Παρεμβάσεις στις ασφαλίσεις Υγείας καθώς κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε συρρίκνωση

του Γιάννη Βερμισσώ

Τα κόστη της ιδιωτικής Υγείας εξαιτίας των οποίων διαμορφώνονται διαρκώς και υψηλότερα τα ασφάλιστρα των αντίστοιχων προγραμμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκονται υπό εξέταση από τους αρμοδίους και αναμένονται παρεμβάσεις που θα επιφέρουν διαφάνεια, ανταγωνισμό στις χρεώσεις και πιθανόν να συντελέσουν στην συγκράτηση της ανοδικής πορείας.  Το δεδομένο που αποδεικνύει την υφιστάμενη παράλογη κατάσταση είναι ότι στα ασφαλιστήρια συμβόλαια οι χρεώσεις των νοσοκομείων είναι υψηλότερες από τις περιπτώσεις όπου οι ασθενείς δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Από αυτή την αφετηρία ξεκινούν και οι προσεγγίσεις των αρμοδίων οι οποίοι επιδιώκουν να απαλειφθεί αυτή η διάκριση και ταυτόχρονα να επέλθει μεγαλύτερη διαφάνεια στην σχέση μεταξύ ιδιωτικών νοσοκομείων -ασφαλιστικών εταιρειών -καταναλωτών και τα όσα αφορούν τα ασφαλιστήρια προγράμματα Υγείας.

Η ανάγκη παρέμβασης είναι μεγάλη καθώς σήμερα οι συνθήκες βρίσκονται σε ένα επικίνδυνο για όλους όριο: οι αυξήσεις που γίνονται στα προγράμματα Υγείας προκαλούν φυγή περιπτώσεων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν του κόστους και διακόπτουν το ασφαλιστήριό τους,  δυσχεραίνουν την είσοδο νέου πελατολογίου και φυσικά προκαλούν ανησυχία στις εταιρείες για το μέλλον.  Μέσα αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον η αναζήτηση “σημείου αναφοράς” όπως ο δείκτης Υγείας ή και η δημιουργία Παρατηρητηρίου Ασφαλίστρων Υγείας που θα φέρνει στο φως τα ασφάλιστρα και θα υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης αποτελούν εν εξελίξει σκέψεις, και θα ληφθούν αποφάσεις καθώς απασχολούν την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ωστόσο, ακόμη περισσότερο ενδιαφέρει την ασφαλιστική αγορά, καθώς οι χρεώσεις της ιδιωτικής Υγείας κάνουν απαγορευτική την ανάπτυξή της.

Οι τιμοκατάλογοι με τις χρεώσεις ανά ιατρική πράξη που έχουν αναρτηθεί στα νοσηλευτήρια ως μια πρώτη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση  και η μέριμνα για διαφάνεια δεν αποτελούν μέσο άμβλυνσης των ακραίων τιμολογήσεων και αντικειμενικά υψηλών για οποιοδήποτε μέσο βαλάντιο. Χρειάζονται πιο δομικές παρεμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν εισηγήσεις, σκέψεις και προτάσεις.

Το προνόμιο των φτωχών που κάποιοι θέλουν να αποκαλούν την ιδιωτική ασφάλιση προσδιορίζοντας  την οικονομική τάξη στην οποία απευθύνεται  τείνει να γίνει προνόμιο των ολίγων με ολέθριες συνέπειες για τον κλάδο, ο οποίος στην Ελλάδα “συγκεντρώνεται”  οπότε και η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αποδώσει καρπούς, να φέρει τα θετικά του ανταγωνισμού, να ρίξει τις τιμές και να αυξήσεις τους αποδέκτες των ασφαλιστικών προγραμμάτων. Διαφορετικά δε θα επέλθει ανάπτυξη και το αποτέλεσμα θα είναι η συρρίκνωση της αγοράς. Αν μάλιστα προσμετρηθεί και το στοιχείο ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του συστήματος δημόσιας Υγείας τότε ο κίνδυνος για την ιδιωτικής ασφάλιση διογκώνεται μέσα από την διαδρομή των ανατιμήσεων.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics