«Ώρα για κυβερνητικό έργο με στόχο την ανάκαμψη»

«Ώρα για κυβερνητικό έργο με στόχο την ανάκαμψη»

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΕΑ κ. Ι. ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ για το εκλογικό αποτέλεσμα

 

 
Άλλη μία εκλογική αναμέτρηση τελείωσε και πλέον καταχωρήθηκε στην Ιστορία. Ο λαός αποφάσισε να δώσει το δικαίωμα της «δεύτερης ευκαιρίας» στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ.
 
Οφείλουμε να συγχαρούμε τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική νίκη του και να ευχηθούμε να τα καταφέρει στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Παράλληλα θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι η χώρα έχει κυβέρνηση, αποφεύγοντας έτσι το χάσιμο πολυτιμου χρόνου και την πιθανότητα που υπήρχε για επαναληπτικές εκλογές αν δεν σχηματιζόταν άμεσα κυβερνητικό σχήμα.
 
Απεφεύχθη έτσι ο κίνδυνος της ακυβερνησίας, κάτι που θα ισοδυναμούσε με ολοκληρωτική καταστροφή για την ελληνική οικονομία. Γιατί οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ότι τα πολύ δύσκολα και τα σοβαρά είναι μπροστά μας και δεν υπάρχει καθόλου καιρός για χάσιμο.
 
Αυτό που αναμένουν με αγωνία οι άνθρωποι της αγοράς, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, είναι η πολιτική σταθερότητα και ο σχεδιασμός για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έξοδο από την κρίση. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η επτάμηνη θητεία της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ στην εξουσία της χώρας, έχει «προικίσει» με περισσότερη σοφία και οπωσδήποτε εμπειρία τις ηγεσίες καιτα στελέχη τους γιατί η αλήθεια είναι ότι είδαμε ελάχιστα δείγματα κυβερνητικού έργου το προηγούμενο διάστημα.
 
Κατανοούμε απολύτως ότι έπρεπε να προηγηθεί η πολύμηνη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Τώρα όμως, μετά και την συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί ουσιαστικό έργο. Οι εξαγγελίες για την στήριξη των επιχειρήσεων, η κατάρτιση ενός αποτελεσματικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα δίνει προοπτική στη χώρα, η άμεση άρση των τραπεζικών περιορισμών, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουν «σχέδια επί χάρτου».
 
Η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά προβλημάτων που αν δεν τα επιλύσει σύντομα, τότε η εξέλιξη θα είναι δραματική.
 
Για παράδειγμα, στις 30 Σεπτεμβρίου –σε λίγες μέρες δηλαδή- λήγει η περίοδος Χάριτος που είχε δοθεί για τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές, απόρροια των capital controls. Τι θα κάνει η κυβέρνηση για όλους αυτούς τους επιχειρηματίες που κινδυνεύουν από τον Τειρεσία;
Πότε θα βρεθούν τα ισοδύναμα για να αποκατασταθούν αδικίες που φέρνει η νέα συμφωνία με τους δανειστές, κάτι που έχουν παραδεχθεί και κυβερνητικά στελέχη ότι απαιτείται να γίνει; Πως θα ενισχύσει την υγιή επιχειρηματικότητα, ώστε και να αποφευχθεί το «λουκέτο» αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης;
 
Είναι καίρια ερωτήματα που οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν ΤΩΡΑ. Διαφορετικά σε λίγους μήνες θα ξανασυζητάμε για επιβολή νέων επώδυνων μέτρων, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αντέχουν ούτε η οικονομία μας, ούτε και η κοινωνία.
 
Σε κάθε περίπτωση το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας δηλώνει πρόθυμο να στηρίξει το κυβερνητικό έργο, αρκεί να υπάρχει ένας σαφής προσανατολισμός εξόδου από την κρίση και ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα στοχεύει στην ανάκαμψη και την αναδιάρθρωση του κράτους.
© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics