Πρόταση για την άμεση είσοδο της Ιδιωτικής Υγείας στο δημόσιο σύστημα

Του Γιάννη Βερμισσώ

Σε πρόσφατο συνέδριο εστιασμένο στην ιδιωτική ασφάλιση, για πρώτη φορά από τον υπουργό κ. Τ. Πετρόπουλο ετέθησαν ειλικρινώς κάποια «όρια» στις κουβέντες που επί σειρά ετών γίνονται σχετικά με την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλειας στη δημόσια Υγεία, προφανώς επικουρικά με το κράτος. Είπε ο υπουργός ότι «δε μπορεί να γίνει μεταβίβαση παροχών υγείας – εννοώντας στην ιδιωτική ασφάλιση- είναι ασύμβατα, η πολιτεία παράσχει αυτό το αγαθό» και συνέχισε ο υπουργός λέγοντας ότι «ο χώρος της υγείας είναι σοβαρό θέμα για να αφεθεί μόνο στις εταιρείες», για τις οποίες βεβαίως τόνισε ότι «δεν είμαστε εχθρικοί απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση». Είπε και άλλα ο κ.. Πετρόπουλος θέλοντας να αναδείξει ότι η ισορροπία ανάμεσα στο «κέρδος» και τη «φροντίδα υγείας» είναι δύσκολη να επιτευχθεί μόνο από τους ιδιώτες.

Στην όλη τοποθέτηση του υπουργού, ο κ. Σαρρηγεωργίου ως πρόεδρος της ΕΑΕΕ μιλώντας στη συνέχεια είπε ότι τον λύπησε η έκφραση του υπουργού ότι «η υγεία είναι σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε μόνο στην ιδιωτική ασφάλιση» και αναφέρθηκε σε σειρά παραδειγμάτων για τις αποζημιώσεις που δίνονται κάθε χρόνο και τη στήριξη που η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει στους πολίτες στο θέμα της Υγείας.

Μέσα από τις προηγούμενες αναφορές, αναδείχθηκε η μεγάλη διάσταση που κυριαρχεί στο πολιτικό σύστημα – το σημερινό – και η προκατάληψη και το στερεότυπο σχετικά με την είσοδο των ιδιωτών στην υγεία.

Μα τελικά δεν έχουν εισέλθει οι ιδιώτες στην υγεία; Δεν υπάρχουν τόσα ασφαλιστήρια και τόσες παροχές; Ποιο θέμα συζητείται και σε ποιο επίπεδο;  Μήπως η επίσημη είσοδος σηματοδοτήσει και βελτίωση των υποδομών, ή μήπως σηματοδοτήσει μείωση εισφορών από τους πολίτες;  Επί ποιας πρότασης αρνείται το κράτος την είσοδο και επί ποιας πρότασης στηρίζεται η ιδιωτική ασφάλιση;

Διότι και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όταν ήταν κυβέρνηση και παρά τις φιλελεύθερες απόψεις, δεν έγινε ούτε ένα βήμα… προόδου. Ωστόσο, σήμερα η αντιπολίτευση είναι σαφώς υπέρ της αξιοποίησης της ιδιωτικής ασφάλισης, κάτι που πράγματι μπορεί να συμβαίνει, δεδομένου ότι οι εξελίξεις μπορεί να την οδήγησαν σε νέες σκέψεις και νέες απόψεις.

Καλά έως εδώ. Και οι διαστάσεις και οι συμπορεύσεις. Τελικά όμως για να αλλάξουν τα πράγματα θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση και μια πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση από την πλευρά των αρμοδίων. Διότι διαφορετικά, όλα θα παραμείνουν ακίνητα και η δημόσια Υγεία θα συνεχίσει να φθίνει αλλά θα παρέχεται σε όλους για παρηγοριά.

Υ.Γ: Άμεσα να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση προς συζήτηση γιατί αλλιώς όλα θα μείνουν στις καλές προθέσεις και θα εξετάζονται…

 

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics