Παγκόσμιες ανατροπές στον κλάδο υγείας

Λύσεις για να διασφαλιστεί η υγεία και η πληρότητα των παροχών στην 3η ηλικία αναζητούνται από τους αρμόδιους φορείς – και τις ασφαλιστικές εταιρείες- που ασχολούνται με τον τομέα καθώς διακρίνεται ότι η αύξηση του προσδόκιμου δημιουργεί νέες ανάγκες...

Του Γιάννη Βερμισσώ 

Λύσεις για να διασφαλιστεί η υγεία και η πληρότητα των παροχών στην 3η ηλικία αναζητούνται από τους αρμόδιους φορείς – και τις ασφαλιστικές εταιρείες-  που ασχολούνται με τον τομέα καθώς διακρίνεται ότι η αύξηση του προσδόκιμου δημιουργεί νέες ανάγκες στις οποίες τα κράτη, οι οικονομίες (ασφαλιστικά συστήματα) και ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να καλύψει.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του insurance- eea  από αρμόδιες πηγές, πρόκειται για τη σημαντικότερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με αποφάσεις καθώς η ικανοποίηση των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η παροχή βοήθειας σε γενικές και ειδικές περιπτώσεις, δείχνει να μη μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς με τα ισχύοντα. Ακόμη και το Σκανδιναβικό προηγμένο μοντέλο μοιάζει να χρήζει βελτιώσεων για να καλύψει την ταχύτητα των αλλαγών που συμβαίνουν στον τομέα των ασφαλιστικών συστημάτων σε συνδυασμό με τις εξελίξεις της τεχνολογίας, τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης ασθενειών και όλα όσα συνιστούν παραμέτρους του συστήματος υγείας. Το «πακέτο» αυτό προβληματισμού απασχολεί και την  Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών,  και αποτελεί την πολύ σημαντική πρόκληση για τις κυβερνήσεις των κρατών και τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Πέραν της συνεργασίας που θα πρέπει να διευρυνθεί εκεί που υπάρχει μεταξύ κράτους και ιδιωτών, (στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη) θα πρέπει να εξεταστούν και τα προγράμματα υγείας και σύνταξης που παρέχονται αυτόνομα από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψουν. 

Η παγκόσμια συζήτηση που έχει ανοίξει και εξελίσσεται ραγδαία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε εθνικό επίπεδο σηματοδοτώντας αλλαγή αντιλήψεων και νοοτροπίας.

Τα ελληνικά στοιχεία όπως έχουν παρουσιαστεί από αρμόδιους ερευνητές δείχνουν ότι οι έλληνες δαπανούν – ζεστό χρήμα- ένα τεράστιο ποσό (συνολικά 5 δις ευρώ) για να πληρώσουν ιατρικές υπηρεσίες. Αυτό οφείλεται και στο ότι το φακελάκι παραμένει και αυξάνεται και στο ότι δεν υπάρχει κάλυψη υγείας χωρίς χρήματα από τον δημόσιο τομέα.

Ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί ως  ικανό κίνητρο για την πολιτεία να ανοίξει τον διάλογο και να πράξει ανάλογα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να διασφαλίσει τις γενιές που θα περάσουν στην τρίτη ηλικία τα επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι ο παγκόσμιος προβληματισμός έγκειται στο ότι οι συντάξεις των δημοσίων συστημάτων δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν τις ανάγκες που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν για να στηριχθεί το σύστημα παροχών περίθαλψης στην 3η ηλικία.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics