Οργανωμένη αντιμετώπιση & προστασία από τους σεισμούς

Του Γιάννη Βερμισσώ

Η νέα σεισμική δραστηριότητα στη Δ. Ελλάδα καταδεικνύει ότι ο σεισμός  παραμένει μια μεγάλη απειλή για τον κάθε κάτοικο της χώρας. Ταυτόχρονα είναι και μια μεγάλη πρόκληση για την ιδιωτική ασφάλιση. Όμως διαπιστώνεται ότι υπάρχει ακόμα άγνοια ή και «καιροσκοπισμός» λόγω τυχαίων αναφορών και άλλα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το θέμα της οργανωμένης προστασίας των πολιτών από τους σεισμούς είναι «ανοικτό» και έχει τεθεί και στο τραπέζι του διαλόγου που αναπτύσσει ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης δεδομένου ότι όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει το θέμα οργανωμένα. Είχε επισημανθεί και από τους ειδικούς ότι κάθε χώρα (από τις άλλες της Ευρώπης) έχει δημιουργήσει ένα όργανο-φορέα πολλές είτε κρατικό είτε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφάλιση απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Άλλες χώρες εστιάζουν στις χαλαζοπτώσεις, άλλες στους ανεμοστρόβιλους και άλλες στους σεισμούς , ανάλογα με το τι έχει αποδειχθεί ότι τις πλήττει.

Στο πνεύμα αυτό και στην ελληνική επικράτεια υπάρχει ανάγκη και εξετάζεται ακόμα σε επίπεδο θεωρητικό, να δημιουργηθεί ένας φορέας ακόμα και με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο και η Ελλάδα να αποκτήσει υποδομή στην προστασία από τους σεισμούς.

Ωστόσο κατά πληροφορίες συγχέεται ακόμα η οργανωμένη αντιμετώπιση με την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία αυτόνομα και σήμερα παρέχει αυτή την κάλυψη σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προστατευθούν από κινδύνους φυσικών φαινομένων μεταξύ αυτών και ο σεισμός. Όμως αυτό δεν σχετίζεται με την ανάληψη πρωτοβουλίας από το κράτος να δημιουργήσει μια νομική οντότητα λαμβάνοντας τα πρότυπα άλλων χωρών τα οποία και θα προσαρμόσει στις ανάγκες της Ελλάδος.

Το πρόσφατο στη Δυτική Ελλάδα 

Η σεισμική πρόσφατη δραστηριότητα στη Δ.  Ελλάδα οδήγησε τους αρμοδίους σε δηλώσεις οι οποίες αναφέρονται και στη σεισμική θωράκιση της περιοχής και σε προσεκτικούς χειρισμούς-δηλώσεις που δεν προκαλούν εντυπώσεις. Όμως αυτό δεν έχει σχέση με την ανάγκη δημιουργίας ενός Φορέα αρμόδιου με το θέμα που θα απαλείψει το φαινόμενο της έκτακτης παρέμβασης του κράτους και των αποζημιώσεων κατά περίπτωση.

Για λόγους ενημέρωσης χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, με αφορμή τη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα βορειοδυτικά της Πρέβεζας δήλωσε ότι «η θωράκιση της Δυτικής Ελλάδας είναι σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός».

Επίσης ο  κ. Λέκκας ενημέρωσε τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου για τις ενέργειες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί εκ μέρους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Αναφέρθηκε στη  συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με την οποία πραγματοποιήθηκε ετήσια  επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία.

Επίσης ο καθηγητής επισήμανε στους συναδέλφους του σεισμολόγους πώς οφείλουν  να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics