυξήσεις απορροφώνται. Χθες, η  ERGO και η INTERLIFE αποτύπωσαν με την άμεση ανακοίνωσή τους την προθυμία τους να ανακουφίσουν τους υφιστάμενους πελάτες τους από την αγωνία της αύξησης των ασφαλίστρων και ενδεχομένως να πάρουν και κάποιους άλλους από την ελεύθερη αγορά.  Βέβαια δεν είναι μόνο θέμα προθυμία αλλά και θέμα αντοχής.

Οι εταιρείες -αυτές- δείχνουν ότι μπορούν να εκτονώσουν τις πιέσεις και να μειώσουν κέρδη και να συνεχίσουν "σαν να μην έγινε τίποτα". Ομως υπάρχουν και οι άλλοι οι οποίοι δε μπορούν να κινηθούν ανάλογα. Δεν είναι θέμα στρατηγικής. Είναι θέμα επιβίωσης. Η "μαύρη τρύπα"  που δημιουργείται είναι μεγάλη και μη διαχειρίσιμη, Γι΄αυτό και δεν μπορούν να την ενσωματώσουν στην λειτουργία τους. Οσοι μπορούν και το έχουν αποδείξει ότι οι κεφαλαιακές αντοχές τους είναι αν-οριακές, παίρνουν την απόφαση και συνεχίζουν.

Το σύνολο της αγοράς ακόμα κοντοστέκεται και έχει διλήμματα. Αραγε γιατί υπόκεινται στην αγωνία της λάθους επιλογής και δε συνεχίζουν όπως οι άλλοι κλάδοι της αγοράς. Μήπως δεν αγόρασε ο καταναλωτής κάτι που επιβαρύνθηκε στο ράφι; Μήπως έκανε μποϊκοτάζ στα αλλοδαπά προϊόντα. Μόνο την ασφάλισή του θα κόψει για τα ελάχιστα ευρώ στο εξάμηνο; Φοβικές αναιτιολόγητες νοοτροπίες…

© INSURANCE EEA 2022. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics