Πάρης Χατζηπέτρος: Το επάγγελμα χρειάζεται συσπείρωση στην εκπροσώπησή του και “ανήκει” σε αυτούς που το ασκούν με ζήλο και συνέπεια    

Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ
Πιστεύει στον επαγγελματισμό και τον θεωρεί ως το καταλυτικό στοιχείο για την πρόοδο, ξεχωρίζει την αξία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή έναντι του ανταγωνισμού και καταγράφει ως σημαντικό γεγονός ότι οι άνθρωποι του κλάδου έχουν “ταυτότητα”, αναγνωρίζονται, ελέγχονται και επιβεβαιώνουν καθημερινά τον ρόλο τους. Ο κ. Πάρης Χατζηπέτρος Πρόεδρος Συλλόγου Διαμεσολαβητών Ιδιωτικής Ασφάλισης Δωδεκανήσου «ΙΣΧΥΣ» μιλά στο insuranceeea.gr και δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για τον κλάδο. Στηλιτεύει τον κακό ανταγωνισμό, διακρίνει την σημασία της Ενιαίας εκπροσώπησης του κλάδου και αναδεικνύει τη σημασία των Επιμελητηρίων και των Σωματείων στην έως σήμερα πρόοδο. Ζητάει από τις εταιρείες περισσότερη απλοποίηση των διαδικασιών και πιστεύει στην καθημερινή προσήλωση στην εργασία. Ακόμα διακρίνει  προοπτική στην εξέλιξη του κάθε γραφείου μέσα από κινήσεις που θα το ενδυναμώσουν. Αναλυτικά:

Πως βλέπετε το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης;

Το διαμορφώνει ο καθένας από μόνος του. Και θα είναι ευοίωνο κυρίως για όσους διαμεσολαβητές ασκούν το επάγγελμα με ζήλο, συνέπεια, στο πλαίσιο της νομοθεσίας. Πιστεύω ότι κυρίαρχο γνώρισμα της επιτυχίας την εποχή αυτή είναι η επικοινωνία με τους πελάτες. Ευνόητο είναι πώς οι «απρόσωπες παρουσίες» δε μπορούν να σταθούν στην ανταγωνιστική αγορά και δε μπορούν να φέρουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

 Για τον ανταγωνισμό τι λέτε;

Εντείνεται από κάθε πλευρά. Να σταθώ όμως στο τραπεζικό σύστημα το οποίο συνεχίζει να πιέζει την εργασία μας και μας επηρεάζει ως επαγγελματική τάξη.   Όσον αφορά τα άλλα δίκτυα –κανάλια διανομής- εκτιμώ ότι την αξία μας δεν την υπερβαίνουν. Να τονίσω ότι  κανένα ίντερνετ ή γκισέ τράπεζας δεν ήταν πλάι στους παθόντες από τις πυρκαγιές, και από τις πλημμύρες και άλλα στα οποία ο ασφαλιστής είναι δίπλα στους πελάτες του. Ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές όπως οι νησιωτικές που οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Το όνομα του κάθε επαγγελματία είναι γνωστό και έχει δυναμική. Έχουμε «ταυτότητα» και αυτό μας δίνει μεγαλύτερη ευθύνη στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος.

Πως μπορεί να έλθει η αύξηση των εργασιών ενός επαγγελματία. Υπάρχει σήμερα κάτι που σας προβληματίζει.

Δεν είναι θεωρητικό αυτό που χρειάζεται. Ο συνεπής επαγγελματίας θα αυξήσει την εργασία του, θα δημιουργήσει φήμη, θα συστηματοποιήσει την δουλειά του και θα δημιουργεί ευχαριστημένους πελάτες. Έχουμε και την ευθύνη να δημιουργούμε ασφαλιστική συνείδηση. Τώρα έχουμε «σύμμαχο» σε αυτή την προσπάθεια και την κλιματική αλλαγή, και την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και πρέπει να βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία δε μπορεί να τα αφήνουν στην τύχη. Και μόνο από αυτόν τον τομέα υπάρχει προοπτική για τους συνεπείς επαγγελματίες.

Η άποψή για την εκπροσώπηση του κλάδου σήμερα και ποια η πρότασή σας για το μέλλον

Είναι κατακερματισμένη. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε με περιστασιακές και διάσπαρτες πρωτοβουλίες, αποφάσεις, και συνθήκες. Πιστεύω ότι πρέπει να συνασπιστούμε σε μια επάξια ενιαία αρχή-όργανο που θα αναλάβει με καθημερινό ουσιαστικό ρόλο και διαδικασίες να εκπροσωπεί τους επαγγελματίες σε όλη τη χώρα και να εργάζεται συστηματικά για τα θέματα του κλάδου. Σήμερα με την συσπείρωση Επιμελητηρίων και Σωματείων έχουμε πετύχει την καλύτερη εκπροσώπηση και την προώθηση των αιτημάτων.

Τι προτείνετε στις ασφαλιστικές εταιρείες σχετικά με τον κλάδο και την διευκόλυνση των εργασιών του

Οι ασφαλιστικές εταιρείες να ελέγχουν τα ποιοτικά στοιχεία των συνεργατών και να βοηθήσουν στην απάλειψη όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Συγχαίρω και θεωρώ ως παράδειγμα πρακτικής τις εταιρείες οι οποίες σε 2 μέρες από το κλείσιμο του φακέλου καταθέτουν την αποζημίωση στον λογαριασμό του πελάτη.

Μια ελεύθερη σκέψη σας, ένα όραμα μια προοπτική για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

Να δει ο κάθε επαγγελματίας με προσοχή το μέλλον του. Να σκεφτεί λύσεις, διεξόδους νέες ιδέες που μέχρι πρότινος δεν ήταν στην σκέψη του. Να εξετάσει την συμβολή του σε μεγαλύτερα σχήματα καθώς σήμερα δε συμφέρει η διατήρηση γραφείων με τεράστια κόστη και λίγα έσοδα. Νομίζω ότι ο πολυκερματισμός δεν ευνοεί ούτε την ατομική ούτε την συλλογική πρόοδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Το μέλλον των συνεργιών φαίνεται καλύτερο από την μοναχική πορεία.

Πως ασκείται το επάγγελμα στην ευρύτερη νησιωτική περιοχή σας (δυσκολίες, ιδιαιτερότητες, πλεονεκτήματα κ.λπ.)

Στηρίζεται αποκλειστικά στην προσωπική επικοινωνία και φυσικά έχει επιβαρύνσεις σε χρόνο και κόστος για τον επαγγελματία λόγω της μετακίνησης από νησί σε νησί.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics